فهرست
عنوان
شماره صفحه
مقدمه
1
فصل اول: كلیات تحقیق
2
اهمیت مسئله
2
تعریف علمی واژهها
3
نوجوانی
3
كجروی یا انحراف
4
فصل دوم: فرار دختران از خانه
5
مقام زن در جهانبینی اسلامی
5
فرار دختران
6
نقش عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و خانوادگی در انحراف
8
نقش مسائل اجتماعی در انحراف
8
تراكم جمعیت
9
محل سكونت
9
مناطق جرمخیز
10
مهاجرت
11
ماهیت زندگی شهری
11
دوستان و رفقا
12
تأثیر عوامل فرهنگی بر انحراف
12
تأثیر عوامل اقتصادی بر انحراف
13
خانواده و انحراف
14
خشونت والدین و اثرات آن
15
فساد و آلودگی والدین
16
فصل سوم: علل فرار
18
چه كسانی از خانه فرار میكنند؟
18
شرایط عمومی افراد فراری
19
از نظر خانوادگی
20
از نظر اجتماعی
20
اقسام فرار
22
علل فرار
23
فقدان یكی یا هر دو والدین
23
جدایی و طلاق
24
وجود ناپدری یا نامادری
27
فقر عاطفی
27
شكست تحصیلی و نگرانی از سرزنش یا تنبیه والدین
29
سختگیری و وجود شرایط تنبیه
30
تمایل به دیدن نقاط دیدنی
32
فصل چهارم: نحوة ارائة خدمات به
33
نحوة ارائة خدمات در ایران به افرادی كه از خانه فرار میكنند
33
مركز بازپروری زنان و دختران آسیبدیدة اجتماعی
33
خانة سلامت
34
اهداف
35
شرایط پذیرش
36
نحوة پذیرش
36
كمیتة امور آسیبدیدگان اجتماعی استان
37
شرایط و مراحل ترخیص و تحویل به خانواده یا بستگان
38
شرایط و مراحل زندگی مستقل
39
شرایط ترخیص از طریق ازدواج
40
شرایط ترخیص از طریق ادامة تحصیل
41
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری
42
توصیه و پیشنهادات برای مسئولین
42
چند توصیه به والدین
44
نتایج پژوهشهایی كه در خصوص دختران انجام شده است
47
مقدمه :
همه روزه شاهد درج عكسهایی از كودكان و نوجوانان در جراید رسمی كشور هستیم كه بدون اطلاع والدین، خانه و كاشانة خود را ترك نموده و به دیگر سخن اقدام به فرار از خانه نمودهاند و چشمان مضطرب خانوادهای را بیصبرانه در انتظار بازگشت خویش به دور انداختهاند. البته این تنها بخش كوچكی از جامعه آشنا با مطبوعات را شامل شده كه دسترسی به جراید داشته و با درج آگهی در آن، ملتمسانه مردم را در یافتن فرزند خویش به استمداد طلبیدهاند در صورتیكه بسیاری از خانوادههای بحران زده آشنایی چندانی با جراید نداشته تا بنابر دلایلی! «بالاخص در ترس از آبرو» از درج آگهی در مطبوعات خودداری نمودهاند. بعلاوه هیچ آمار دقیقی از تعداد فراریان از منزل در ایران وجود ندارد و مسئولین اداره آگاهی نیز از ارئه آمار به دلایل مختلف طفره رفتهاند.
همچنین مشخص نیست از میان فراریان نوجوانان، چه تعدادی دوباره پس از برخورد با مشكلات خود به منزل مراجعت میكنند؟ یا آنكه بوسیلة نیروهای انتظامی دستگیر شده و به والدین تحویل میگردند؟ یا با در پیش گرفتن كاری شرافتمندانه مستقل از والدین خانواده به زندگی خود ادامه میدهند؟ وتعداد زیادی نیز پس از ارتكاب جرمی دستگیر شده و پس از تشكیل پرونده تحویل كانون اصلاح و تربیت گردیده تا اقدامات تعلیمی و تربیتی لازم در مورد آنان صورت گیرد و این تنها قسمتی است كه در صورت همكاری مقامات زیربط در آگاهی آمار دقیقی دارد كه متأسفانه ارائه نگردیده است.
فصل اول :كلیات تحقیق
اهمیت مسأله:
در تحقیقی كه در سال 1365 بوسیلة انجمن اولیاء و مربیان در مورد علل انحرافات، اخلاقی و فرار دختران انجام گرفته است متوسط سن فرار 16 سال میباشد. دلایلی چون: اختلافات شدید خانوادگی، عاشق شدن، داشتن رابطة نامشروع و ترس از برملا شدن آن، داشتن نامادری، ناپدری و بدرفتاری والدین را برای فرار آنها ذكر نمودهاند. «فراهانی، 1365» بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی، یكصد میلیون كودك و نوجوان در جهان وجود دارد كه در كوچهها و خیابانها زندگی میكنند و در برابر مواد مخدر و خشونتهای جسمی آسیب پذیرند. موضوع مهم در این فرارها یافتن پاسخ برای سئوالات زیر است:
1 . نوجوانان چرا خانههای خود را ترك میكنند؟
2 . نوجوانان در مدتی كه خانه را ترك میكنند كجا بسر میبرند؟
3 . اوقات خود را چگونه و با چه كسانی سپری میكنند؟
4 . هزینههای زندگی خود را از چه محلی تأمین میكنند؟
گروه فراریان دختران از خانه و كاشانه رقم عمدهای را تشكیل میدهند. آنها به هر علتی از خانه فرار كرده باشند امروزه در وضعیتی قابل مطالعه بسر میبرند. اختلافات خانوادگی، وضع مدرسه و تحصیل، روابط بین دوستان و اطرافیان همه مسائلی هستند كه ممكن است به امنیت، استقلال و شخصیت نوجوانان لطمه بزنند و آنها را دچار نگرانی كنند و در این موارد است كه ما باید آنها را درك كنیم و به آنها كمك كنیم تا بتوانند استقلال و امنیت از دست رفتة خود را باز یابند. این كار ارزش آن را دارد كه قبلاً مورد توجه قرار گیرد و از آن پیشگیری گردد.
تعریف علمی واژهها:
فرار بخشی از رفتار ناسازگارانهای است كه كودكان و نوجوانان مرتكب میشوند كه ابتداء برای رفع نیازهای عادی خود یا پركردن اوقات فراغت و سپس به اعمال ناهنجار دیگری از قبیل دزدی، ولگردی، روی می آورند. از همه مهمتر یافتن افراد همسن و سال خود در پاركها و كوچهها و خیابنها به تشكیل گروههای بزهكاری مبادرت میورزند.
نوجوانی:نوجوانی به دورهای اطلاق میشود كه حدفاصل بین كودكی و میانسالی است 18 – 12 سالگی و آغاز بزرگسالی، به عبارت دیگر فرد از كودكی به بزرگسالی، از مرحلهای می گذرد كه نوجوانی گویند «نوایینژاد، 1366».
بحرانیترین ادوار زندگی به حساب میآید. چون عوامل زیست، روانی، اجتماعی، تواماً در بروز نوجوانی دخالت دارند. تعیین سن دقیقی برای آغاز و پایان آن امكانپذیر نیست ولی معمولاً نوجوانی در دختران سنین 15 – 11 و در پسران 16 – 12 سالگی را شامل میشود.
كجروی یا انحراف: انحراف نوعی درد، عارضه یا بیماری است كه آن را آسیب اجتماعی نام نهادهاند. بدین خاطر كه آثار و عوارض آن در اجتماع ظهور مییابد.
روان شناسی