روانشناسی و علوم تربیتی
ای نوشتار نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد روانشناسی با عنوان می باشد که در بخش اول به بررسی شخصیت و صفات می پردازیم و در بخش دوم به پیشینه تحقیق صفات شخصیت در پژوهشهای داخلی و خارجی می پردازیم
شخصیت از نظر شاملو (1375)، مجموعه ای سازمان یافته و واحدی متشکل از خصوصیات نسبتاً ثابت و مداوم می باشد،که بر روی هم یک فرد را از فرد یا افراد دیگر متمایز می کند. لارسن و باس (2008؛ نقل از گنجه، 1388) شخصیت را مجموعه ای از مکانیسم ها و صفات روانشناختی درون فرد می دانند که سازمان یافته و دیرپا می باشد و بر تعامل و سازگاری های درون روانی، جسمانی و محیط اجتماعی تأثیر میگذارد. به نظر شولتز مقصود از شخصیت، مجموعه ای از ویژگی های پایدار و بی نظیر است که ممکن است در پاسخ به موقعیّت های مختلف تغییر کند (شولتز و شولتز، ترجمه؛ سید محمدی، 1387).
همچنین در روانشناسی مفهوم شخصیت به تفاوت های فردی در گرایش های روانشناختی مربوط می شود، یعنی روش های ثابتی که در آن هر فردی با دیگری در سبک های معمول رفتار کردن، فکر کردن و احساس کردن متفاوت می باشد (هسلم ،2007). اگرچه هیچ تعریف واحدی برای تمام نظریه پردازان شخصیت وجود ندارد، می توانیم بگوییم که شخصیت، الگویی از صفات نسبتاً پایدار و ویژگی های بی نظیری است که هر دو به رفتار فرد همسانی و فردیت می بخشند. صفات، موجب تفاوت های فردی در رفتار کردن، همسانی رفتار در طی زمان و ثبات رفتار در طی موقعیّت های مختلف سهیم می باشد. صفات ممکن است منحصر به فرد باشند یا اینکه در بعضی گروهها مشترک باشند، ولی الگوی آنها برای هر فرد متفاوت می باشد. بنابراین هر فرد در عین اینکه در بعضی موارد شبیه دیگران است، شخصیت یگانه ای دارد. ویژگیها، خصوصیات یگانه فرد از جمله مزاج، ساختمان بدنی و هوش می باشند (فیست و فیست ، 2002؛ ترجمه سیدمحمدی، 1391).
فهرست مطالب
تعریف مفهومی صفات شخصیت 2 تعریف عملیاتی صفات شخصیت 3 چارچوب نظری و پیشینه پژوهش صفات شخصیت
شخصیت 5
رویکرد اصلی شخصیت 6
رویکرد صفات 6
مؤلفه ها و پنج عامل شخصیت 8
برونگرایی 9
سازگاری 10
وظیفه شناسی 11
روان رنجورخویی 12
پذیرش(گشودگی) 13
ساختار زیستی صفات شخصیت 15
صفات شخصیت و بهزیستی ذهنی 18
پیشینه پژوهش 24
منابع 39