روانشناسی و علوم تربیتی
هدف از این تحقیق بررسی محیط ورزشی مدارس و ویژگی های کالبدی مدارس خلاق می باشد.
در حالی که آموزش رسمی در فضاهای بسته صرفاً بخشی از حواس کودک را فعال می کند، یادگیری فعال در محیط های بیرونی نسبت به محیط های بسته، تمام ابعاد رشد و کودک را در بر می-گیرد. در نگرش های نوین آموزشی، تعلیم در جستجو و کشف تفسیر شده و محیط تعلیم و تربیت از امکانات، لوازم و انگیزه های کنجکاوی، تحقیق و کاوش سرشار می شود تا آموزش از فضای بسته کلاس درس به حیاط و فضای باز گسترش یافته و فضای باز کاردکردی چون کلاس می یابد(اکرمی، 1383). آموزش موضوعات محیطی نظیر حفظ سرمایه-ها و میراث طبیعی و فرهنگی و تاریخی و آموزش مفاهیم شهروندی و مشارکت اجتماعی در بستر فضاهای باز و اجتماعی بسیار خلاقانه تر و موثرتر صورت می گیرد. مدارسی که در طرح کالبدی یا برنامه درسی از طبیعت بهره گرفته اند امکان کاوش، جستجو، تجربه بازی، و در نتیجه رشد شناختی بهتر را فراهم می آورد. در چنین مدارسی بازی های جمعی و پویا، امکان پذیر شده و کودکان به مشارکت گروهی و در نتیجه رشد توانایی و مهارت های اجتماعی تشویق می شوند.
رشد خلاقیت محیطی در ارتباط کودک با فضاهای طبیعی و بکر محقق می شود و این فضاها حس شهودی کودکان را فعال می کند. برخی از تحقیقات روانشناختی پیرامون ترجیحات محیطی، نشان میدهد شهروندان و به ویژه کودکان، به طور کلی محیطی طبیعی و سبز را به محیط های ساخته شده ترجیح می دهند. وجود درختان و چمن کاری می تواند احساس امنیت و آسایش را در مدرسه افزایش دهد. حتی سطح بازی و خلاقیت بازی در اماکن دارای درخت و زمین چمن-کاری شده بیشتر است(Sullivan و همکاران، 2004). آفرینش و طراحی کالبدی مدرسه مبتی بر فضاهای چند عملکردی، اجتماعی با برخورداری از انواع تجهیزات و امکانات متنوع و کمک آموزشی در مطالعات مختلفی پیشنهاد شده است. این ایده می-تواند بر حسب شرایط اقلیمی و جغرافیایی در قالب سه نوع فضای باز، نیمه باز و بسته طراحی و اجرا شود.
فضای یاد شده در بر دارنده امکاناتی برای یک چرخه کامل از تصورات خلاقانه است که حس تعامل و واکنش کودکان را در قالب جذابیت، سرگرم کنندگی، تعامل طولانی مدت و مرتبط با برنامه های درسی برانگیزاند. معماری کلاس در عین پاسخگویی به نیازهای آموزشی، به مدد بهره گیری از فن آوری های نوین رایانه و سامانه چند رسانه ای، زمینه پرورش خلاقیت را فراهم می کند. به این ترتیب شکل گیری کالبد مدرسه به عنوان یک مکان کودکانه خلاق مستلزم طرحی است که در عین تحقیق انتظارات کودکانه، زمینه بروز فعالیت های مورد علاقه او را فراهم کند. یکی از مهمترین عوامل بروز خلاقیت محیطی در کودکان عامل بازی سازی( با عوامل محیطی و دستی و یا فناوری های دیجیتالی) است. بازی سازی فرایندی تعاملی بین کودک و محیط تغییراتی را برای بازی ایجاد می نماید. بازی ایجاد می نماید. بازی سازی خود تحت عنوان حس کنجکاوی است و تغییر کنجکاوی علاوه بر زمینه بازسازی زمینه تخیل می باشد و تخیل نقش عمیقی در فرآیند بازی سازی دارد. وجود نشانه های محیطی تخیل کودکان را راه انداخته و کاستی نشانه های محیطی با تخیل کودک اصلاح می شود تا فرآیند بازی تغییرات مورد نیاز را توسط تخیل عمل نماید.
فهرست مطالب
تعریف نظری محیط مدرسه
مقدمه 4
2-2 آموزش و پرورش 4
2- 3 مدرسه 9
2-4 فضا و تجهیزات مدرسه 12
2- 5 محیط مدرسه 15
2-6 ویژگی کالبدی مدارس خلاق 20
2-12 محیط ورزشی مدارس 27
2- 13 مرور تحقیق 28
2-13-1 مرور تحقیقات داخلی 28
2-13-2 مرور تحقیقات خارجی 34
2-14 جمعبندی پیشینه 37
منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی