روانشناسی و علوم تربیتی
این نوشتار فصل دوم پایان نامه سبک های دلبستگی و با عنوان می باشد. در قسمت اول به مبانی نظری سبک های دلبستگی بصورت کامل می پردازیم. و در قسمت دوم پیشینه تحقیق سبک های دلبستگی در پژوهش های داخلی و خارجی بررسی می شود.
سبک دلبستگی شامل پیوند های عاطفی نخستین بین کودک و مادر (مراقب) است که در قالب مد های ذهنی درون سازی می شوند و به گستره ی وسیع روابط بین شخصی کودک در آینده تعمیم می یابند و الگوی این روابط، یعنی سبک های دلبستگی، در طول زندگی نسبتاً پایدار می ماند (بالبی، 1980). مفهوم دلبستگی به گونه های متفاوتی تعریف شده است اما چیزی که در همه این تعاریف مشترک می باشد این است که دلبستگی عنصر اساسی تحول طبیعی انسان به شمار می رود (مالک پور، 2007). به عبارت دیگر دلبستگی به توانایی غریزی نوزاد انسان برای ایجاد ارتباط قوی و عاطفی معنادار با اطرافیان و مراقبانش اشاره دارد (کتراپال ، 2009).
بالبی در تاکید بر اهمیت ارتباط مادر و کودک معتقد است آن چه که برای سلامتی روانی کودک ضروری است، تجربه یک ارتباط گرم، صمیمی و مداوم با مادر یا جانشین دائم اوست. او معتقد است که بسیاری از اشکال روان آزردگی ها و اختلال های شخصیت حاصل محرومیت کودک از مراقبت مادرانه و یا عدم ثبات رابطه کودک با چهره ی دلبستگی است (بالبی، 1973). به گفته بالبى ( 1969 ) دلبستگى نشأت گرفته از پيوندهاى اوليه كودك و مراقب اوست كه تأثير فوق العاده اى درطول زندگى دارد و اگر اين پيوندها به درستى شكل گرفته باشند، الگوى ارتباطى و رويايى با مشكلات سازنده اى را باعث مى شوند. روابط دلبستگی نقش بسیار مهمی در احساس امنیت افراد دارند (بالبی، 2006). بالبی اظهار داشت که پیوند والد–کودک، بافت غیر قابل جایگزینی را برای رشد هیجانی فراهم می نماید. به نظر وی اکثر مشکلات دوران کودکی و بزرگسالی منتج از تجربیات واقعی دوران کودکی است (بالبی، 2006).
فهرست مطالب
چارچوب نظری و پیشینه پژوهش سبک های دلبستگی
2 4 دلبستگی
2 4 1 تعریف دلبستگی
2 4 2 پیدایش دلبستگی در کودک
2 4 3 انواع دلبستگی
2 4 4 مراحل ایجاد دلبستگی
2 4 5 دلبستگی و رشد بعدی
2 4 6 دلبستگی بزرگسالان
2 4 6 1 تعریف دلبستگی بزرگسالان
2 4 6 2 الگوی چهارگانه دلبستگی بزرگسالان
2 4 7 نظریه های دلبستگی
2 4 7 1 نظریه کردارشناختی بالبی
2 4 7 2 نظریه روان تحلیل گری
2 4 7 3 نظریه اریکسون
2 4 7 4 نظریه ارتباط موضوعی
2 4 7 5 نظریه رفتارگرایی
2 4 7 6 نظریه شناختی
2 4 8 دلبستگی و مشکلات رفتاری – هیجانی دوره نوجوانی
پیشینه پژوهش سبک های دلبستگی
منابع