حسابداری
هدف از این نوشتار مبانی نظری و پیشینه تحقیق اعلامیه های سود نقدی می باشد که در در ابتدا به ادبیات و چارچوب نظری اعلامیه های سود نقدی می پردازیم و در ادامه و در بخش دوم به بررسی پیشینه تحقیق در مورد اعلامیه های سود نقدی در پژوهش های داخلی و خارجی می پردازیم.سیاستگذاران دریافتند که بازار سرمایه بازار مهمّی در سیاست پولی است که می تواند برای تأثیر گزاری در فعّالیت اقتصاد واقعی استفاده شود. قیمتهای سرمایه روی اقتصاد واقعی از طریق تعدادی از کانالها تأثیر میگذارد. نوسانان در قسمتهای سرمایه هزینه اصلی کارخانه و ظرفیتشان برای افزاش کانون و سرمایه جدید را تحت تأثیر قرار میدهد (باسیستا و کورو ، 2008).
تأثیر اعلان سود سهام روی ارزش شرکت، یک معمّا باقی مانده است. براساس گفته میلر و مودیلیانی (1961) ارزش شرکت توسط سیاست سود سهام شرکت، تحت تأثیر قرار نمیگیرد. آنها بحث کردند که سرمایه گذاران میتوانند هرگونه تأثیر سیاست سود سهام رابدون تغییر دادن ارزش شرکت، خنثی کنند. اگرچه برعکس فرضیه تئوریشان، مطالعات تجربی تأثیر سود سهام روی ارزش سهام نشان میدهد که واکنشهای قیمت مهّمی در روز آگهی اتفّاق میافتد. پیشنهادات زیادی برای توضیح ماهیت واکنش قیمت سهام به آگهی سود سهام ارائه شده که ازمیان آنها فرضیه علامت دهی، غالب است. این فرضیه پیشنهاد میکند که سود سهامها توسط شرکت برای کاهش تقارن اطلاعات بین مدیران و سرمایه گذاران درباره درآمد آینده، استفاده میشود (کمپل و اوچا ، 2011).
براساس تحقیق فاما و همکاران (1969) درباره واکنش بازار سهام به اعلامیه تقسیم سود در آمریکا، برای بازارهای مؤثّر از لحاظ قیمت سهام، میبایست به طور کامل تمام اطلاعات در دسترس تقسیم سهام درروز آگهی، منعکس شود. این یعنی این که از قیمتهای سهام انتظار می رود که سریعاً با اطلاعات تقسیم سود تنظیم شوند و هیچ گونه انباشته شدن قیمتی قبل و بعد از آگهی نشان داده نشود. با آزمایش کردن فرضیههای آنها روی داده های قیمت سهام ماهانه از بازار آمریکا با استفاده از متدولوژی مطالعه رویدادها، یافتند که اعلامیه تقسیم سود باعث واکنشهای قیمت سهام میشود ولی فقط تا حدی که اطلاعات جدید و غیر قابل پیش بینی باشد. بنابراین، آنها این موضوع را تأکید کردند که بازارها در حالتی که قیمت ها خیلی سریع با اطلاعات جدید تنظیم شوند، مؤثّر هستند.
بسیاری از محققان، تأثیر سود سهامها روی قیمت سهام در بازارهای مختلف را بررسی کردند. نتایج مطالعاتشان شبیه به آنهایی بود که توسط فاما و همکاران (1969) گزارش شده بود و از این مفهوم که قیمتهای سهام به آگهی سود سهام واکنش نشان میدهند پشتیبانی میکرد (کمپل و اوچا ، 2011). در این فصل به مبانی نظری و پیشنه تحقیقات داخلی و خارجی پرداخته شده است که در سه بخش به شرح زیر گنجانده شد:
بخش اوّل: مبانی نظری اعلامیههای سودنقدی
بخش دوّم:پیشینه پژوهش که در این قسمت پیشینه پژوهش های انجام شده در زمینه اعلامیههای سودنقدی در دو بخش تحقیقات انجام شده در داخل کشور و تحقیقات انجام شده در خارج از کشور مورد مطالعه قرار می گیرد.
2-2 بخش اوّل: مبانی نظری اعلامیههای سودنقدی
2-3-1سود نقدی سهام
تحلیل گران اوراق بهادار، مدیران شرکت ها، سرمایه گذاران و افرادی که در بازار سرمایه مشارکت دارند بیشترین توجّه خود را به رقم سود خالص به عنوان آخرین قلم اطلاعاتی صورت سود و زیان معطوف می کنند. تأکید بیش از حد بر سود تداعی کننده آن است که بازار ساز شاخص های عملکرد را نادیده می گیرد. سود به عنوان نتیجه نهایی فرآیند طولانی حسابداری که این قدر مورد توجّه و تأکید استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری است، تحت تأثیر رویه های حسابداری که مدیریت انتخاب کرده محاسبه شده است. امکان انتخاب رویه های حسابداری به مدیریت فرصت می دهد تا در مورد زمان شناخت و اندازه گیری هزینه ها و درآمدها تصمیم گیری کند. مدیریت انگیزه دارد با به کارگیری غیر محافظه کارانه رویه های حسابداری، رشد سود شرکت را ثبات بخشد.
هدف سرمایهگذاران به حداكثر رساندن منافع خود میباشد و بازده مورد انتظار، منعكس كننده انتظارات سرمایهگذاران است. بازده سهام از دو بخش تشكیل میشود: بخش اوّل درآمد یا سود سهام كه عبارت است از وجوهی كه به صورت متناوب و دورهای به سرمایهگذاری تعلّق میگیرد و بخش دیگر بازدهای است كه از تغییرات قیمت سهام ناشی میشود. آگاهی سرمایهگذاران از این كه بازده مورد انتظار آنان از سرمایهگذاری، بیشتر از كدام یك از این دو بخش ناشی خواهد شد، بر تصمیمگیریهای مربوط به خرید، فروش و حتی مدت نگهداری سرمایهگذاری و تركیب پرتفوی سرمایهگذاری تأثیر خواهد گذاشت.
عمدهترین نوع توزیع سود سهام، به صورت نقدی میباشد که معمولا به صورت سالانه و پس از تصویب مجمع عمومی سهامداران انجام میپذیرد. مجمع قبل از اتّخاذ تصمیم پیرامون توزیع سود نقدی دو مسأله را مد نظر قرار میدهد: عایدات به دست آمده و وجوه نقد موجود.مقدار سود کسب شده وجود وجوه نقد را در شرکت تضمین نمیکند. شرکت ممکن است مطالبات داشته باشد و یا طی دوره وجوه نقد را تبدیل به سایر دارائیها کرده باشد و یا حتّی از محل این دارائیها، بدهیهای خود را پرداخت نموده باشد.به هر حال بعد از اینکه مجمع به این نتیجه رسید که وجوه کافی برای پرداخت سود در شرکت موجود است، تصمیم به توزیع آن میگیرد. توزیع سود سهام نقدی منجر به کاهش کل دارائیهای شرکت و در نتیجه کاهش حقوق صاحبان سهام میگردد.علیرغم ناتوانی پژوهشگران در ارائه یک تئوری جامع برای تشریح، تبیین و پیش بینی سیاست تقسیم سود و عوامل مؤثّر بر آن، برخی تئوریهای موجود و شواهد تجربی مؤیّد آنها توانستهاند گوشههایی از این معمّا را تشریح نمایند. در بخش مبانی نظری ابتدا مروری کلّی بر تئوریهای موجود در رابطه با تقسیم سود داشته و در پی آن مبانی نظری عوامل مورد نظر در تحقیق حاضر واکاوی می گردد.
فهرست مطالب
مبانی نظری و پیشینه تحقیق اعلامیههای سودنقدی
2-3بخش اول: مبانی نظری اعلامیههای سودنقدی
2-3-1سود نقدی سهام
2-3-2مفهوم سود و کاربردهای آن
2-3-3سود حسابداری و نحوه ی محاسبه آن
2-3-4سود اقتصادی و نحوه محاسبه آن
2-3-5مقایسه ی سود اقتصادی و سود حسابداری
2-3-6عدم اطمینان جریانهای نقدی و سیاست تقسیم سود
2-3-7 نسبت سود انباشته به جمع حقوق صاحبان سهام و سیاست تقسیم سود
2-3-8 فرصتهای سرمایهگذاری و سیاست تقسیم سود
2-3-9 سودآوری و تقسیم سود
2-4بخش دوم- پیشینه تحقیقات انجام شده درباره اعلامیههای سودنقدی
2-4-1تحقیقات داخلی:
2-4-2تحقیقات خارجی
منابع و مأخذ