روانشناسی و علوم تربیتی
فصل دوم پایان نامه و پیشینه نظری عزت نفس عنوان این پژوهش می باشد که در ان به مبانی نظری و پیشینه تحقیق می پردازیم.
مازلو از عزت نفس به عنوان يک نياز ياد کرده و بيان مي کند: « همه افراد جامعه ما به يک ارزشمندي ثابت و استوار و معمولا عالي از خودشان، به احترام به خود يا عزت نفس يا احترام به ديگران تمايل يا نياز دارند. » (اسلامي نسب، 1373، 309). مازلو عزت نفس را عبارت میداند از شایستگی، توانمندی، کفایت، اطمینان، استقلال و آزادی. چنانچه ارضاء گردد فرداحساس ارزشمند بودن، توانا بودن، مثمر به ثمر بودن و احساس غرور واعتماد به خود میکند واگر ارضاء نگردد فرد احساس حقارت، درماندگی وضعف میکند(مدی، 1976).
فرد پس از برآورده ساختن نیازهای فیزیولوژیکی، ایمنی و عشق متوجه جلب احترام دیگران و احترام به خود میشود. همه ما به عنوان یک انسان احساس میکنیم حق داشته باشیم که دیگران در قالب وجودی صاحب ارزش، با ما رفتار کنند. شخصی که احساس ناکارآوری میکند احتمالاً توان و انرژی خود را به قصد تأیید کارآوری، متوجه خویش میسازد. او مایل است کارآوری و شایستگی خود را به دیگران نشان دهد ولی بیشتر به قانع ساختن خویش سرگرم میشود.
نیاز احترام به خود با عزت نفس تعامل دارد یعنی احساسهایی که درباره خودتان دارید تا اندازهای بسیار زیاد با باورهایتان نسبت به دیگران بستگی د ارد به ویژه دیگرانی که به شما احترام میگذارند. اشخاصی که به خود احترام میگذارند و یا از سوی دیگران احترام میبینند به ندرت اتفاق میافتد که بخواهند تواناییها و ظرفیتهای خویش را نشان دهند. آنها صرف نظر از آنچه انجام دادهاند یا میدهند و یا دیگران چگونه احترامشان را دارند از این وضع لذت میبرند و شاید دچار غرور و افتخار هم شوند این دسته افراد مداوماً به تعریف و تمجید نیاز ندارند و خواهان توجه مستمر نیستند (هر چند ممکن است از توجه خوششان آید). اینگونه افراد از داورهای نسبت به خود یا قضاوت کردن درباره دیگران نه ترس و واهمهای دارند و نه از انجام این کار عقبنشینی میکنند. آنها همچنین نیاز دارند که برای رفع نگرانیهای خود وقت و انرژی فراوانی صرف نمایند (بخشی، 1383).
فهرست مطالب
تعریف نظری عزت نفس تعریف عملیاتی عزت نفس فصل دوم ادبیات نظری و پیشینه پژوهش عزت نفس
2-2-2 عزت نفس 18
تعاریف عزت نفس: 19
تفاوت عزت نفس، خودپنداره و اعتماد به نفس 21
نیاز حرمت و احترام به خود 21
دیدگاههای دانشمندان درباره عزت نفس: 22
نظرفروم : 23
دیدگاه بک: 23
دیدگاه هورنای: 24
دیدگاه ماریون: 24
دیدگاه الیس: 25
نظريه بندورا : 26
ديدگاه اريكسون: 26
ديدگاه های((انسان گرايي)) 27
نظريه مزلو: 27
نظريه ي راجرز: 28
2-3 ارتباط متغیرهای پژوهش 31
2-3-1 رابطه عزت نفس و عزت نفس: 31
2-3-2 رابطه تعصب و عزت نفس: 35
2-4 پیشینهی پژوهشی 38
2-4-1 پیشینهی خارجی 38
2-4-2- پیشینهی داخلی 44
جمع بندی 50
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی