خبرنگار قضایی ، رسول قهرمانی در شانزدهمین جلسه رسیدگی به پرونده مدیران سرمایه و پس از پایان دفاعیات خیرالله بیرانوند مدیرعامل و عضو هیئت مدیره بانک سرمایه اظهار کرد: قبل از آقای بیرانوند، آقای درخشنده مدیرعامل بانک سرمایه بوده که عزل میشود و بعد از آن غندالی به مدیریت 4 ماه به صورت غیرقانونی سرپرستی بانک سرمایه را به عهده میگیرد.
کننده دادستان ادامه داد: در خلال این 4 ماه بانک مرکزی به بانک سرمایه نامه میزند و اعلام میکند که تصدی سرپرستی مدیرعاملی توسط غندالی غیرقانونی است و غندالی صلاحیت حرفهای برای تصدی این پست را ندارد و فقط یک معلم است.
وی اضافه کرد: این نامهنگاریها در نهایت منجر به کنار رفتن غندالی میشود اما غندالی در خلال این 4 ماه در بانک سرمایه اقدام به مهرهسازیهایی از جمله آوردن آقای زاهدی میکند در حالی که زاهدی قبلا عضو هیئت مدیره شرکتهای منتسب به محمد امامی بوده و حتی به عنوان کننده امامی در جلسات بانک شرکت مینموده است ولی غندالی او را به عنوان رئیس حوزه مدیرعامل تعیین میکند و در این فضا تبانی غندالی و امامی گسترده بوده و تبانی آنها مفروض است.
قهرمانی ادامه داد: غندالی و امامی به این فکر میافتند یک فردی را بیاورند تا آسیبی به تیم شبکه فاسد در بانک سرمایه نزند.با خود میگویند اگر یک فرد بانکی را بیاوریم فردا دردسر میشود و بررسیهایی را انجام میدهند که در نتیجه آن به بیرانوند میرسند.
وی گفت: بیرانوند در اداره جنوب بانک سرمایه بوده و یک تسهیلاتی را به تیم شبکه فرزانراد داده بود و آقایان در این مدت در بیرانوند یک خصوصیاتی را شناسایی میکنند و تحلیل میکنند و میگویند این آقا ساده است و هرچند پولکی نیست اما "میزکی" است.
کننده دادستان با بیان اینکه تاکنون هیچ رابطه مالی فاسدی درباره بیرانوند کشف نشده است، گفت: نهایتا این آقایان بیرانوند را شناسایی کرده و به فرض اینکه ساده است به بانک سرمایه میآورند تا او را مدیریت کنند. در ابتدا امامی به بیرانوند وصل میشود و با او تماس میگیرد و بیرانوند را پیش غندالی میبرد و پس از چند جلسه حکم مدیرعاملی وی صادر میشود و در این مدت نیز مهرهچینی اساسی در بانک سرمایه صورت میگیرد.
قهرمانی ادامه داد: استفاده آقایان از بیرانوند و مدیر بعد از وی یعنی احمدی به صورت دستوری بوده و از آنها استفاده دستوری میکردند و در دوران بیرانوند حسب دستور، بانک را اداره میکردند، اما در دوره مدیریت حیدرآبادی و خانی استفاده دستوری وجود نداشته و تحلیلشان این بوده که یک نفر را کنار دست اینها میگذاریم تا بانک را اداره کنند. بنابراین حیدرآبادی و خانی که از خودشان بوده را برای مدیریت بانک انتخاب میکنند.
وی گفت: بعد از انتصاب بیرانوند به مدیرعاملی فهرستی را به او میدهند و میگویند که شما باید این مهرهها را بچینی و بیرانوند نیز حسب اعتمادی که داشته این کار را انجام میدهد اما ما معتقدیم او نباید اعتماد میکرد چون خودش بانکی بوده است.
قهرمانی با بیان اینکه از شعبه برج فرمان هدایتی، از شعبه مرکزی ریختهگران، مدلل و حاجیمحمدی و از شعبه اسکان امامی و رضوی اقدام به اخذ تسهیلات و ارتباط با مدیران بانک سرمایه کردند گفت: بعد از اینکه بیرانوند مدیرعامل میشود، غندالی دستورات را صادر کرده و او نیز اطاعت میکند به عنوان مثال پویانمهر به عنوان مدیر شعبه، نانچیان و اعلایی به عنوان مدیران میانی، فاروقی در حوزه اعتبارات، زاهدی به عنوان کننده مدیرعامل در حوزه اعتبارات و کلهر که هم به امامی و هم به بخشایش بوده به عنوان دبیر هیئت مدیره منصوب میشود و وقتی ضمانتنامه یک کارتنخواب را ارائه میکنند از طریق مهرههایی که در بانک به کار گرفته شده بودند، گاهی اوقات در یک روز 110 میلیارد تومان مصوبه صادر میشود.
کننده دادستان شرکتهای جهانگستر پژاک، فلن کژال، الکتروکژال، پایدارکالای پاسارگاد و راهمشاوران راهبرد پویان را از جمله شرکتهای دریافت کنند ضمانتنامه از بانک سرمایه عنوان کرد و گفت: این شرکتها مجموعا 540 میلیارد تومان ضمانتنامه دریافت کردند و عمده این ضمانتنامهها به سمت قیر و در برخی موارد گندم و گوشت هدایت شده است.
وی گفت: وقتی به سراغ مدیران این شرکتها رفتیم دیدیم افرادی معتاد با دمپایی و وضعیت اسفناک هستند که عمدتا از بابلسر و قائمشهر و اطراف آن به عنوان مدیرعامل معرفی شدند. وقتی بررسی کردیم متوجه شدیم که یک تیمی متشکل از قریشی، روحی و دولتشاهی این افراد را شناسایی میکردند که این تیم در بانک رفاه نیز پرونده داشتند.
کننده دادستان توضیح داد: این تیم افراد بیبضاعت را در بابلسر پیدا کرده و به آنها میگفتند میخواهیم به شما وام بدهیم یا اقساط وامهایتان را پرداخت کنیم و به عنوان مدیرعامل شرکت به کار بگیریم. با آنها در میدان نوبنیاد تهران قرار گذاشته و روحی و دولتشاهی برای آنها کت و شلوار خریده و بعضا بعد از خوردن کلهپاچه آنها را داخل شعبه بانک میبردند و حتی در مواردی سوار خودروی بیامو میکردند که در یکی از این دفعات سیدسعید حسینی در بیامو امامی را میبیند.
قهرمانی اضافه کرد: این شرکتها از طریق پویانمهر، نانچیان، اعلایی و سایر مهرههای کارسازی شده در برخی موارد در یک روز تسهیلات و مصوبه را دریافت میکردند در حالی که سابقه فعالیتهای شرکتهای مزبور یک هفته یا چند روز بوده است.
وی با بیان اینکه ضمانتنامهها به عنوان حسن انجام کار قلمداد میشده است، گفت: نکتهای که در بررسیهای خود به آن رسیدیم این است که در پرونده ریختهگران، رضوی و هدایتی گزارش اعتباری وجود داشت اما منفی بود. مثلا در پرونده هدایتی و رضوی کارشناسان گزارش اعتباری منفی داده بودند و گفته بودند تسهیلات داده نشود ولی در ارتباط با این 5 شرکت اساسا گزارش اعتباری وجود ندارد. یعنی حتی کارشناسی هم نشده است و با این حال آقای فاروغی اسناد را امضا میکرده و میگفته با توجه کارشناسی تسهیلات داده شود در حالی که گزارش کارشناسی وجود نداشته است.
وی ادامه داد: آقای غندالی در جلسات هیئت مدیره مینشسته و میگفته که این شرکتها مربوط به ماست و به آنها تسهیلات بدهید. در صورتی که آقای بیرانوند به عنوان یک فرد حرفهای در حوزه بانک باید گزارشهای کارشناسی را بررسی میکرده و امروز نیز باید پاسخگوی امضاهای خود در ارتباط با این ضمانتنامهها باشد و در خصوص شرکتهای حاجیمحمدی هم با اینکه گزارش منفی وجود داشت تسهیلات داده شده است و بیرانوند باید پاسخگوی امضاهای خود باشد.
کننده دادستان توضیحاتی را در خصوص کلهر داد و گفت: کلهر که در جلسه امروز حضور ندارد به شبکه فساد فرزانراد وصل بوده است و از آنجایی که دبیر هیئت مدیره بوده اداره جلسات را برعهده داشته و از سوی دیگر عضو کمیته اعتباری بانک بوده است. کلهر برای اینکه مورد شناسایی قرار نگیرد در برگهها مینوشته من مخالف هستم و اعضای هیئت مدیره هم متوجه نمیشدند و از سادگی بیرانوند بسیار سوءاستفاده شده است علیرغم اینکه معتقدیم او باید پاسخگوی امضاهای خود باشد.
پایان/