کامپیوتر و IT
فهرست
مقدمه................................... ٢
تاریخچه پیدایش شبكه ..................... ٣
معماری و پروتكلهای شبكهآشنایی با مدل OSI . ١٩
كابل به عنوان مسیر انتقال دادهها........ ٤٢
مبانی ویندوز و شبکه ( بخش اول ).......... ٨٢
مبانی ویندوز و شبکه ( بخش دوم ) .......... ٩٤
امکانات شبکه ای ویندوز.................. ١٠٤
مروری بر زیرساخت شبکه های مبتنی بر ویندوز ١٢١
متداولترین پورت های شبکه در ویندوز...... ١٢٨
استراتژی طراحی شبكه (بخش اول) .......... ١٣٩
استراتژی طراحی شبكه (بخش دوم) .......... ١٥٠
مستند سازی شبكه (بخش اول)............... ١٦٤
مستند سازی شبكه (بخش دوم)............... ١٦٩
واژه نامة شبكه (Networking glossary) .......... ١٧٥
منابع................................... ٢٤٩
مقدمه
اهمیت شبكه های رایانه ای بر كسی پوشیده نیست . در دنیای امروز ، رایانه به عنوان یك وسیلة مجرّد ، به تنهایی نمی تواند به طور كامل مفید واقع شود و بازدهی كاملی داشته باشد . آنچه به رایانه ، اهمیّتی فراتر از سابق می بخشد تقش آن در ارتباطات و انتقال دریای عظیمی از اطلاعات گوناگون است .
هرچه زمان می گذرد ، حجم اطلاعاتی كه انسان با آن سر و كار دارد بیشتر و بیشتر می شود . شبكه های رایانه ای امروزی ، فصل نوینی در انفورماتیك گشوده و نزدیك است مفهوم دهكدة جهانی را تحقق بخشد .
با توجه به رشد و استفادة روز افزون از شبكه های رایانه ای گزارشی مبنی بر مفاهیم پایه ای ارتباطات و شبكه ها و همچنین اجزا و اصطلاحات شبكه ها تنظیم شده است ، كه امیدوارم شامل مطالب كامل و آموزنده ای باشد .
از آنجا كه علم رایانه با سرعت خیلی زیاد در حال تغییر و تحوّل است ، شاید از مطالبی كه در حال حاضر به طور ملموس با آنها سر و كار دارید ، در این گزارش اثرات كمتری ببینید ، این كمبودها را بر من ببخشید .
تاریخچه پیدایش شبكه
در سال 1957 نخستین ماهواره یعنی اسپوتنیك توسط اتحاد جماهیر شوروی سابق به فضا پرتاب شد . در همین دوران رقابت سختی از نظر تسلیحاتی بین دو ابر قدرت آن زمان جریان داشت و دنیا در دوران جنگ سرد بهسر می برد. وزارت دفاع آمریكا در واكنش به این اقدام رقیب نظامی خود ،آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته یا آرپا (ARPA) را تأسیس كرد.
پروتكل های Application
تولیدكنندگان نرمافزار مختلف از پروتكلهای متفاوتی استفاده میكنند. برای انتخاب مناسبترین پروتكل برای شبكه خودتان لازم است تا مزایای چند پروتكل متداول را بشناسید. در این جا به معرفی مزیتهای به كارگیری چند پروتكل كاربردی میپردازیم. از پروتكل DLS یا Data Link Control میتوان در محیطهای شبكهای كه نیاز به كارآیی بالایی دارند استفاده نمود. از این پروتكل میتوان در شبكههایی كه در آنها لایه شبكه وجود ندارد نیز استفاده كرد. در چنین وضعیتی این پروتكل اطلاعات را از برنامه كاربردی مستقیماً به لایه Data Link منتقل میكند. این پروتكل در نقش لایه شبكه نیز ظاهر میشود و دارای عملكردهایی نظیر كنترل جریان داده، تصحیح خطا و acknowledge نیز میباشد. پروتكل (Network File System NFS) برای به اشتراك گذاشتن فایل بین كامپیوترها در یك شبكه براساس سیستم عامل یونیكس به كار می رود. از این پروتكل برای انتقال داده بین شبكه نیز استفاده میشود. پروتكل NFS فقط به كاربرانی اجازه ورود به