مدیریت
دانلود مقاله رشته مدیریت
سیستم پاداش دهی به کارکنان در سازمانها و روشهای پرداخت پاداش به آنها
مقدمه:
پاداشها باید به گونهای باشند که جوابگوی نیازهای اساسی و مهم کارکنان بوده و یا حداقل یکی از آنها را ارضاء کند.روانشناسان رفتارگرا در عرصه روانشناسی علمی بر حفظ، ایجاد و تداوم رفتار پیامدها و نتایج آن از قبیل تشویق و تنبیه به منظور تغییر، کاهش و افزایش رفتار از دیرباز توجه خود را معطوف داشتهاند و به نظر دانشمندان علوم رفتاری در امروزه این مسئله برای مدیران و رهبران سازمانهای گوناگون مخصوصا مؤسسات تولیدی و صنعتی از اهمیت مضاعفی برخوردار هستند چرا که آنان با کارکنان متعددی سروکار دارند و قطعاً دانستن اصول و قوانین حاکم بر رفتار انسان، دستیابی به رفتار انسانی را برای ایشان تسهیل میکند.
تعریف پاداش: عبارت از مجموعه عواملی که فراوانی مطلوب را افزایش میدهند و یا هر عامل خوشایند و خشنودکنندهای که نرخ پاسخدهی (انجام رفتار) را در فرد افزایش دهد، پاداش نامیده میشود.پاداش به معنای تقویت نیز بهکار میرود، زیرا دو مفهوم پاداش و تقویت در حقیقت فرآیندهایی هستند که مهمترین هدف و مقصد آنها، افزایش تعداد دفعات تکرار رفتار است.به بیان دیگر،کمال پاداش و تقویت هنگامی تحقق مییابد که به دنبال ارائه تقویتکنندهها، رفتار مورد انتظار نیز افزایش یابد و فراوانی آن نسبت به قبل بیشتر شود.
اهداف و مقاصد پاداشدهی: 1- برقراری پیوند و پیوند دوستی با سازمان خود.
2- انجام وظیفه با میل و رغبت مضاعف.
3- انجام امور محوله با بالاترین سطح کمی و کیفی و ارتقاء عملکرد شغل خود به سطوح بالا.
نتایج و یافتههای تحقیقاتی ادوارد لاولر:
1- رضایت از پاداش
الف- مقدار پاداش دریافت شده
ب- مقدار پاداش دریافت شده از احساس و انتظار قبلی فرد، کمتر باشد و هنوز او راضی است.
و در این شق زمانی پاداش تولید رضایت میکند که حد تعادل و توازنی بین میزان پاداش ارائه شده واحساس توقع فرد از مقداری که باید دریافت دارد، وجود داشته باشد.
2- احساس رضایت از پاداش، از طریق مقایسه با آنچه دیگران دریافت داشتهاند، زیرا کارکنان اصولاً تمایل دارند، کوششها، مهارتها، ارشد بودن و عملکرد شغلشان با سایرین مورد مقایسه قرار گیرد.
در نظریه برابری آدامز نیز بر این مسئله صحه گذارده میشود:
بدین ترتیب که کارکنان آگاهانه یا ناخودآگاهانه دادههای خود به سازمان (مهارت، کوشش، سطح تحصیلات، میزان عملکرد) را با دادههای دیگران مقایسه میکنند و ستادههای (حقوق، دستمزد، مزایا و منزلت اجتماعی و ...) را در صورت کمتر از دیگران بهرهمند شدن میسنجند و در شرایطی که کمتر از بقیه باشند فرد دچار تنش روانی شده و در نتیجه احساس نارضایتی میکند و نهایت منجر به سلب انگیزههای شغلی او خواهد شد.
3- پاداشهای بیرونی بیشتر تولید رضایت و انگیزش میکنند یا پاداشهای درونی؟
پاداشهای بیرونی: عواملی هستند که به دنبال انجام رفتار به خود ارائه میشوند. مانند: دستمزد، حقوق، مزایا و ...
پاداشهای درونی: احساس و لذت و رضایت خاطر درونی فرد از عواملی است که نزد خود فرد ارزشمند هستند و با چگونگی عملکرد فرد در شغل خویش ارتباط دارند. مانند: پیشرفت، استقلال در سازمان، ارضای انگیزه و علاقه فرد برای کار کردن در سازمان و ...
4- وجود تفاوتهای فردی بین افراد از قبیل نوع شغل و اختلافات سنی و موقعیتهای متفاوت باعث میشود یک پاداش خاص مثل پول برای شخصی خیلی ارزشمند و برای دیگری ارزش متوسط و یا پائین داشته باشد.
5- برخی از پاداشهای بیرونی درجه ارضاکنندگی باید بالایی دارند چرا که منجر به پاداشهای دیگری میشوند از قبیل یک اطاق کار بزرگ، مفروش و دارای پرده، اغلب بعنوان یک پاداش چشمگیر و قابل ملاحظه تلقی میشود، زیرا حکایت از موقعیت بالا و قدرت زیاد فرد در سازمان دارند و یا پول که باعث پاداشهای دیگری چون پرستیژ و پایگاه اجتماعی، استقلال داخلی، امنیت و مسکن و ... میشود.
نتیجه :
1- پاداشها باید به گونهای باشند که جوابگوی نیازهای اساسی و مهم کارکنان بوده و یا حداقل یکی از آنها را ارضاء کند.
2- مدیران باید در توزیع پاداشها، تفاوتهای فردی بین کارکنان را مطمعنظر قرار دهند. عدم توجه به تفاوتهای نظیر نوع شغل، سن، جنس و جایگاه فرد در سازمان، باعث میشود فرآیند ارائه پاداش اثرات و نتایج مطلوب و مساعد کمتری در پی داشته باشد.
انواع پاداش در سازمان نظریهپردازان علوم رفتاری پاداشها را به دو نوع :
1- پاداشهای بیرونی 2-پاداشهای درونی تقسیم کردهاند.
فهرست مطالب
سیستم پاداش دهی به کارکنان در سازمانها 1
پاداشها باید به گونهای باشند که جوابگوی نیازهای اساسی و مهم کارکنان بوده و یا حداقل یکی از آنها را ارضاء کند. 2
اهداف و مقاصد پاداشدهی: 2
نتایج و یافتههای تحقیقاتی ادوارد لاولر: 3
در نظریه برابری آدامز نیز بر این مسئله صحه گذارده میشود: 3
انواع پاداش در سازمان 5
نظریهپردازان علوم رفتاری پاداشها را به دو نوع : 5
پاداشهای بیرونی: 5
منبع پاداش در سازمان 7
ارائه چند نظریه در مورد پاداش 8
مقایسه پاداش در کارخانههای امریکایی و ژاپنی: 9
و نظریه دیگری از «کلارنسس فرانسیس» 10
انواع پاداش در سازمان 11
نظریهپردازان علوم رفتاری پاداشها را به دو نوع : 11
پاداشهای بیرونی: 11