● ارائه لایحه
تصمیم به تهیه و تصویب قانون مترقی ضدپولشوئی، در زمان دولت آقای خاتمی اتخاذ شد. هدف از این لایحه، بالا بردن قدرت پول ملی، کنترل تورم، رشد بخش خصوصی، تصویب مقررات لازم برای کنترل فعالیتهای بانکی و توسعه بیمه خدمات اجتماعی و بیمه بیکاری بود. برای دستیابی به این اهداف نیز دولت خود را ناگزیر به مبارزه با فعالیتهای اقتصادی زیرزمینی میدانست. با این حال، دولت و مجلس برای تصویب این قانون با طیف وسیعی از مقاومتهای انحصارگران و رانتخواران مواجه شدند.
لایحه مبارزه با پولشوئی با قید دوفوریت در تاریخ ۱۶/۷/۸۱ تقدیم مجلس گردید، اما نه تنها دوفوریت لایحه مذکور به تصویب لایحه مذکور به تصویب بدنه قانونگذاری کشور نرسید، بلکه با گذشت پنج سال ـ و علیرغم مجازات کمرنگ و سبک پیشبینی شده در لایحه که احتمالاً در عمل قادر نخواهد بود حلاوت درآمدهای کلان ناشی از پولهای کثیف را به کام عاملان آن تلخ نماید ـ لایحه پیشگفته همچنان مسکوت و بلاتکلیف باقیمانده و مثل توپ فوتبال بین مجلس، شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام سرگردان است.
● تعریف پولشوئی
چرا مجلس و دولت تاکنون موفق به تصویب لایحه مزبور نشدهاند؟ پاسخ این پرسش را باید در تعریف جرم پولشوئی و کارشکنیهای افراد ذینفع جستجو کرد.
طبق تعریف، هرگونه وجوه، اموال یا منافعی که از طریق فعالیتهای مجرمانه از قبیل قاچاق مواد مخدر، ارتشا، اختلاس، تبانی در معاملات دولتی، کلاهبرداری، فرار مالیاتی، قاچاق کالا و ارز، فحشا، قمار، ربا و سرقت کسب شده باشند، دارائی با منشأ غیرقانونی تلقی شده و هرگونه تلاش برای قانونی جلوه دادن آن، جرم محسوب میشود.
بنابراین، با یک نظر اجمالی به ساختار اقتصادی ـ اجتماعی ایران به راحتی میتوان به این نتیجه رسید که بخش عمدهای از اقتصاد کشور ـ همانطور که در این مقاله گفته خواهد شد ـ در شمول این تعریف قرار خواهد گرفت و از کانال جرایم فوق تغذیه میشود، لذا میتوان پیشبینی کرد که طیف وسیعی مقاومت از سوی افراد حقیقی و حقوقی، بهخصوص انحصارگران و رانتخواران، در برابر قانونگذاران صفآرائی خواهد کرد.
منابع مآخذ :
دانشنامه آزاد وكی پدیا
دانشنامه آزاد رشد
سایت علمی و تحقیقاتی آفتاب به نشانی اینترنتی www.Aftab.ir
کتاب ، مقاله و جزوه