روانشناسی و علوم تربیتی
تفسیر پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت
پرسشنامه جهت گیری مذهبی آلپورت: این پرسشنامه دارای 20 ماده بوده و جهت گیری مذهبی بیرونی (11 ماده) ودرونی (9 ماده) را میسنجد. فگین در سال 1963 یک نسخه 21 ماده ای ساخت و تمام گزینههای پرسشنامه الپورت را در آن بکار برد و علاوه بر آن یک گزینه دیگر نیز به ان افزود که این گزینه همبستگی بالایی (61/0) با جهت گیری بیرونی داشت که از آن بعد این پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. در مطالع الپورت همبستگی سوالات جهت گیری بیرونی با درونی 21/0- بود. جان بزرگی (1377) آلفای 74/0 و مختاری و همکاران (1380) ضریب 71/0 را برای این پرسشنامه گزارش کردهاند.
روایی پرسشنامه جهت گيري مذهبي
مقصود از روایی آن است که وسیله اندازه گیری به واقع بتواند خصیصه مورد نظر را اندازه بگیرد نه خصیصه دیگر را، مقصود و ماهیت پرسشنامه فقط از راه مطالعه و بررسی روایی آن معلوم میگردد (هومن،1380). برای بدست آوردن روایی پرسشنامه، از نظرات استاد راهنما و صاحبنظران استفاده شد.
پایایی پرسشنامه جهت گيري مذهبي
مقصود از پایایی یک وسیله اندازه گیری آن است که اگر خصیصه ای مورد سنجش را با همان وسیله یا وسایل مشابه و قابل مقایسه با آن را تحت شرایط مشابه دوباره اندازه گیری کنیم، نتایج حاصل تا چه حد مشابه، دقیق و قابل اعتماد است.روشی که در این تحقیق جهت تعیین پایایی پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت روش آلفای کرونباخ است این روش برای محاسبه همسانی درونی ابزار اندازه گیری از جمله پرسشنامهها یا آزمونهایی که خصیصههای مختلف را اندازه گیری میکنند به کار میرود (سرمد و دیگران،1381). به منظور اطمینان بیشتر، در این پژوهش برای سنجش پایایی پرسشنامهها، یک مرحله پیشآزمون انجام گرفته است. بدین منظور پرسشنامهها بین تعداد 30 نفر از معتادين كمپ اعتياد توزیع شد. پس از جمع آوری آنها و ورود دادهها به نرم افزار SPSS ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) محاسبه گردید. ضریب مورد نظر 0.743 درصد میباشد.
-ضریب آلفای کرونباخ
مقیاس ضریب آلفای کرونباخ
جهت گيري مذهبي 752/0
با توجه به جدول فوق میزان آلفای کرونباخ برای همه خرده مقیاسهای شایستگی بیشتر از 0.70 میباشد که مقداری قابل قبول میباشد همچنین آلفای کرونباخ کلی برابر با 0.743 میباشد که نشان دهنده اعتبار پرسشنامه میباشد.