چکیده:
دولت الکترونیکی Egovernment: راهکارهای پیاده سازی دولت الکترونیک (قسمت اول)
مقاله حاضرتحت عنوان" دولت الكترونیکی درعمل" تلاش مؤلفان حول موضوع مورد بحث پیرامون چالشهای موجود برسرراه تحقق پدیده جدید دولت الکترونیک و موانععمده پیشرفت مطلوب است. مقاله حاضر سعی شده تا به راهبرد و راهكارهای عملی برخی كشورهای پیشرو در حوزه دولت الكترونیکیبپردازد و موانع دستیابی به این مهم را مورد بررسی قرار دهد.
پیشگفتار
توسعه روزافزون فنآوری های اطلاعاتی وارتباطی و به ویژه ظهور پدیده اینترنت تاثیرشگرفی برزندگی مردم ونیز رفتار ومناسبات اجتماعی آنان گذارده است. امروزه دولتهادرتلاشاند تا با تكیه بر فنآوریهای جدید اطلاعاتی روش حكومتی خود را بهگونهای تغییردهند كه "رسالت پاسخگویی" به مردم را دركمترین زمان، با بهترین كیفیت وكمترین هزینه بهانجام رسانند و اینترنت بهترین راه ممكن برای رسیدن بهاین مقصود است.
دولت الكترونیکی ، دولتی هوشمند است
دولت الكترونیکی،دولتی هوشمند است كه قادر است فنآوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی را در جهتتقویت خدمات دولتی به اختیار در آورد. دولت الكترونیکی به ارائه اطلاعات و خدماتپیوسته از طریق اینترنت یا سایر روشهای دیجیتال توسط دولتها اطلاق می گردد. انقلابالكترونیک این ظرفیت را دارد تا بخش دولتی را تغییر شكل دهد و رابطه میان دولت وشهروندان را از نو پایه ریزی نماید. دولت الكترونیک تحقق شعار "دولت پاسخگو" است كهضمن پاسخگویی، امكان دسترسی شهروندان به اطلاعات مورد نیاز آنها را به بهترین نحوفراهم می سازد. فعالیتها وابتكارهای دولتی در رابطه با پیادهسازی دولت الكترونیکی درسالهای اخیر در اكثر كشورها شتاب روزافزونی داشته است، لیكن چالشهای موجود برسرراه تحقق این پدیده جدید كه در جای خود از اهمیت ویژهای برخوردار است، از موانععمده پیشرفت مطلوب كارمحسوب می شود.
دولت الكترونیکی چیست؟
دولت الكترونیکی، كاربرد فنآوری به ویژه برنامه های كاربردی شبكه-محور اینترنت توسطدولت هاست كه جهت افزایش دسترسی و ارائه اطلاعات و خدمات دولتی به شهروندان،شركای تجاری، كارمندان، سایر مؤسسهها و موجودیت های دولتی، اعمال می شود. دولتالكترونیکی به ارائه اطلاعات و خدمات دولتی پیوسته از طریق اینترنت یا سایر روش هایدیجیتال به مردم، اطلاق می گردد. انقلاب دولت الكترونیکی قابلیت آن را دارد تا بخش دولتیرا تغییر شكل دهد و رابطه میان دولت و شهروندان را از نو پایه ریزی نماید. در این صورتسازمان های دولتی، موظف خواهند بود تا روابطشان را با شهروندان، تجار، كارمندان دولتو سایر مؤسسههای دولتی و خصوصی تنظیم كنند.
فناوری اطلاعات