چکیده
در سطح كلان، آموزش و پرورش تحت تأثیر فشارهای سیاسی، فشارهای تكنولوژیكی، فشارهای اقتصادی و فشارهای اجتماعی قرار دارد. در نظر داشتن چهار پایهی اصلی یادگیری كه از طرف سازمان یونسكو مطرح گردیده است، یعنی: یادگیری برای دانستن، یادگیری برای انجام دادن، یادگیری برای زیستن و یادگیری برای همزیستی میتواند فشارهای مذكور را تقلیل دهد. فشارهای سیاسی بویژه در كشورهای در حال توسعه و توسعه نیافته تأثیرات تخریبی بیشتری داشته است. آموزش و پرورش كه برای توسعه نیازمند محیطی آرام و دور از تشنج است، بواسطهی جریانات سیاسی خدشه میپذیرد و نیرو و وقت محدود كه آموزش و پرورش در اختیار دارد و باید در جهت اصلاحات صرف شود، متوجهی تشنجات سیاسی می گردد.
از سوی دیگر منابع مادی كمیاب در كشورهای در حال توسعه، كه فشار جمعیت جوان نیز در آنها مخاطره آمیز است، عمدتاً در جهت توسعهی كمی الزاماً به توسعه كیفی نمیگردد و پدیدهی فارغ التحصیلان بیكار معضل دیگری است كه می تواند فشارهای مطرح شده را تشدید نماید.
فشارهای اجتماعی از قبیل فقر، بیكاری، مفاسد اجتماعی، پدیدهی مهاجرت روستائیان و رشد شهرنشینی، اعتیاد، خانوادههای از هم گسیخته نیز زمینهی ارائهی آموزش و پرورش مطلوب را تخریب می كند و آموزش و پرورش در آستانهی هزارهی سوم بار مسؤولیت عظیمی در احیای ارزش های اخلاقی در جهت كاهش موارد مذكور دارد. در اینجا لازم به یادآوری است كه نقش معلم نه تنها آموزش است، بلكه آموزش توأم با پرورش است. پرورش انسانهای والایی كه زمینهی فشارهای اجتماعی ویرانگر را كاهش دهد و راه زندگی در جامعه و همزیستی در خانواده را آموخته باشد. بنابراین معلم باید فلسفهی ارزشی جامعه را درك نموده و در توسعه و تفهیم ارزش ها نقش مؤثر داشته باشد.
فهرست مطالب
فصل اول
2
مقدمه
9
بیان مسئله
13
اهمیت و ضرورت مساله
16
اهداف
فصل دوم
19
ویژگیهای آموزش و پرورش کارا و اثر بخش
20
جایگاه فراگیران در سیستم آموزشی
25
توجه به خلاقیت فراگیران
27
محیط های آموزشی
30
فناوری اطلاعات
31
توسعه منابع انسانی در نظام آموزشی
34
پیشینه پژوهش
فصل سوم
39
روش تحقیق
فصل چهار
42
آموزش و پرورش کارا و اثر بخش چگونه است؟
51
(چشم انداز حركت ما به كدام جهت است)؟
52
نقش رسانه و فناوریهای نوین در آموزش و پرورش
53
نسلهای سه گانه فناوری ارتباطات و اطلاعات (ICT) وآموزشهای باز و از راه دور
54
شكاف دیجیتالی
56
آموزش از راه دور و یادگیری باز
فصل پنجم
59
نتیجه گیری و پیشنهادات
64
فهرست منابع و ماخذ
روان شناسی