رهبر انقلاب در دیدار معلمان و فرهنگیان؛
آموزشوپرورش را به دلایل مختلف سیاسی، میخواهند بیقدر و قیمت کنند؛ این بیانصافی است/ نواقص و معایب هست که به تفضل الهی اینها را اصلاح خواهیم کرد
به مناسبت هفته بزرگداشت مقام معلم، جمعی از فرهنگیان به همراهی وزیر و اعضای شورای معاونین وزارت آموزشوپرورش با رهبر انقلاب دیدار کردند، که ایشان با تأکید بر اینکه معلمان محترم، شریف و آبرودار هستند و عزتنفس آنان در مسئله معیشت باید محفوظ بماند، اظهار کرد: فشارهای درسی در مدارس و در آموزشگاههایی که به دنبال قبولی بیشتر در کنکور یا به دست آوردن رتبههای بالا هستند، جوان را پژمرده و افسرده میکند که باید برای حل این مسائل فکر و تدبیر و اقدام کرد.
به گزارش مرکز امور هماهنگی، ارتباطات و حوزه وزارتی آموزشوپرورش، حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در آستانه روز معلم در دیدار هزاران نفر از معلمان و فرهنگیان سراسر کشور با تجلیل از معلمان، به بیان تذکرات و توصیههای مهمی دربارهمسائل مختلف آموزشوپرورش ازجمله تکریم و معیشت معلمان پرداختند و با تأکید بر لزوم اجرای سند بسیار مهم تحول در آموزشوپرورش، گفتند: معلمان، پرورشدهنده مهمترین سرمایه یک ملت یعنی سرمایه انسانی، پایه ریزان تمدن نوین، جهادگران میدان کارزار مبارزه با جهل و بیسوادی، و سازندگان هویت و فرهنگ یک ملت هستند.
احساس احترام به قشر شریف و محترم معلم یک باور حقیقی و برخاسته از نقش تمدن ساز معلمان است
حضرت آیتالله خامنهای در این دیدار با تبریک روز معلم به همه معلمان کشور، یاد آیتالله شهید مطهری را گرامی داشتند و گفتند: شهید مطهریِ عزیز به معنای واقعی، یک معلم دلسوز بود که بافکر و بیان قوی، رسوخ اندیشههای عمیق اسلامی را در ذهن جوانان دنبال میکرد و شهادت او در این راه، بهمنزله امضای قطعی خداوند متعال بر کارنامه آن بزرگوار بود.
رهبر انقلاب اسلامی، نقش معلم و آموزشوپرورش را یک نقش اساسی برشمردند و خاطرنشان کردند: مهمترین سرمایه برای یک ملت، سرمایه انسانی است، زیرا کشور بدون سرمایه انسانی مانند برخی از کشورهای پولداری است که ثروت آنها بهصورت سفاهت آمیز در اختیار دستهای خائن به بشریت قرار میگیرد، همچنان که در دوران طاغوت نیز ایران بر روی دریای نفت بود اما بیگانگان بر این منابع مسلط شدند و با آن، تمدن و کارخانههای خود را ساختند و از نفت ما برای پیروزی در جنگهای خود استفاده کردند.
ایشان، احساس احترام خود به قشر شریف و محترم معلم را یک باور حقیقی و برخاسته از نقش تمدن ساز معلمان خواندند و افزودند: معلمان، پایه ریزان تمدن نوین، و جهادگرانِ در میدان کارزار با جهل و بیسوادی هستند که برای جامعه و نسلِ جوان آن، هویتسازی فرهنگی میکنند.
غربیها انتظار دارند معلمان ما در کلاس درس خود برای آنها سرباز تربیت کنند
حضرت آیتالله خامنهای، هویت قوی، فرهنگ غنی و فکر و اندیشه صحیح را پایههای اصلیِ ساخت تمدن دانستند و از همین زاویه در خصوص سند ۲۰۳۰و علت اصرارهای آشکار و پنهان بیگانگان برای تحکیم آن بر مناسبات کشورها ازجمله کشورهای اسلامی و ایران، نکات مهمی خطاب به مسئولان گوشزد کردند.
رهبر انقلاب اسلامی گفتند: جان کلام در سند ۲۰۳۰که فصل مهمی از آن به آموزشوپرورش اختصاص دارد، این است که نظام آموزشی باید جوری تنظیم شود که فلسفه، سبک زندگی و مفهوم حیات، بر اساس مبانی غربی به کودکان و نوجوانان آموزش داده شود.
ایشان در تبیین این واقعیت افزودند: غربیها انتظار دارند معلمانِ متدین ما که علاقهمند به آینده کشور هستند، در کلاس درس خود برای آنها سرباز تربیت کنند، تا دانشآموز ما سرباز و رعیت همان وحشیهای کراواتزده ظاهرسازی شود که بهراحتی آدم میکشند و به آدمکشها کمک میکنند.
آموزشوپرورش با نقطه مطلوب فاصله دارد که باکار و تلاش، نواقص و معایب را برطرف کرد
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه، خدمات معلمان در طول سالهای پس از انقلاب را خدماتی بزرگ و ثمربخش برشمردند و با انتقاد از کسانی که غیرمنصفانه و با اغراض سیاسی، درصدد بیقدر و قیمت کردن آموزشوپرورش هستند، گفتند: البته آموزشوپرورش با نقطه مطلوب فاصله دارد که باید باکار و تلاش، نواقص و معایب را برطرف کرد اما وضعیت امروز آموزشوپرورش با وضع اسفبار آن در قبل از انقلاب قابلمقایسه نیست.
کارهای بزرگ آموزشوپرورش پس از انقلاب؛ دانشمندان در رتبههای برتر دنیا، هزاران دانشآموز و معلم شهید، اردوهای جهادی و دلدادگان به معنویات و اهل دعا، توسل و پیادهروی اربعین که در همین آموزشوپرورش تربیتشدهاند
رهبر انقلاب اسلامی بابیان نمونههایی از کارهای بزرگ آموزشوپرورش در سالهای پس از انقلاب، خاطرنشان کردند: «دانشمندانی که کشور را در شاخههای مختلف علمی همچون فناوری نانو جزو رتبههای برتر دنیا قرار دادهاند»، «هزاران دانشآموز و معلم شهید، و نسل سوم و چهارم انقلاب که باوجود زمینههای گوناگون برای مفاسد اخلاقی در دنیای امروز، باانگیزه مجاهدت، محکم و استوار در مقابل دشمن میایستد و برای اعزام به دفاع از حرم اصرار میکند»، «جوانان فعال در اردوهای جهادی و دلدادگان به معنویات و اهل دعا، توسل و پیادهروی اربعین» در همین آموزشوپرورش تربیتشدهاند، بنابراین نباید آموزشوپرورش دوره انقلاب را دستکم گرفت.
رهبر انقلاب در تبیین وضع مطلوب آموزشوپرورش تأکید کردند: آموزشوپرورش باید انسانهایی «دانا، توانا، خردمند، پرهیزکار، پاکدامن، کارآمد، شجاع، هوشیار و اهل اقدام» تربیت کند که اگر چنین شود، همان آرزویی که بارها بیان کردهام محقق میشود و ایران عزیز به جایگاهی میرسد که تا پنج دهه بعد، هرکسی در هر جای جهان بخواهد از مرزهای جدید علم آگاه شود باید زبان فارسی یاد بگیرد.
ایشان رسیدن آموزشوپرورش به وضع مطلوب و تربیت جوانانی با ویژگیهای یادشده را پایه اصلی «ایران سربلند فردا» و «اساس ایجاد تمدن نوین اسلامی» خواندند.
باید با جدیت، تحقق سند تحول را پیگیری کرد که این امر، روحیه انقلابی میخواهد
حضرت آیتالله خامنهای در بیان چند تذکر، «سند تحول آموزشوپرورش» را سندی بسیار خوب برشمردند و گفتند: این سند نوعی ریلگذاری است و میتواند این بخش مهم از کشور را به سرمنزل مقصود برساند.
رهبر انقلاب ابلاغ این سند را لازم اما ناکافی دانستند و با اشاره بهضرورت آشنایی و آگاهی بدنه آموزشوپرورش با این سند تأکید کردند: باید با جدیت، تحقق سند تحول را پیگیری کرد که این امر، روحیه انقلابی میخواهد.
حضرت آیتالله خامنهای با انتقاد شدید از کسانی که با قلم یا بیان یا اَشکال دیگر درصدد تضعیف روحیه انقلابی در میان مردم و جوانان هستند، افزودند: روحیه انقلابی بهمنزله جان و روح این ملت است و خداوند از کسانی که در این مسئله تشکیک و آن را تضعیف کنند، نخواهد گذشت.
ایشان با یادآوری نجات ایران از زیر پای حکومت دستنشانده بیگانگان تأکید کردند: مؤسس رژیم پهلوی را انگلیسیها آوردند و وقتی او را نخواستند، به او دستور ترک کشور دادند و رضاخان هم در اوج بیغیرتی و ذلت و خفت، این دستور را پذیرفت. آیا برای یک ملت، ننگ و سرافکندگی بیشتر از این امکانپذیر است که رئیس کشورش را بیگانگان بیاورند و هر وقت نخواستند با تحقیر او را بردارند؟
ایشان افزودند: محمدرضا پهلوی را هم انگلیسیها و آمریکاییها روی کار آوردند و او هم در مقابل، کشور را به خدمت آنها درآورد اما انقلاب، ایران عزیز را از زیر پای این انسانهای حقیر و پست و ظالم بیرون کشید. حالا اگر کسی این روحیه انقلابی را تضعیف کند، آیا خدا او را میبخشد؟
تحول در آموزشوپرورش را درگرو روحیه انقلابی است
حضرت آیتالله خامنهای تحول در آموزشوپرورش را درگرو روحیه انقلابی خواندند و افزودند: باید بدون ترس و محافظه کاری، به تشخیص و تصمیم رسید و اقدام لازم را نه نمایشی و تشریفاتی، بلکه واقعی و حقیقی انجام داد.
ایشان در همین زمینه افزودند: البته تصمیم و اقدام انقلابی به معنای بی توجهی به نقد عالمانه نیست چرا که استقبال از نقد عالمانه، جزو روحیه انقلابی است.
رهبر انقلاب در ادامه تذکرات در زمینه آموزش و پرورش، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی را بسیار مهم و قلب این وزارتخانه دانستند و افزودند: متون آموزشی که این سازمان تولید میکند، باید منطبق با سند تحول باشد.
ایشان با انتقاد از در نظر گرفته شدن مهلتی ۱۲ساله برای تطبیق متون درسی با سند تحول گفتند: باید با سرعت و جدیت و در زمانی کوتاه این کار را انجام داد، چرا که امروزه هر «ساعت» در پیشرفت جامعه مهم است.
حضرت آیتالله خامنهای «گنجانده شدن مناسب و صحیح و ظریف پیامها و معارف انقلاب در همه متون آموزشی و پرورشی» را ضروری خواندند و خاطرنشان کردند: سازمان پژوهشی و برنامه ریزی باید از لحاظ انسانهای دانا، آگاه، خوشفکر، متدین و انقلابی غنی شود.
افزایش بیشتر دانشجویان و ارتقای کیفیت دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی
تذکر دیگر حضرت آیتالله خامنهای به مسئولان آموزش و پرورش «افزایش بیشتر دانشجویان و ارتقای کیفیت دانشگاههای فرهنگیان و شهید رجایی» بود.
ایشان خاطرنشان کردند: در این مراکز باید معلمانی تربیت شوند که به معنای حقیقی کلمه، معلم و تعلیم دهنده دین و تقوا و انقلاب باشند.
تاکید بر تقویت «مدارس استعدادهای درخشان» و «نخبه پروری در کشور»
رهبر انقلاب، «مدارس استعدادهای درخشان» و «نخبه پروری در کشور» را بسیار مهم برشمردند و با تأکید بر تقویت هرچه بیشتر این مدارس گفتند: جایگاه ایران در المپیادهای جهانی باید حفظ شود و تنزل رتبههای کشور در برخی المپیادها از جمله ریاضی، فیزیک، شیمی و رایانه جبران شود و کشور و ملت به المپیادیهای جوانی که رتبههای جهانی کسب میکنند، افتخار کند.
حضرت آیتالله خامنهای با اشاره به توصیه مکررشان درباره «نشاط و سرزندگی» در محیطهای دانش آموزی گفتند: البته برخی از این موضوع برداشت ناصحیح و سطحی میکنند، نشاط و سرزندگی یعنی برنامههای ورزشی یا فوق برنامههای جذاب بهگونهای باشد که جوان، با انگیزه، پرانرژی و پرامید به درس و کار مشغول باشد.
ایشان با انتقاد از برخی برنامهها در بعضی مدارس به بهانه نشاط و سرزندگی افزودند: گاهی اوقات فشارهای درسی در مدارس و در آموزشگاههایی که به دنبال قبولی بیشتر در کنکور یا به دست آوردن رتبههای بالا هستند، جوان را پژمرده و افسرده میکند که باید برای حل این مسائل فکر و تدبیر و اقدام کرد.
فکر و تصمیم دقیق کارشناسی درباره کنکور
توصیه دیگر رهبر انقلاب به مسئولان آموزش و پرورش، فکر و تصمیم دقیق کارشناسی درباره کنکور بود.
ایشان گفتند: دانشگاهها می گویند در سالهای اخیر صندلی خالی هم داشتهاند، لازم است کارشناسان با بررسی عمیق درباره «بودن یا نبودن کنکور، ادامه آن به شکل فعلی یا تغییر آن»، تصمیم گیری کنند و مسئولان مربوط این تصمیمات را اجرا کنند.
حضرت آیتالله خامنهای «معاونت پرورشی» را از بخشهای بسیار مهم آموزش و پرورش برشمردند و با ابراز خرسندی از اقداماتی که در این زمینه انجام شده است، افزودند: البته در ساختار، نیروی انسانی پرانگیزه و منابع مالی نقصهایی وجود دارد که وزیر محترم باید دنبال کند تا معاونت پرورشی به معنای حقیقی آن محقق شود.
حضرت آیتالله خامنهای سپس به دو نکته مهم درباره معیشت معلمان و وضع دانش آموزان سیل زده پرداختند.
معلمان محترم، شریف و آبرودار هستند و عزت نفس آنان در مسئله معیشت باید محفوظ بماند
ایشان تأکید کردند: معلمان محترم، شریف و آبرودار هستند و عزت نفس آنان در مسئله معیشت باید محفوظ بماند.
رهبر انقلاب با اشاره به سوءاستفاده برخی عناصر سیاسی یا بیگانگان از مسائل معیشتی معلمان گفتند: آنها میخواهند از این نقطه ضعف برای مقاصد خود بهره برداری کنند اما قطع نظر از این سوءاستفاده، باید درباره درآمد معلمان بهگونهای عمل کرد که عزت نفس آنان حفظ شود.
باید درباره درآمد معلمان بهگونهای عمل کرد که عزت نفس آنان حفظ شود
ایشان درباره دانش آموزان مناطق سیل زده نیز گفتند: این دانش آموزان حتی تا هنگامی که مدارس آنها با همت دولت و مردم و کمکهای قابل تقدیر خیرین مدرسه ساز تعمیر و ساخته شود نباید از درس و تحصیل عقب بمانند.
حضرت آیتالله خامنهای در ادامه سخنانشان، باطل کردن معارضه دروغین «علم و دین» را از افتخارات دستگاههای علمی، آموزشی و پژوهشی کشور برشمردند و افزودند: قدرتمندان مادی دنیا چندین قرن برای القای تعارض دین با علم تلاش کردند اما در جمهوری اسلامی پرچم دین از همه جای دنیا برافراشتهتر است و کشور از لحاظ علمی نیز جزو کشورهای پیشرفته محسوب میشود.
رهبر انقلاب فعالیت هزاران محقق، متفکر و دانشمند عمدتاً جوان و غالباً متدین در کشور را یادآوری کردند و افزودند: این نخبگان عزیز با هویت «ایرانیِ سربلند» و هویت دینی و اسلامی مشغول تحقیق و نوآوری و ابتکار و پیشرفت علمی هستند که این حرکت نشاط انگیز باید همچنان با قدرت ادامه داشته باشد.
مهارت آموزی باید از مدارس و دبیرستانها شروع و پیگیری شود
حضرت آیتالله خامنهای برخورداری نوجوانان و جوانان ایرانی از مهارت تبدیل علم به عمل را بسیار مهم و پربرکت خواندند و گفتند: مهارت آموزی باید از مدارس و دبیرستانها شروع و پیگیری شود.
رهبر انقلاب در آخرین بخش سخنانشان به آرایش جنگی دشمن و تهاجم آنان در زمینههای اقتصادی، سیاسی، نفوذ اطلاعاتی و ضربه زدن بوسیله فضای مجازی اشاره کردند و افزودند: آمریکا و صهیونیزم در همه ابعاد در حال برنامه ریزی و اقدام هستند البته این مختص دولت فعلی آمریکا نیست، قبلیها هم همین کارها را با دستکش مخملین انجام میدادند اما کمکی که رئیس جمهور فعلی آمریکا به ما کرده این است که این دستکش را درآورده و همه آن چدن پنهان در زیر دستکش آمریکاییها را میبینند.
ایشان تأکید کردند: در مقابل آرایش جنگی دشمن علیه ملت ایران، ملت هم باید آرایش جنگی بگیرد و همه مسئولان، آحاد ملت و افراد توانا و نخبه در هر زمینهای مشغول کارند با احساس مسئولیت و آمادگی وارد میدان شوند.
ایشان افزودند: دشمن علی الظاهر در زمینه نظامی آرایش جنگی ندارد که البته نظامیان ما حواسشان جمع است.
حضرت آیتالله خامنهای، حفظ وحدت را به ویژه در شرایط فعلی، بسیار لازم خواندند و تأکید کردند: همه مراقب باشند بخاطر اختلاف سلیقههای کوچک مقابل هم قرار نگیرند چرا که اقتدار ملت در گرو اتحاد آحاد مردم، گروههای اجتماعی، اقوام مختلف و وحدت متقابل مسئولان و مردم است.
ایشان افزودند: به فضل الهی توطئهها و تدابیر دشمن با وجود همه تبلیغات وسیع برای مشغول کردن ذهنها و مخلوط کردن صحنه، به ضرر خود او تمام میشود.
رهبر انقلاب تأکید کردند: بدون تردید جوانان عزیز ایران سرافراز، شکست آمریکا و به زانو درآمدن صهیونیزم و عزت و عظمت نهایی ملت ایران را مشاهده خواهند کرد.
پیش از سخنان رهبر انقلاب اسلامی، سید محمد بطحایی وزیر آموزشوپرورش گزارشی از اقدامات و برنامههای این وزارتخانه در خصوص عملیاتی کردن سند تحول، تعمیق و معرفی سند تحول در بدنه آموزشوپرورش، توسعه عدالت آموزشی، اولویت دادن به افزایش کیفیت مدارس دولتی و جلوگیری از طبقاتی شدن آموزشوپرورش، و تلاش برای توسعه کمّی و کیفی دانشگاههای تربیت معلم بیان کرد.