اغلب سیلها در اثر بارندگی شدید، آب شدن برفها و تكه یخهای بزرگ و یا طغیان رودخانهها جاری میشوند. بعضی از رودخانهها هر ساله به طور منظم طغیان میكنند و از گزارشهای سالهای گذشته میتوان زمان وقوع و ارتفاع بالاآمدن آب را پیشبین یكرد. سیلهای غیرقابل پیشبینی در اثر بارانهای سیلآسای غیرطبیعی روی زمین لخت، خیس و یا یخزده جاری میشوند. بعضی سیلها در اثر امواج كنار دریا جاری میشوند. در یك موج مدی توده عظیمی از آب دریا، كه گاه 6 تا 9 متر ارتفاع دارد، ناحیه گستردهای از زمین ساحلی را كه ممكن است حد آن به 80 تا 100 كیلومتری كناره دریا برسد فرا میگیرد. اغلب این امواج مد دریا در اثر زلزلههای زیر دریایی اتفاق میافتند ولی گاهی به دنبال طوفان نیز حادث میشوند.
مناطقی كه خاكهای چسبنده و بدون پوش گیاهی دارند برای ایجاد سیل بسیار مستعد هستند دانههای باران بر اثرضربه به خاك باعث به هم فشردگی و چسبندگی لایه سطحرویی خاك شده و از قدرت جذب خاك و نفوذ آب در عمق خاك میكاهد و به همین علت آب بارندگی در خاك نفوذ نكرده و جاری میشود و در همین حال شدت ضربات باران باعث حركت دانههای خاك شده و این دانهها را همراه خود به حركت در میآورد و معلق شدن این ذرات خاك باعث زیاد شدن حجم آب جاری شده میگردد.
این آبهای گلآلود حوضههای كوچك، در حوضه خود اگر نیروی كوچكی به شمار آیند با پیوستن به هم و تشكیل حوضههای بزرگ و زیاد شدن حجم جاری قدرت مخربی را به وجود میآورند كه در نهایت سبب خسارات مالی و جانی فراوان میگردند.
بعضی اوقات بعد از یك بارندگی شدید كوتاه مدت، در سطح حوضه آبریز و یا در یك قسمت اعظم از حوضه، باعث بوقوع پیوستن سیل میشود این بارندگیهای دوم همیشه باعث سیلهای وحشتناك و تخریبگی شده است. از بارندگیهایی كه باعث سیل یمشود یكی هم بارندگیهای خارج از فصل میباشد (مانند بارندگیهای تابستانی) در تابستان رودخانهها در حد كامل جای هستند، دیگر این كه به علت گرم بودن خاك و اختفای هوای گرم مرطوب در حفرههای خاك، باران شدید تابستانی نمیتواند در روزنههای خاك نفوذ كند و ناچاراً جاری میشود و سیل و طغیان بوجود میآید.
عامل دیگری كه در بروز سیل مؤثر میباشد شكسته شدن سدها و آببندها است، كه بر اثر سهلانگاری فنی و یا عوارض زمینی چون زلزله بوجود میآید و یا خرابی آب بندهای طبیعی كه بر اثر ریزش كوه و بسته شدن گذرگاه آب حوضه آبریز دریاچهای را تشكیل اده و بر اثر فشار زیاد آب سد از هم میپاشد نیز عامل دیگری از عوامل بروز سیل میباشد.
یكی دیگر از عوامل بروز، شكسته شدن سدهای یخی میباشد. مكانیسم عمل بدین صورت است كه وقتی رودخانه مقدار زیادی یخ از مناطق كوهستانی را همراه میآورد، پس از كاهش سرعت جریان، یخها به هم پیوسته و اولین شبكه یخی را تشكیل میدهند و با پیوستن دیگر یخها به صورت دیوارهای در شكاف به دام افتاده و سد یخی تشكیل میشود. شكسته شدن این دیوار بر اثر گرما یا فشار باعث سرازیر شدن آب جمع شده میگردد. ذوب سریع برف و یخ نیز عامل مهم دیگی در بروز سیل میباشد. برف معمولاً در كوهها بیشتر بوده و از فصل بهار به تدریج ذوب میشود، برف به علت نیاز بیشتر به گرما نمیتواند یكباره ذوب شود و برای ذوب هرگرم برف بیش از79 كالری حرارت لازم است. این مقدار كالری بیشتر از گرمای خورشید و یا بادهای گرم مداوم تأمین میشود. گاهی این ذوب به همراه بارندگیهای شدید، طغیان رودخانهها را سبب میگردد. فعالیتهای آتشفشانی نیز باعث ذوب سریع برف كوهها و سیل آتی و پرحجم میشود.
تفاوت سیل با طغیان
سیل حركت آب به صورتی كه هر چه در مسیر خود دارد را به همراه ببرد و طغیان به سكون این آبها و پیوستن آن به آب رودخانهها، دریاچهها و در نتیجه بالاآمدن سطح آبهای جاری و زیر آب رفتن مناطق مسكونی و كشاورزی گفته میشود. معمولاً طغیان در پی سیل بوده و به همین علت هر دو را به یك معنی به كار میگیرند.
معمولاً سیل در اثر عوامل زیر ایجاد میشود:
ریزش سریع نزولات آسمانی و عدم گنجایش محل نزول.
عدم نفوذپذیری زمین محل و ذوب سریع برفها.
عدم گنجایش و عدم طراحی صحیح مسیر رودخانه و سیلها
عدم استفاده از سیل بند و دیوارهای محافظ در مناطق سیلخیز
عدم گنجایش صخرهها و جویها جهت عبور آب درمناطق شهری و مسدود شدن رودخانه به علت ریزش كوه
عدم لایروبی رودخانه و تجمع رسوبات سنگین و غیرطبیعی پشت سدها.
خرابی سیلبندها، سدها و مخازن آب.
مدیریت