امروزه ، فناوری اطلاعات و ارتباطات در نظام های آموزشی پیشرفته حرف اول را میزنند ، اما پایه و اساس این حرف ها بر یافته های علمی به ویژه ، یافته های علوم تربیتی ، روان شناسی رشد ، دانش و هنر آموزش مبتنی است .
بنابراین نباید فراموش كنیم هر كجا كه می خواهیم از فناوری های گوناگون در آموزش استفاده كنیم ، دانش و هنر آموزش مقدم بر فناوری است . در حقیقت فناوری آموزش باید در خدمت آموزش باشد نه به عكس ، در عین حال یادآوری این نكته ضروری است كه بدون فناوری های اطلاعاتی و ارتباط به روز ، تغییر و تحول اساسی در شیوه ها ، نگرش ها و مهارت های آموزشی مناسب با عصردانایی رخ نخواهد داد . بنابراین ، تاثیر متقابل یافته های علمی بر فناوری و قابلیت ها و توانایی های فناوری در به كار گیری یافته های علمی انكار ناپذیر است . و فناوری های اطلاعات و ارتباطات با علم تعلیم و تربیت در آموزش های مبتنی بر خود - رهبری ، تفكر انتقادی و پرورش خرد ورزی همسویی و سازگاری بیشتری دارند .
مقدمه :
كاربرد فناوریهای جدید اطلاعات و ارتباطات ، تغییرات شگفت انگیزی در فرآورده های و فعالیت های كار و زندگی مردم به وجود آورده است فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی به سرعت ساختار اجتماعی و شیوه های زندگی مردم را در جهان تغییر میدهند و برای ایجاد «جامعه اطلاعاتی » كه در آن تولید دانش ، علمی هدف است ، رو به گسترش اند .
اگر در هر دوره از تاریخ بشری قدرت و برتری را به یكی از ویژگیهای خاص آن دوره تعبیر كنیم . ویژگی خاص عصر اطلاعات كه آن را از سایر دوره های متمایز میسازد ، تولید و عرضه اطلاعات است . بنابراین ملاك قدرت و برتری كشور ها میزان تولید اطلاعات و سهولت دسترسی سریع و گسترده افراد به اطلاعات صحیح است .
در چنین جامعه ای شرط بقا مجهز شدن به ابزارهای اطلاعاتی و ارتباطی جدید است ، در غیر این صورت راهی جز وابستگی شدید نخواهیم یافت . جوامع دنیا راهی جز قبول و پذیرش فناوری های نو ندارند بنابراین ، باید در این زمینه به تدابیر و تداركات لازم مجهز شوند ، به ویژه در بخش آموزش و پرورش كه محور اصلی این تغییرات است .
مفهوم فناوری :
واژه فناوری در دنیای صنعت و بازرگانی موجب الهام زیادی شده است . فناوری آموزشی از آن هم ابهام انگیزتر است . بسیاری فناوری را به مفهوم دانش و اطلاعات در نظر می گیرند و عده ای آن را چنان بسط میدهند و مفهومی می دانند كه همه ابعاد نظام آموزشی را شامل میشود . برخی نیز از مفهوم فناوری در كی علمی دارند . نتیجه تعریف هایی كه تاكنون از فناوری شده است و نیز سیر تحول فناوری ( از سخت افزار تا نرم افزار ) این است كه : فناوری را كاربرد علمی دانش مهندسی برای درك و توسعه محصولات ، خدمات ، فرایندها ، و عملیات بدانیم . اگر این تعریف را بپذیریم معلوم می شود كه اولاً فناوری كاربرد دانش است وبا خودعلم و دانش تفاوت دارد . ثانیاً فناوری برای توسعه محصولات ، خدمات ، فرآیندها و یا عملیات به كار میرود و باید توانایی سود آوری در این زمینه ها را داشته باشد .
علوم انسانی