روانشناسی و علوم تربیتی
این پایان نامه در مورد هویت فرهنگی و با موضوع بررسی و تشریح ابعاد و نظریه های هویت فرهنگی می باشد. از دیدگاه پارسونزانسانها براساس ارزش ها و هنجارهایی که طی جامعه پذیری آموخته اند و تمایلات و نیازهای که دسته ای از آنها هم تحت تاثیر فرهنگ است ،به گزینش اهداف و وسایل می پردازد.انسان در انتخاب جهت گیری های هنجاری و به تبع آن اهداف و وسایل دارای اراده آزاد مشروط پنداشته شده است. در پیرو این نظریه می توان گفت که هر چه افراد ساختارمند باشند و درون ساخت زندگی کنند انتخاب بیشتری برای هویت و به ویژه هویت فرهنگی خود دارند چرا که توانایی انتخاب و قدرت پیدا می کنند.
پارسونز آنقدر بر سهم فرهنگ در شكلگيري هویت فرهنگی تأكيد كرده كه به افراط در كاركرد فرهنگ و حتي «جبرگرايي فرهنگي» متهم شده است؛ زيرا وي همه چيز را در چهارچوب ارزشهاي فرهنگي تبيين و توجيهپذير دانسته است. جهتگيري و انسجام جوامع و تحفظ بر نظامهاي موجود در جوامع، همگي تحت تأثير ارزشهاي فرهنگي است كه بر آن جامعه و ذهنيت افرادي كه در آن بستر فرهنگي زندگي ميكنند، حاكم است. كنش فردي ـ اجتماعي افراد و جوامع تحت تأثير مجموعه ارزشهاي فرهنگي و عناصري است كه به مثابه فرهنگ بر ذهنيت افراد و وضعيت جهان اجتماعي آنها حاكم است. از نظر پارسونز، نظام فرهنگی به کنشگران اجتماعی امکان میدهد که با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و کنشهاي خود را هماهنگ سازند. به بيان خود وي، عناصر فرهنگی، فرآیند ارتباطی و کنش متقابل ميان افراد را تنظیم میکنند(پارسونز،35:1951).
ابعاد هویت فرهنگی:
بعد اجتماعی: هر شخص از طریق محیط اجتماعی اي که به آن تعلق دارد، یا بدان رجوع می کند هویت خود را می سازد. جوهره بعد اجتماعی هویت فرهنگی، منوط به برقراري روابط دوستانه است و هرچه ارتباطات گسترده تر باشندموجب تقویت بعد اجتماعی هویت فرهنگی خواهد شد.
بعد تاریخی: بعد تاریخی هویت فرهنگی آگاهی مشترك افراد یک جامعه از گذشته تاریخی و احساس دلبستگی به آن و احساس هویت تاریخی و هم تاریخ پنداري است که پیونددهنده نسل هاي مختلف به یکدیگر است.
بعد جغرافیایی: محیط جغرافیایی و سرزمینی تبلور فیزیکی، عینی، ملموس و مشهود هویت فرهنگی به حساب می آیدکه ضرورتی بس عظیم است.
.
.
.
فهرست مطالب
6-1- تعریف نظری برخي مفاهیم 4
هویت فرهنگی: 4
مقدمه 5
1-1-2- فرهنگ 6
2-1-2- هویت 7
3-1-2- هویت فرهنگی 8
4-1-2- ابعاد هویت فرهنگی: 9
بررسی پژوهش های پیشین 10
1-3-2- پژوهشهاي پيشين خارجي 10
2-3-2- پژوهشهای پیشین داخلی 13
3-3-2- نقد محقق به پژوهشهاي پيشين داخلي و خارجي 20
نظریه ها و چارچوب نظری 22
1-4-2- نظریه بازنمایی: 22
2-4-2- مفهوم هویت و فرهنگ در نظریه بازنمایی هال: 24
3-4-2- مکتب ساخت- کارکرد: 28
4-4-2- مفهوم كاركرد 29
5-4-2- ساختار گرایی 29
6-4-2- مفاهيم و اصول ساخت گرايي 30
7-4-2- نظریه ساخت گرایی و کارکردگرایی ساختاری 30
8-4-2- مفهوم هویت در دیدگاه گیدنز: 32
9-4-2- نظریه حوزه عمومی هابرماس 35
10-4-2- چارچوب نظری 37
فهرست منابع 41