بخشی از متن:
موقعیت جغرافیایی روم : کشوری که به نام روم معروف و شناخته شده است . کشور تازه ای بود که در کرانه های تیبر بنیاد شد ، تسلط خود را بر نیمه باختری مدیترانه برقرار ساخت و سرانجام دامنه آن را به همه سرزمینها گسترش داد . کشور روم از جنوب به صحرا ، از شمال به رود راین و دانوب و از خاور به دره دجله و فرات محدود بود . روم تسلط خود را بر سرزمین تمدن های کهن ، یعنی مصر ، سومر ، بابل ، فلسطین ، فینیقیه و یونان برقرار ساخت و در خاور کاری را که اسکندر آغاز کرده بود ، ادامه داد . بر زندگی و اندیشه اقوام آن ناحیه تاثیر ویژگیهای یونانی مآبی ( هلندی ) را به جا گذاشت .
یکی از مراکز مهم تمدنی روم شبه جزیره ایتالیا بود که از موقعیتی مرکزی برخوردار است و از همه سو به سهولت به دریای مدیترانه دسترسی داشت . ایتالیا به خاطر اوضاع جغرافیایش توانست دنیای مدیترانه را به سوی خود جذب کند . در دوره باستان همه راهها به روم ختم می شد و اکنون نیز راههای فرهنگی نوین به روم باستان باز می گردد .
دوره های مختلف سنگ ، درایتالیا که مهمترین بخش روم باستان بود ، همانند سایرنقاط سپری گردید . دوره مس در حدود 2500 سال پیش از میلاد آغاز شد و به خصوص در جزایر اطراف گسترش یافت . درساردنی بناهای متعددی که با تخته سنگهای بزرگ ساخته شده در نیمه اول هزاره دوم" ایتالیوت ها " ، که از خویشاوندان یونانیها محسوب می شدند و به زبان هند و اروپایی تکلم می کردند و با عناصر شمالی و آلپی امتزاج یافته بودند و به این سرزمین گام نهادند .
پیش از حاکمیت رومیها اقوامی بنام اتروسک ( آتروریاییها ) در سرزمین های تحت تسلط ساکن بودند که در تاریخ آن منطقه حائز اهمیت است .
اتروسک ( آتروریاییها ) : در حدود هزاره اول پیش از میلاد ، اتروسک ها ، که مدتها از منشاء و سابقه آنها اطلاعی در دست نبود ، به ایتالیا هجوم آوردند . این اقوام که مورد هجوم یونانیها قرار گرفته بودند ، از آسیای صغیر و از راه دریا به حدود ایتالیا آمده ، در زمینهایی که به نام آنها معروف گردید ، مستقر شدند و سکنه آن ناحیه را یعنی « امبری ها » را به کوهستان راندند . اتروسک ها از نژاد مدیترانه ای بودند .
فهرست مطالب
- معماری روم
- معابد
- معماری روم در دوره جمهوری
- معبد سیبول
- معبد فورتونا پریمیجینا ( پالسترنیا )
- معماری روم در دوره امپراتوری
- کولوسئوم ( آمفی تئاتر فلاویوس )
- معبد پانتئون
- باسیلیکا
- باسیلیکای اولپیا
- نمایش خانه و آمفی تئاتر
- تاق نصرت
- نما،مقطع و جزئییات تاق نصرت
- ستونهای یادبود
- حمامهای رومی
- آبروها