مدیریت
تحقیق در مورد هوشمند سازی مدارس و با عنوان ماهیت مدارس هوشمند و بررسی مدل مفهومی آن می باشد. براي استقرار مدرسه هوشمند بايد مدلي ارائه نمود كه بتواند اجزاء اين نوع مدارس را مشخص نمايد و به عنوان مرجعي براي توسعه مدارس هوشمند و همچنين تفكيك اين نوع مدارس از مدارس غيرهوشمند مورد استفاده قرار گيرد و سعي گرديده تا يك چارچوب جامع براي تعريف عملياتي از مدرسه هوشمند ارائه نمايد.
مدل مفهومي مدرسه هوشمند از پنج عنصر اصلي تشكيل شده است:
1. محيط ياددهي و يادگيري مبتني بر محتواي چندرسانه اي
2 . زيرساخت توسعه يافته فناوري اطلاعات
3 . مديريت مدرسه توسط سيستم يكپارچه رايانه اي
4. برخورداري از معلمان آموزش ديده در حوزه فناوري اطلاعات
5. ارتباط يكپارچه رايانه اي با مدارس ديگر(جلالی، 1388).
که در ادامه توضیح داده می شود:
1. محيط یاددهی و يادگيري مبتنی بر محتواي چندرسانه اي
يكي از اركان اصلي مدارس هوشمند استفاده از محتواي آموزشي چندرسانه اي در فرآيند ياددهي يادگيري است. با استفاده از محتوای چندرسانه اي امكان انتقال بهتر مفاهيم درسي به دانش آموزان فراهم مي شود. چرا كه در اين روش علاوه بر حس شنيداری دانش-آموزان، حس بينايي آنها نيز به شدت درگير شده و براين اساس دانش آموزان مي توانند درك واقعي تري نسبت به مفاهيم درسي داشته باشند . همچنين انتقال مطالب از طريق بصری باعث مي شود تا زمان ماندگاري مفاهيم افزايش يابد . در مدارس هوشمند، معلمان با استفاده از محتواي آموزشي چندرسانه اي سعي مي نمايند تا كيفيت فرآيند ياددهي و يادگيری را افزايش دهند. محتوای آموزشي مي تواند توسط معلم، دانش آموزان و يا توليدكنندگان حرفه اي توليد شده و در اختيار معلمان قرار گيرد.
در مدارس هوشمند معلمان براي تدريس مطالب درسي و افزايش ميزان درك دانش-آموزان از مطالب ارائه شده و تشويق ايشان به فراگيری دروس از اسلايدهاي آموزشي، نرم افزارهاي آموزشي، بازي هاي رايانه اي، انيميشن و ديگر محتواهاي چندرسانه ای در كلاس هاي درس بهره مي برند. در كنار اين سيستم ها، معلمان مي توانند از نرم افزارهاي آموزش الكترونيك نيز بهره گيری نمايند و محتوای چندرسانه اي ايجاد شده را بر روی بستر اينترنت براي استفاده دانش آموزان در محيط خارج از مدرسه نيز فراهم كنند. توليد محتوای چندرسانه اي در مدارس به كمك معلمان و دانش آموزان صورت مي پذيرد و در دوره هاي زماني مشخص مرور شده و مورد بازبيني قرار مي گيرد. محتواي آموزشي توليد شده در مدارس هوشمند مي تواند از طريق پورتالهاي الكترونيكي با مدارس ديگر نيز به اشتراك گذاشته شود و معلمان مدارس مختلف، دانش خود را با ديگران به اشتراك بگذارند(جلالی، 1388). بدين روي يكي از جنبه هاي مدرسه هوشمند را ميتوان استفاده از فناوري هاي نوين به صورت گسترده براي تسهيل فرآيند يادگيري و ياددهي دانش آموزان عنوان نمود.
فهرست مطالب
مدارس هوشمند
تاریخچه مدارس هوشمند
تعریف مدارس هوشمند
نقش فناوری های نوین در هوشمندسازی مدارس
مدل مفهومی مدارس هوشمند
محیط یاددهی و یادگیری متنی بر محتوای چندرسانه ای
زیرساخت توسعه یافته فناوری اطلاعات
مدیریت مدرسه توسط سیستم های یکپارچه رایانه ای
برخورداری از معلمان آموزش دیده در حوزه فناوری اطلاعات
ارتباط یکپارچه رایانه ای با مدارس دیگر
پیشرفت تحصیلی
عوامل مؤثر در پیشرفت
هوش
علایق و عوامل مربوط به دانش آموز
انگیزه
خانواده و محیط خانواده
برنامه ریزی
عوامل مربوط به مدرسه و معلم
ارزشیابی پیشرفت تحصیلی
منابع