شامل 60 اسلاید زیبا که با جدیدترین نسخه پاورپوینت طراحی شده و قابل ویرایش می باشد . این پاورپوینت برای دانشجویان روانشناسی وسایر دانشجویان مرتبط کاربرد دارد. در ادامه ابتدا بخشی از متن این پاورپوینت را برای شما آورده ایم ، سپس فهرست مطالب و در انتها تصویری از پیش نمایش اسلایدهای این پاورپوینت را برای شما قرار داده ایم تا بتوانید جزئیات آن را مشاهده کنید و در صورت تمایل در ادامه مطلب آن را دانلود نمایید .
مقدمه
امر واقع یکی از دشوارترین و در عین حال جذاب ترین مفاهیم لاکان است. بخشی از دشواری فهم آن بر می گردد به این که امر واقع یک « چیز » نیست؛ ابژه ای مادی در جهان یا جسم انسان یا حتی « واقعیت » نیست. واقعیت به نزد لاکان شامل نمادها و فرایند دلالت است. بنابراین، آنچه واقعیت می نامیم مربوط به امر نمادین یا « واقعیت اجتماعی » است- امر واقع ناشناخته ای است که در مرز این جهان اجتماعی – نمادین و در کشاکشی پایدار با آن حضور دارد. امر واقع در عین حال مفهومی بسیار متناقض نماست؛ امر واقع پشتیبان واقعیت اجتماعی است – دنیای اجتماعی نمی تواند بدون آن وجود داشته باشد.
در عین حال واقعیت اجتماعی را تخریب می کند. دشواری دیگر در فهم امر واقع از آن جا ناشی می شود که لاکان برداشت خود را از آن در طول دوران فعالیت حرفه ای اش به نحو بنیادی تغییر داده است. ما سیر مفهوم امر واقع را از دهه ی پنجاه پی می گیریم که در آن زمان به نزد لاکان مفهومی نسبتاً محدود بوده است، و رد آن را در دوره ی مهمی که از سال ۱۹۶۴ تا اوایل دهه ی هفتاد را در بر می گیرد دنبال می کنیم – دوره ای که در آن لاکان از این مفهوم در صورت بندی مجدد رابطه ی بین امر خیالی و امر نمادین بهره می گیرد- تا دوران آخر فعالیت حرفه ای لاکان که امر واقع جایگاهی اساسی در اندیشه ی او احراز می کند.
میزان تأکید لاکان بر امر واقع در مراحل مختلف تدریسش متفاوت است، گرچه آن تعاریف و کاربردهای پیشین را نیز تغییر می دهد. از این رو، مانند بسیاری از مفاهیم لاکانی، توجه به امر واقع ما را وا می دارد که درک پیشین خود را درباره ی کار او از نو بسنجیم و دوباره صورت بندی کنیم. به نزد لاکانِ متأخر، فهم امر واقع از فهم نقش فانتزی، ابژه ی کوچک a و ژوئیسانس جدایی ناپذیر است. ما به نوبت هر کدام از این مفاهیم مهم را بررسی می کنیم و سپس به توصیف کارکرد امر واقع با استفاده از کتاب واپسین درخشان رولان بارت با عنوان اتاق روشن خواهیم پرداخت.
امر واقع همواره در جای خود قرار دارد
نیروی خلاقه ی لاکان از دهه ی پنجاه تا اوایل دهه ی شصت بر تشریح نقش دال و امر نمادین متمرکز بود. در این دوره، امر واقع کارکرد مهمی در نظام فکری او داشت اما دامنه ی آن محدود بود. لاکان اصطلاح امر واقع را در اولین مجموعه مقالات منتشر شده اش در دهه ی سی به کار برد، اما اصطلاح مذکور در این نوشته های اولیه اساساً مفهومی فلسفی بود که « هستی مطلق » یا « هستیِ در خود » Being-in-itself را معرفی می کرد. بنابراین، امر واقع به عنوان مفهومی در مقابل امر خیالی مرحله ی آینه ای صورت بندی شد. امر واقع مانند « هستی در خود » در خارج از قلمرو ظواهر و تصاویر جای گرفت.
با وجود این، مفهوم امر واقع در سمینار پو در ۵-۱۶۵۴ دستخوش بازنگری اساسی شد و به مقام یکی از ساحت های سه گانه ارتقا یافت. امر واقع به عنوان « چیزی که در جای خود می ماند » در تضاد با هر دو امر خیالی و نمادین بود. ارزش نسبتاً ناچیزی را که لاکان در این دوره از کارش به امر واقع می دهد می توان از روی تشبیه امر واقع به عنوان چیزی که مانند آدامس تف شده در خیابان به پاشنه ی پای آدم می چسبد معلوم کرد. امر واقع در این دوره از تدریس لاکان امری « انضمامی » توصیف می شود – امر واقع عبارت از مادیت زمخت تقسیم ناپذیری است که مقدم بر نمادسازی وجود دارد.
از جنبه ی بالینی، امر واقع عبارت از واقعیت زمخت پیشانمادینی است که همواره به شکل نوعی نیاز، مانند نیاز گرسنگی، به جای خود باز می گردد. از این رو، امر واقع ارتباط تنگاتنگی با بدن دارد پیش از آن که بدن در جریان نمادسازی قرار گیرد؛ اما باید توجه کرد که امر واقع نیازی است که گرسنگی را بر می انگیزد؛ نه ابژه ای که آن را برطرف کند. هنگامی که نوزاد احساس گرسنگی می کند، گرسنگی اش موقتاً با پستان یا شیشه شیر برطرف می شود؛ اما پستان و شیشه ابژه های گرسنگی هستند و از منظر روانکاوی لاکانی این ابژه ها خیالی اند، چرا که هرگز قادر به ارضای کامل نیاز نوزاد نیستند.
امر واقع جایی است که این نیاز از آن جا شکل می گیرد و به این مفهوم پیشانمادین است که راهی برای نمادین کردنش نداریم. می دانیم که امر واقع وجود دارد، چرا که تجربه اش می کنیم و می دانیم که به شکل نشانه ای وارد عرصه ی کلام می شود – گریه ی نوزاد؛ اما نمی توان منشأ آن را نمادین کرد. از این رو، امر واقع ابژه، یا چیزی نیست بلکه واپس زده می شود و به نحو ناخودآگاه عمل می کند، یعنی به شکل اختلالی در واقعیت نمادین بروز می کند
امر واقع نوعی توده ی یکپارچه ی همیشه حاضر است که ما در مقام سوژه با فرایند نمادسازی، خود را از آن متمایز می کنیم. « واقعیت اجتماعی » از طریق فرایند حذف و نمادسازی امر واقع است که خلق می شود. خلاصه این که امر واقع وجود ندارد، وجودی که محصول اندیشه و زبان باشد. در حالی که امر واقع بر زبان تقدم دارد. امر واقع « آن چیزی است که مطلقاً از در آمدن به قالب نماد تن می زند ».
و ...
فهرست مطالب
مقدمه
امر واقع همواره در جای خود قرار دارد
امر واقع به مثابه ی حد نمادسازی
مفهوم Das Ding
فانتزی ناخودآگاه
فانتزی و ابژه ی کوچک a
امکان ناپذیری امر واقع و ژوئیسانس
اتاق روشن رولان بارت
سوگواری برای امر واقع
پایان
عنوان : امر واقع ژاک لاکان
فرمت : پاورپوینت
حجم : 1.26 مگابایت
تعداد صفحات : 60
پیش نمایش تمام صفحات پاورپوینت
روان شناسی