خبرنگار اجتماعی ، حسین خنیفر رئیس دانشگاه فرهنگیان امروز در نشست خبری با رسانهها، اظهار کرد: در آستانه جذب 45 هزار دانشجو در دانشگاه فرهنگیان هستیم و باید در کنار کمیت به کیفیت نیز توجه کنیم. یعنی برای برخی رشتهها مانند شیمی باید به فکر آزمایشگاه باشیم و معلم تراز تربیت کنیم. در حقیقت ما باید به دنبال تربیت معلم قیمتی باشیم و باید به پای آن خرج کرد.
وی ادامه داد: امسال 25 هزار ردیف پیوسته از طریق کنکور و 20 هزار ردیف ناپیوسته از بین فارغالتحصیلان دانشگاهها خواهیم داشت و بسیاری از افرادی که معلمی را انتخاب کردند به این شغل علاقهمند هستند، اگر فردی برای کار یا اشتغال به دانشگاه فرهنگیان بیاید در 98 درصد موارد شاهد هستیم که عشق در او ایجاد میشود چون کار معلمی کار فاخر و بزرگی است.
رئیس دانشگاه فرهنگیان گفت: این دانشگاه رو به رشد است و اگر فردی اینجا را انتخاب کند استخدام او رسمی و قطعی است و 4 سال دوران تحصیل نیز جزو سنوات خدمت محسوب میشوند و برای دانشجو معلمان پسر سربازی وجود ندارد.به داوطلبان توصیه میکنم با عشق به سراغ شغل معلمی بیایند چون هر کار علمی چه در دانشگاه تهران باشد چه هاروارد زحمت داشته و محیط آن متفاوت است.
وی ادامه داد: دانشگاه فرهنگیان یک مولود هفت ساله است و انتظاری که از دانشگاههای تراز اول کشور میرود شاید از اینجا وجود نداشته باشد. البته تلاش میکنیم کیفیت، امکانات و تجهیزات را تأمین کنیم. از سوی دیگر باید شرایط اقتصادی کشور و وضعیت تحریمها را نیز مدنظر داشت.
رئیس دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: معلم شدن در این شرایط و اداره دانشگاه فرهنگیان در این دوران ارزشمند است چرا که مدیریت با دست خالی ارزشمند است و اگر قرار باشد همه چیز تأمین باشد دیپلمه هم میتواند شرایط را اداره کند.
20 هزار معلم از دانشگاه فرهنگیان مهر امسال وارد مدارس میشوند
خنیفر با اشاره به اینکه مهر امسال حدود 20 هزار فارغالتحصیل دانشگاه فرهنگیان وارد مدارس کشور میشوند، تأکید کرد: پیش بینی میکنیم برای مهر سال آینده 37 هزار نفر وارد مدارس شوند البته کف نیاز آموزش و پرورش 78 هزار معلم است و ادعا کردیم تا سال 1401 این تعداد معلم را تأمین کنیم.
برای گرفتن ردیف استخدامی دانشجومعلمان باید تلاش کرد؛ حق گرفتنی است
وی ادامه داد: سهمیه ای برای جذب 25 هزار دانشجو معلم از طریق کنکور سراسری دریافت کردهایم؛ از دوستان قبلی دانشگاه فرهنگیان پرسیدم که چرا ردیف کافی برای استخدام دانشجو معلم دریافت نمیکردند که گفتند این ردیف در اختیار آنها قرار نمیگرفت اما معتقدم باید حق را گرفت و اگر به دنبال آن نرویم فردی به ما چیزی نمیدهد، ما نباید انتظار داشته باشیم مسئول توزیع ردیفها بداند که دانشگاه فرهنگیان هست یا نه و اگر ما بی تفاوت باشیم آنها فکر میکنند همه چیز روبه راه است.
وضعیت دانشگاه فرهنگیان متوسط رو به پایین است؛ دانشجویان با شناخت انتخاب کنند
رئیس دانشگاه فرهنگیان با اشاره به اینکه در کشور ما مطالعات دقیقی انجام نمیشود و ابتدا راه انداخته و بعد جا میاندازیم، گفت: دانشگاه فرهنگیان راه افتاد و پس از آن متوجه شدند که به امکانات و هیئت علمی نیاز دارند چرا که دوران تحصیل دانشجو معلمان در اینجا 4 سال است از سوی دیگر وضعیت دانشگاه متوسط رو به پایین است و دوست دارم دانشجویان با شناخت دقیق این دانشگاه را انتخاب کنند تا بدانند که به کجا میآیند.
جذب 2080 هیئت علمی تا سال 1404
خنیفر با تأکید براینکه در این شش سال جذب هیئت علمی در دانشگاه فرهنگیان بسیار اندک بود و تا سال 1404 باید دو هزار و 80 هیئت علمی جذب کنیم گفت: هم اکنون 800 هیئت علمی و بالای 10 هزار هیئت علمی غیرموظف داریم و اگر هر سال 100 ردیف هیئت علمی میگرفتیم هم اکنون مشکل نداشتیم و امسال این کار را انجام دادیم و 50 ردیف قطعی و 50 ردیف غیرقطعی برای جذب هیئت علمی دریافت کردهایم.
معلمان ماده 28 موفق ترند یا دوره 4 ساله دانشگاه فرهنگیان؟
وی در ادامه در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم مبنی براینکه آیا ارزیابی انجام شده تا بدانیم معلمان جذب شده از طریق استخدام آزاد موفقتر هستند یا از طریق دوره چهار ساله، عنوان کرد: یکی از دانشجویان بنده تحقیقی را در این رابطه انجام داده است البته دانشجویان ماده 28 سالهای گذشته را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که 60 درصد، کارایی معلمان تربیت معلم بیشتر است. اما دانشجویان ماده 28 نیز افراد کاربلد و موفقی هم وجود دارند. اما جمع بندی این بود که بهترین راه جذب معلم از طریق دوره چهارساله دانشگاه فرهنگیان باشد اما یک تحقیق کافی نیست و باید چند دوره فارغالتحصیلان ماده 28 و دوره 4 ساله دانشگاه فرهنگیان را بررسی کرد و روش تحقیق نیز به صورت میکس و آمیخته یعنی هم کیفی و هم کمی باشد و نمرات آنها، نظرات والدین و دانشآموزان را نیز لحاظ کنیم.
رئیس دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: در جمعی که مدیران استان تهران در پردیس نسیبه جمع شده بودند 90 درصد گفتند که فارغالتحصیلان تربیت معلم کارآمدتر هستند اما بازهم معتقدیم که این کافی نیست و باید افراد در چند دوره فارغالتحصیل شوند تا بتوانیم ارزیابی دقیقی انجام دهیم.
خنیفر در ادامه با اشاره به اینکه ما در جذب و انجام کارهای این دانشگاه دعوت به مهمانی نشدیم و دعوت به عبور از یک بحران شدهایم، مطرح کرد: شاید الان شرایط 20 آذر 96 پیش میآمد ریاست دانشگاه را قبول نمیکردم. چون کار حساس و سنگین است و شاید اگر فرد دیگری به جای من میآمد بهتر میتوانست کار را جلو ببرد. معتقدم رصد این تعداد پردیس و کمبودها و مشکلات کار دشوار و تمام وقتی است.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم براساس عقل و محاسبات بررسی کنیم، جذب 45 هزار دانشجومعلم نیاز به تعمل دارد اما اگر شرایط بحرانی فعلی را درنظر بگیریم چارهای جز این نداریم هرچند میدانیم مشکلاتی هم وجود خواهد داشت.
همراهی دانشگاه علوم تربیتی تهران برای تربیت دانشجو و تأمین استاد دانشگاه فرهنگیان
رئیس دانشگاه فرهنگیان بیان کرد: دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران آمادگی خود را اعلام کردند تا 4 هزار دانشجو برای این دانشگاه تربیت کنند از سوی دیگر 50 تا 60 استاد آنها در پردیسهای دانشگاه فرهنگیان تدریس کنند و میتوان طی تعامل با دانشگاههای علوم تربیتی و سایر دانشگاهها این کار را پیش برد.
خنیفر اضافه کرد: بنده اعتقاد دارم هر فردی ک کارمعلمی را انتخاب کرده باید بداند کار فراانسانی دارد و معلم وقتی وارد کلاس 30 نفره میشود نباید یأس و ناامیدی را تزریق کند و شاید وقتی دانشآموزان بزرگ شدند شرایط جامعه و وضعیت اقتصاد بهبود پیدا کند.
دانشآموزان بدانند امکانات دانشگاه متوسط و تنها امتیاز ما اشتغال است
وی ادامه داد: بسیاری مشکلات و کاستیها وجود دارد و باید اطلاعرسانی کنیم که دانشجویان بدانند که ممکن است به جایی وارد شوند که امکانات متوسطی دارد و تنها امتیاز ما اشتغال است.
رئیس دانشگاه فرهنگیان با اشاره به کسر45 درصد از حقوق دانشجویان دانشگاه فرهنگیان، عنوان کرد: این کار مرجع قانونی دارد و تضمین آموزش و پرورش است و این موضوع در هیئت امنای دانشگاه تصویب شده است البته تلاش کردیم تا آن را اصلاح کنیم بخصوص برای دانشجویانی که از غذا و خوابگاه استفاده نمیکنند.
معیارهای مصاحبه جذب دانشجومعلمان علمیتر شده است
خنیفر با اشاره به جذب دانشجویان دانشگاه فرهنگیان، گفت: نمره تراز، مصاحبه و بررسی وضعیت سلامت جسمی و روحی روانی از معیارهای دانشجومعلمان است که این موارد جزو استانداردهای جهانی است. البته سهمیهای هم برای معلولان داریم مثلا معلمان نابینایی داریم که بسیار موفق هستند، معیارهای مسابقه هم اکنون علمیتر است و قبلا شاید مسائل سیاسی پررنگتر بود اما در مصاحبههایی که خودم حضور پیدا کردم دیدم که شرایط علمی شده است مثلا در بحث تاب آوری و نحوه پاسخگویی یا حتی ایستادن جلوی کلاس درس موارد بررسی میشود.
وی در پاسخ به پرسش دیگری که سرپرست آموزش و پرورش در سخنانی در لفافه مطرح کرده بود که بهتر است وظیفه تربیت معلم به دانشگاههای خوارزمی و تهران بازگردد و جذب معلم از دانشگاههای دیگر صورت بگیرد و دانشگاه فرهنگیان تنها وظیفه آموزش یک ساله آنها را عهده دار باشد، گفت: نکتهای که میخواهم بگویم در مورد دانشگاه خوارزمی این است که از آنها بپرسم اگر اینقدر مشتاق تربیت معلم هستند چرا نامشان را عوض کردند؟ چرا نام تربیت معلم را عوض کردند و عنوان خوارزمی را برگزیدند. دانشگاهی که تمام افتخارش تربیت معلم بود. بعد از فوت دکتر شریعتمداری، سریع نامش را تغییر داد. این همه عجله برای چه بود!؟
رئیس دانشگاه فرهنگیان تصریح کرد: ما در حال حاضر از اساتید دانشگاه خوارزمی و دانشگاههای دولتی دیگر استفاده میکنیم و حتی مایل هستیم که برخی از واحدهای دوره یکساله پذیرفتهشدگان ماده 28 واحدهای خود را در دانشگاههای دولتی دیگر بگذرانند.
خنیفر در ادامه گفت: بحث اعلام نیاز، اعلام ردیف، جذب و مصاحبه با آموزش و پرورش است. بحث تربیت معلمان به عهده دانشگاه فرهنگیان است. بعد از فارغالتحصیلی نیز بحث استخدام و ارتقاء وضعیت آنها با آموزش و پرورش است. نکته این جاست که قانونگذار اعلام کرده بود که دانشجومعلمان استخدام رسمی هستند و بعد از آن اعلام شد که آنها استخدام پیمانی نمیشوند و دوباره از حرفی که زده بود، عقبنشینی کرد و با پیگیریهای ما این موضوع حل شد. من بارها به دانشجو معلمان گفتم که نگران نباشند و پشت سر قانون حرکت کنند. شاید یکی از علتهای مطرح شدن آن موضوع این است که اشتغال رسمی در بدو خدمت مخل است. ما کسانی را داریم که 17-18 سال است که قراردادی هستند و وقتی میپرسیم چرا رسمی نمیشوند، آموزش و پرورش میگوید به محض اینکه رسمی شوند، حرف ما را نمیخوانند و تا مشکلی ایجاد شود به دیوان عدالت اداری شکایت میکنند. البته من این حرف را قبول ندارم و معتقدم وقتی قانونی وضع میشود الزام به اجرا دارد.
وی درباره کیفیت دوره های یکساله کسانی که از طریق ماده 28 جذب می شوند، اما و اگرهایی وجود دارد، اظهار داشت: به هر حال این تجربه جدیدی برای ماست. ما پذیرش را از 21 هزار نفر در گذشته به سه هزار نفر رساندیم و جذب ماده 28 را اضافه کردیم. ما سعی میکنیم در دوره یکساله تمام دروس پداگوژی ارائه شود. قبلاً دوره مهارت آموزی دو ماهه برگزار میشد اما من اعلام کردم که تا پیش از گذراندن دوره یکساله این افراد نباید جذب معلمی شوند.
رئیس دانشگاه فرهنگیان درباره اینکه ایا همچنان قرار است د انشجو معلمان پیش از فارغالتحصیلی دوره چهار ساله جذب معلمی شوند؟ تأکید کرد: ما برای کمبود معلم هفت سناریو را به آموزش و پرورش ارائه کردیم که یکی از آنها این بود که دانشجویانی که سه سال تحصیل خود و کارورزی را گذراندهاند در انتهای هفته 12 ساعت به صورت حقالتدریس وارد فعالیت معلمی شوند. به صورت آزمایشی در استانهای بوشهر و فارس آن را اجرا کردیم و موفقیتآمیز بود.
خنیفر در پاسخ به آخرین سوال مطرح شده درباره نقدهای وارده به آزمون اصلح، بیان کرد: این قانون در دفترچه آزمون استخدامی که سازمان امور استخدامی میدهد به صراحت ذکر شده است که کسانی که از طریق ماده 28 جذب میشوند پس از گذراندن دوره یک ساله و قبول شدن در آزمون اصلح می توانند جذب شوند. حال بسیاری هستند که در این آزمون قبول نمیشوند. این به معنای این نیست که استخدام نمیشوند بلکه باید دوباره در آزمون شرکت کنند. این راهم بگویم که این اجرای آزمون ربطی به دانشگاه فرهنگیان ندارد.
وی گفت: به دانشجویان ماده 28 میگویم که نگران آزمون اصلح نباشید و 95 درصد افراد در این آزمون قبول میشوند و این آزمون هزار نمره دارد که 590 نمره آن را دارند و حدود 290 نمره دیگر باید کسب کنند و چون این را نمیدانند نگران هستند، آزمون اصلح سوپاپ اطمینان است که ارتباطی به استخدام ندارد و مجوزی برای پایان نامه است.
پایان/