روانشناسی،علوم تربیتی واجتماعی
دانلود پرسشنامه پایان نامه کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی ارزیابی تطبیقی عملکرد سازمانهای غیر انتفاعی در توانمندسازی کودکان خیابانی چکیده با توجه به گستردگی و تنوع مسائل و مشکلات جوامع، ناگزیر دولتها از سازمانهای مردم نهاد طلب یاری نمودند تا بلکه بتوانند با کمک یکدیگر تا حدی این مسائل و مشکلات را حل کنند. از جمله این موارد میتوان به
عدم توانمندسازی کودکان خیابانی در جامعه اشاره کرد که با توجه به
جایگاه کودکان در جامعه به عنوان آیندهسازان جامعه، در این تحقیق سعی میشود تا به
بررسی و مقایسه عملکرد سازمانهای مردم نهاد در توانمندسازی کودکان خیابانی پرداخته شود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از دو سازمان مردم نهاد در حوزه
کودکان خیابانی(خانه کودک ناصرخسرو و خانه کودک شوش) است که با روش پیمایشی و به مدد آزمونهای آماری همچون آزمون Levene و ضریب همبستگی پیرسون به مطالعه این رابطه پرداختهام. در این پژوهش از تئوری منابع و تئوریهای توانمندسازی شامل آلسوپ و هینسون، نایلا کبیر، فریدمن، روچا و رولاند استفاده گردید. طبق نتایج بدست آمده از تحلیل دادههای آماری 200 پرسشنامه از کودکان خیابانی 7 تا 18 سال، عملکرد دو سازمان مردم نهاد خانه کودک ناصرخسرو و خانه کودک شوش را در چهار بعد خدمات حمایتی، بهداشتی، آموزشی و اشتغالزایی(متغیرهای مستقل) بر توانمندسازی کودکان خیابانی(ابعاد توانمندی روانی و توانمندی اجتماعی) بررسی گردید و یافتههای پژوهشی نشان داد که بین میزان ارائه خدمات حمایتی، بهداشتی، آموزشی و اشتغالزایی و
توانمندسازی کودکان خیابانی همبستگی وجود دارد همچنین در مقایسه این دو موسسه، فرضیه تفاوت بین دو سازمان در ارائه خدمات حمایتی و تأثیر آن بر
توانمندشدن کودکان خیابانی رد شد ولی تفاوت بین دو سازمان در ارائه خدمات بهداشتی، آموزشی و اشتغالزایی و تأثیر آن بر
توانمندسازی کودکان خیابانی تأیید شد.
پرسشنامه محقق ساخته پژوهش
پرسشنامه یکی از ابزارهای رایج تحقیق و روشی مستقیم برای کسب دادههای تحقیق است. پرسشنامه مجموعهای از سوالها است که پاسخ دهنده با ملاحظهی آن ها پاسخ لازم را ارائه میدهد. این پاسخ، دادههای مورد نیاز پژوهشگر را تشکیل میدهد.
گویههای موجود در این پرسشنامه بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت طراحی شده است و این گویهها برای اطمینان از روایی محتوایی توسط خبرگان مورد بازبینی قرار گرفته، که در نهایت با اعمال تغییرات مورد نظر، روایی آن مورد تأیید قرار گرفت.
پرسشنامه نهایی این تحقیق شامل دو بخش کلی می باشد:
بخش اول این پرسشنامه شامل 26 سوال برای متغیر میزان ارائه خدمات توسط سازمانهای مردم نهاد میباشد و به صورت بسته – پاسخ با حالت مقیاس پنج درجهای طیف لیکرت است. این طیف از پنج قسمت مساوی تشکیل شده است و محقق متناسب با موضوع تحقیق، تعدادی گویه در اختیار پاسخگو قرار داد تا نظر خود را درباره آنها مشخص نمایند.
جدول 3-1) ساختارکلی پرسشنامه میزان ارائه خدمات توسط سازمانها
مولفه ها
سوالات
میزان ارائه خدمات
خدمات حمایتی
1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8 و 9
خدمات آموزشی
10، 11 ، 12، 13، 14، 15، 16، 17، 18 و 19
خدمات بهداشتی
20، 21، 22 و 23
خدمات اشتغال
24، 25 و 26
بخش دوم پرسشنامه، مشتمل بر 28 سوال برای سنجش میزان توانمندسازی کودکان خیابانی است که توسط ابعاد توانمندسازی روانی و توانمندسازی اجتماعی مورد سنجش قرار گرفت.
جدول 3-2) ساختار کلی پرسشنامه توانمندسازی کودکان خیابانی
مولفه ها
سوالات
توانمندسازی کودکان خیابانی
توانمندسازی روانی
خود اثربخشی
1، 2، 3، 4، 5 و 6
عزت نفس
7، 8، 9، 10، 11 و 12
توانمندسازی اجتماعی
مشارکت اجتماعی
13، 14، 15، 16، 17 و 18
حمایت اجتماعی
19، 20، 21، 22، 23 و 24
احترام اجتماعی
25، 26، 27 و 28
3-8 روایی سنجی و پایایی سنجی ابزار پژوهش
3-8-1 روایی سنجی
منظور از روایی آن است که آیا ابزار اندازه گیری میتواند خصیصه و ویژگی که ابزار برای آن طراحی شده است را اندازه گیری کند یا خیر؟ اعتبار انواع گوناگونی دارد که بر حسب نیاز به تشریح اعتبار محتوایی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است اشاره میگردد:
اعتبار محتوایی
اعتبار محتوا شامل قضاوت ذهنی متخصص در مورد مناسب بودن اندازهگیری است و به عبارت دیگر خود متخصص نظر میدهد که ابزار جمع آوری دادهها آن چه را که محقق به دنبال اندازهگیری آن است، اندازهگیری میکند. این روش متداولی است که در این تحقیق به کار رفته است. اعتبار محتوایی یک آزمون معمولاً توسط افراد متخصص در موضوع مورد مطالعه تعیین میشود، از این رو اعتبار محتوا به قضاوت خبرگان بستگی دارد.
در این تحقیق برای اطمینان از روایی محتوایی پرسشنامه توانمندسازی کودکان، این پرسشنامه در اختیار اساتید راهنما و مشاور قرار گرفت و مقرر شد با تغییراتی (متناسب با سازمان مورد مطالعه) مورد استفاده قرار گیرد.
بازخوردهای حاصل از بررسی پرسشنامه، تغییراتی را در پرسشنامه منجر شد که به شرح زیر است :
- تصحیح نگارش برخی از سؤالات پرسشنامه
در نهایت با اعمال تغییرات مورد نظر، روایی این پرسشنامه مورد تأیید قرار گرفت و از روایی صوری استفاده گردید.
3-8-2 پایایی سنجی
قابلیت اعتماد یکی از ویژگیهای ابزار اندازه گیری است. مفهوم یاد شده با این امر سروکار دارد که ابزار اندازهگیری در شرایط یکسان تا چه اندازه نتایج یکسانی به دست میدهد. برای محاسبه پایایی شیوههای مختلفی وجود دارد، در این پژوهش برای محاسبه پایایی پرسشنامهها از ضریب آلفای کرونباخ که برای سؤالات چند مقیاسی کاربرد دارد، استفاده شده است.
این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازهگیری از جمله پرسشنامهها یا آزمونهایی که خصیصههای مختلف را اندازه گیری میکند بکار میرود. در این گونه ابزارها، پاسخ هر سؤال میتواند مقادیر عددی مختلفی را اختیار کند. برای محاسبه ضریب آلفای کرونباخ ابتدا باید واریانس نمرههای هر زیر مجموعه سؤالهای پرسشنامه و واریانس کل را محاسبه کرد. سپس با استفاده از فرمول زیر مقدار ضریب آلفا را محاسبه کرد.
که در این رابطه:j =تعداد سوالات = واریانس تک تک سوالات و = واریانس کل سوالات.
مقدار صفر این ضریب نشان دهنده عدم قابلیت اعتماد و 1+ نشان دهنده قابلیت اعتماد کامل است (سرمد و دیگران، 1388: 169).
جدول 3-3) ضرایب میزان آلفای کرونباخ شاخص های متغیرهای مستقل و وابسته
متغیرهای مورد بررسی
تعداد گویه
آلفای کرونباخ
خدمات حمایتی
9
782/0
خدمات آموزشی
10
778/0
خدمات بهداشتی
4
668/0
اشتغال و حرفهآموزی
3
738/0
میزان ارائه خدمات
26
890/0
توانمندی روانی
12
504/0
توانمندی اجتماعی
16
715/0
توانمندسازی کودکان خیابانی
28
766/0
کل پرسشنامه
54
881/0
میانگین آلفای کرونباخ بدست آمده برای تمامی متغیرهای تحقیق بالاتر از 7/0 است که نشاندهنده پایایی مطلوب پرسشنامه میباشد. لازم به ذکر است که طیف ضریب آلفای کرونباخ بین 0 تا 1 میباشد و هرچه این ضریب به یک نزدیکتر باشد، نشان دهنده پایاتر بودن گویههای پرسشنامه میباشد.
1. Closed- endend questions