روانشناسی و علوم تربیتی
گذر هراسی باید در صورتی تشخیص داده شود که ترس، اضطراب و اجتناب به طور مداوم باشد(ملاک و) و نیز از نظر بالینی اختلال و آشفتگی معناداری در موقعیت اجتماعی، شغلی و دیگر حوزه های مهم عملکرد ایجاد کند(ملاک ز). طول مدت "حداقل 6 ماه و بیشتر"، به منظور مستثنی کردن افراد با مشکلات کوتاه مدت و گذرا است. با این وجود ملاک طول مدت به عنوان یک راهنمایی کلی در نظرگرفته می شود و مجاز به درجاتی از انعطاف می باشد.
مقدار ترس تجربه شده در مجاورت با موقعیت مورد ترس، متفاوت باشد و ممکن است در وضعیت انتظار موقعیت هراس آور یا مواجهه واقعی با موقعیت گذرهراسی اتفاق بیفتد. همچنین، ترس و یا اضطراب ممکن است به شکل حمله وحشت زدگی با علایم کامل باشد (به صورت حمله وحشت زدگی قابل انتظار). ترس و اضطراب هرزمان که فرد با در تماس با موقعیت هراس اور قرار می گیرد، برانگیخته می شود (ملاک ج). اگرچه افرادی که گاهی در موقعیت گذرهراسی دچار اضطراب می شوند (به طور مثال تنها یک بار از پنج دفعه ای که در صف می ایستد مضطرب می شود) به عنوان گذر هراسی تشخیص داده نمی شود. افراد به طور فعال از موقعیت ها اجتناب می کنند یا اگر توانایی اجتناب از آن را نداشته باشد، موقعیت ترس و اضطراب بسیاری را در وی برمی انگیزد (ملاک د). اغلب هنگامی که یک نفر فرد را همراهی می کند از جمله همسر یا دوست، بهتر می تواند با موقعیت های ترس آور مواجهه شود.
ترس، اضطراب یا اجتناب باید بدون تناسب با خطر واقعی است که موقعیت گذرهراسی و بافت اجتماعی فرهنگی دارد (ملاک ه). تمایز معنادار بالینی بین ترس های گذر هراسی و ترس های معقول (از جمله ترک خانه در یک روز طوفانی) یا موقعیت های خطرناک (مانند استفاده از حمل ونقل عمومی در محیط با جرائم بالا) بنا به دلایلی بسیار مهم می باشد. اول، قضاوت درباره اجتناب بدون توجه به بافت فرهنگی و اجتنابی فرهنگی ممکن است دشوار باشد (به طور مثال از نظر فرهنگی اجتماعی برای زنان متعصب مسلمان در مناطق خاصی از جهان، پذیرفته شده است که از تنها خارج شدن از خانه اجتناب کنند، و بنابراین این قبیل اجتناب ها نباید به عنوان گذرهراسی تشخیص داده شود). دوم، سالمندان اغلب ترس هایشان را به مسایل سالمندی بیش مربوط می دانند و کمتر علاقه دارند که آنها را به عنوان بدون تناسب با خطر واقعی قضاوت کنند.
فهرست مطالب
3-2 طبقه بندی اختلال های اضطرابی بر مبنای 2013 :DSM-5 1
اختلال گذر هراسی 4
1-4-3-2 ویژگی های تشخیصی اختلال گذر هراسی بر مبنای ملاک های تشخیصی DSM-5 4
جدول 4-2: ملاک های تشخیصی DSM-5 برای اختلال گذر هراسی 6
2-4-3-2 همه گیری اختلال گذر هراسی 7
3-4-3-2 پیامد های عملکردی اختلال گذر هراسی 8
4-2 بررسی مفهوم شیوع شناسی 9
1-4-2 مولفه های اصلی تعریف شیوع شناسی 9
2-4-2 مفهوم میزان بروز و همه گیری در مطالعات شیوع شناسی 11
جدول 8-2 تفاوت بین همه گیری و میزان بروز 12
1-2-4-2 همه گیری 13
2-2-4-2 میزان بروز 14
3-4-2 اهمیت بافت در مطالعات شیوع شناسی 15
4-4-2 فنون مناسب در مطالعات شیوع شناسی 16
5-2 شیوع شناسی اختلال های روانپزشکی 16
6-2 شیوع شناسی اختلال های روانپزشکی در ایران 18
7-2 شیوع شناسی اختلال های اضطرابی 21
8-2 تفاوت های بین فرهنگی در همه گیری اختلال های اضطرابی 22
9-2 وابسته های اجتماعی جمعیت شناختی همه گیری اختلال اضطراب اجتماعی 24
پیشینه تحقیق 25
منابع فارسی: 58