حقوق
هدف از این پایان نامه بررسی اوصاف، شرایط و چگونگی مال قابل توقیف می باشد در گفتار اول اوصاف مال قابل توقیف بیان خواهد شد. در گفتار دوم شرایط توقیف مال در مراجع توقیف را بررسی می کنیم و در گفتار سوم به چگونگی مال قابل توقیف می پردازیم.
از جمله نکاتی که رعایت آن به هنگام شروع به عملیات اجرایی مهّم به نظر می رسد، اوصاف مال قابل توقیف است. ذکر دقیق این اوصاف در هنگام توقیف هم به صلاح و مصلحت طرفین است، هم اقدامی شایسته از سوی واحد اجراء.از سوی دیگر؛ تشخیص و تعیین اوصاف هر نوع مال اعم از منقول و غیر منقول آن قدر ضروری است که عدم رعایت حتی یک مورد از آن اوصاف حتماً آثار، نتیجه توقیف، زحمات واحد اجراء و محکوم له را پس از مزایده و هنگام تأیید آن از سوی مقام قضایی به باد خواهد داد. زیرا؛ اگر«عملیات مزایده و فروش » از سوی قاضی ابطال شود ضرر و زحمتی مضاعف برای محکوم له و واحد اجراء است.
مالی که قابل توقیف باشد باید شرایط اساسی ذیل را داشته باشد:
از جمله اوصاف مال قابل توقیف این است که، ارزش مالی داشته باشد، یعنی اینکه؛ ما بتوانیم به کمک ارزیاب متخصص، آن را ارزیابی و ارزش آن را به پول تعیین کنیم.
وصف مهم دیگر مال قابل توقیف چنانکه گفته شد این است که؛ توقیف آن منفعت عقلائی داشته باشد.
فرض کنید؛ واحد اجرای احکام یک کامیون محصولات لبنی یا شیر را از یک شرکت لبنیاتی توقیف نموده، یا تاریخ انقضاء آن محصولات سپری شده یا اگر تاریخ انقضاء آن به اتمام نرسیده فروش فوری آن برای واحد اجراء ممکن نیست، از دیگر سوی ، اگر بخواهیم، حتی؛ با حذف تشریفات فروش، به دستور دادگاه آن را حراج کنیم، باز هم زمان کافی نداریم. اگر بخواهیم آن را به سردخانه جهت نگهداری انتقال دهیم، هزینه حمل و نقل، انبار داری و سردخانه بیش از مبلغ حکم تأمینی، اجرایی یا دینی است که بر ذمه شخص محکوم علیه می باشد؛ در این صورت توقیف ما بی اساس خواهد بود هیچ منفعت عقلایی در آن نیست.
فهرست مطالب
اوصاف، شرایط و چگونگی مال قابل توقیف
گفتار اول: اوصاف مال
بند اول: مالی بودن
بند دوم: قابل توقیف بودن
بند سوم: متعلق حق غیر نبودن
گفتار دوم: شرایط توقیف مال در مراجع توقیف
بند اول: در خواست توقیف
بند دوم: اشخاص ذی سمت در توقیف
الف) موسسات و شرکت های دولتی
ب ) شرکت تعاونی
ج) شرکت تجاری
ح) نماینده
بند سوم: معرفی مال
بند چهارم: تعیین مال
گفتار سوم: چگونگی توقیف
بند اول : عملیات توقیف
الف) عملیّات توقیف نسبت اموال و حقوق غیر منقول ثبت نشده:
ب) عملیّات توقیف نسبت اموال و حقوق غیر منقول ثبت شده:
ح)توقیف عوائدو منافع
ج) توقیف محصولات، وباغات؛
الف) مسئولیّت و قصور دادورز در مقدار توقیف؛
بند سوم: آثار توقیف
الف) درخواست تبدیل مال از سوی شخص ثالث محکوم علیه
علائم اختصاری
منابع