خبرنگار اجتماعی ، رضوان حکیمزاده در نشست خبری با رسانهها اظهار کرد: در بحث تغییرات دوره ابتدایی شاهد مقاومتهایی بودیم، البته خوشحالیم جامعه به این موضوع واکنش نشان داد که به صورت نقد یا تایید بود، همچنین اصحاب ثروت با واسطه قراردادن دانشآموزان اقدامات متعددی انجام دادند حتی به سراغ حوزههای علمیه رفتند اما با اقدامات وزارت آموزشوپرورش و ارائه اطلاعات درست در برابر اطلاعات غلط از طرحهای تحولی حمایت شد.
وی ادامه داد: هدف ما متناسب کردن کودکی با اقتضائات آن است تا گفتمانی را ایجاد کنیم که تعلیم و تربیت را یک علم بدانند و نظرات افراد صاحب علم در آموزش و پرورش محور توجه باشد.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش درباره برنامههای آینده گفت: با توجه به بخشنامه مدرسه محوری سعی میکنیم فعالیتها را به عهده استانها بگذاریم مثلاً به جای اینکه بگوییم همه درس پژوهی انجام دهند بگوییم استانهای مختلف خودشان برای توانمندسازی معلمان کار کنند، همچنین در راستای شادابی و نشاط اقدامات خوبی مثل تکالیف مهارتی، بازی و یادگیری، عید و داستان به جای تکالیف نوروزی و چهارچوب مهارتی برای خشونتزدایی از مدارس اجرا شده است تا فضای روانی و اجتماعی مدارس به گونهای باشد که دانشآموزان احساس امنیت داشته باشند و تمام انواع خشونت مانند برچسبزدن و دادن اطلاعات نادرست به خانوادهها و دانشآموزان را حذف کنیم.
پیامهایی از مدرسه به خانواده و افزایش چرخه خشونت علیه دانشآموز
حکیمزاده با تشریح خشونتزدایی در مدارس، ادامه داد: نگاه همه جانبه به فضای مدرسه و اینکه ابعاد روانی، عاطفی، اجتماعی و علمی دارد و اگر رویکرد کلان این باشد باید با کودکان متناسب با دوره کودکی رفتار شود و فضای مدرسه به گونهای باشد که احساس شادابی و نشاط کنند براین اساس رفتار مدیر با دانشآموز، معلم با دانشآموز، خانواده با معلم و معلم با خانواده مهم است آیا احساسی که دانشآموز از بودن در مدرسه دارد احساس وابستگی است یا تنفر؟ آیا پیامهایی که دریافت میکند این است که او موفق نمیشود و سایر دانشآموزان موفق می شوند؟ یا به خانواده پیام میدهند فرزند شما ضعیف و غیرقابل تحمل است که چرخه خشونت خانواده علیه دانشآموز را هم افزایش میدهد.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزشوپرورش با اشاره به ابعاد مغفول مدرسه مخصوصا در دوران کودکی که کمتر مورد توجه قرار داده شده است، بیان داشت: باید توجه کنیم تا فضای روانی و اجتماعی مدرسه برای دانشآموز مطلوب باشد و برای ایجاد شادابی و نشاط فقط فضای فیزیکی موثر نیست بلکه تجربههای تلخ که تنبیه بدنی یکی از آنها است باعث دلزدگی دانشآموز میشود و باید ابعاد دیگر خشونت که صرفا فیزیکی نیست و به لحاظ روانی بر دانشآموز تاثیر میگذارد و باید خانوادهها و معلمان را در این رابطه آموزش دهیم.
بیشترین چالش حذف تکالیف نوروزی با مدارس تهران
حکیمزاده درباره برنامه عید و داستان گفت: این برنامه برای تقویت مهارت خواندن و نوشتن است چالش سال گذشته این بود که مدارس میگفتند دیرهنگام به آنها اعلام شده و امسال زودتر اعلام کردیم و اطلاعیه را به استانها ارسال کردیم، گزارش ارزیابی عملکرد سال گذشته نشان میداد 86 درصد استانها برنامه عید و داستان را رعایت کردند و بیشترین چالش را با شهر تهران داشتیم که برای حل آن صحبت کردیم.
برنامهریزی وتوافق برای نگهداشت بازماندگان از تحصیل در مدارس
وی درباره دانشآموزان بازمانده از تحصیل، گفت: جلسهای را با سازمانهای متولی داشتیم که برای شناسایی، جذب و نگهداشت دانشآموزان میتوانند کمک کنند و بر روی تقسیم کار ملی توافق کردیم که دیگر وزارت آموزشوپرورش و وزارت کار مسئول نیستند و سهم هر دستگاه در هر مرحله مشخص است مثلاً اینکه شناسایی دانشآموز و جذب آن بر عهده کدام نهاد است البته آموزش بر عهده وزارت آموزش و پرورش است و برای نگهداشت دانش آموز و اینکه به چرخه ترک تحصیل برنگردد هم توافقاتی داشتیم.
پیشنیاز مورد نیاز برای حضور دانشآموزان دارای معلولیت در مدارس عادی
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزشوپرورش در ادامه با اشاره به طرح آموزش فراگیر، عنوان کرد: این طرح براساس نگاه انسانی به کودکانی که دارای نیازهای ویژه هستند طراحی شده و باید به دانشآموزان عادی یاد بدهیم که تعامل انسانی با این گروه از افراد داشته باشند اما برای رسیدن به اهداف طرح باید آموزش لازم به معلمان و آگاه سازی والدین دانشآموزان عادی انجام شود و معاونت ابتدایی، سازمان استثنایی و سازمان پژوهش بر روی این موضوع کار خواهند کرد چرا که داشتن انتظارات یکسان از دانشآموزانی که با هم تفاوتهایی دارند به لحاظ عاطفی و روحی به این دانش آموزان لطمه میزند.
وی گفت: در معاونت ابتدایی طرح توانمندسازی معلمان مدارس عادی که پذیرای این کودکان هستند را برگزار کردیم اما نگاه ما باید همه جانبه باشد و والدین کودکان عادی را هم تحت آموزش قرار دهیم تا مشکلاتی ایجاد نشود.
معاون آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش در ادامه با اشاره به اینکه طرح بازی و یادگیری در 10 استان و تا 15 درصد مدارس دولتی و غیردولتی اجرا میشود، ادامه داد: در بعضی استانها تا 10 درصد مدارس دولتی و برخی کمتر یا بیشتر تحت پوشش هستند.
برنامهها برای ارتقای مدارس دولتی
وی بیان کرد: چون بیشتر دانشآموزان در مدارس دولتی هستند برنامههای ما برای ارتقای مدارس دولتی است و درباره ایدههای موسسات مختلف نخستین موضوع این است که چگونه میتوانند در مدارس دولتی آن را اجرا کنند؟
حکیمزاده گفت: اگر معلم کلاس 40 نفره برای مشق شب، تکالیف مهارت محور بدهد و بچهها در کلاس مشق خود را بنویسند استقبال میکنیم و برای سال آینده طرح را به گونهای اجرا میکنیم که بتوان آن را در مدارس با تراکم بالا اجرا کرد البته اگر سازمانهای مربوط با اختصاص سهمیه استخدام معلم ابتدایی موافقت کنند و حداکثر دانش آموز در کلاس درس به 26 نفر برسد برای اجرای برنامههای تحولی مشکلی نخواهیم داشت.
رویکرد اصلی ما ارتقای مدارس دولتی است البته تمام برنامهها را باید مدارس غیردولتی هم اجرا کنند
وی در ادامه با تاکید براینکه عید امسال مدارس دولتی و غیردولتی تکالیف نوروزی ندارند، گفت: مدرسه نباید جایی باشد که همه را یکسان قالب بزند از سوی دیگر آموزشها نباید به اندازه ای متفاوت باشد که امکان زیست مسالمتآمیز را ایجاد نکند و تنوع مدارس به این لطمه میزند و باید دو نوع مدرسه دولتی و غیردولتی داشته باشیم و هر چقدر تنوع مدارس براساس فاکتور گزینش دانشآموز جذب کنند بازتولید طبقات اجتماعی را از طریق نظام آموزشی خواهیم داشت و نسبت به این مسیله حساسیتهایی ایجاد شده که باید بیشتر شود.
پایان/