روانشناسی و علوم تربیتی
مبانی نظری و پیشینه تحقیق سرسختی ذهنی در وزشکاران نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد رشته روانشناسی می باشد که در آن به چارچوب نظری و پیشینه پژوهش می پردازیم. سرسختی ذهنی خصوصیتی است که ورزشکاران باید آن را داشته باشند(مادریگال و همکاران ،2013). باوجود اینکه محققین یکی پس از دیگری در حال شناسایی سرسختی ذهنی هستند، درنهایت هر ویژگی روانی مثبت و مطلوبی که با موفقیت مرتبط است با سرسختی ذهنی در ارتباط است(جونز و همکاران ،2002).
اغلب ادبیات موجود در مورد سرسختی ذهنی بر ورزشکاران نخبه تمرکز کرده است(مانند ورزشکاران حرفهای، المپیکی یا سطح ملی) و اندازهگیریهای موجود بر اساس مطالعاتی که بر روی ورزشکاران نخبه انجامشده بهدستآمده است. مطالعات بر ورزشکاران دانشگاهی توجه کمی کرده اند و این امکان وجود دارد که ابزارهای سرسختی ذهنی برای ورزشکاران نخبه نسبت به ورزشکاران دانشگاهی استاندارد بیشتری داشته باشند. بههرحال شرایط برای ورزشکاران دانشگاهی نسبت به نخبه متفاوت است و ابزار سرسختی ذهنی برای آنها نیز ممکن است نتایج متفاوتی داشته باشد.
برای مثال ورزشکاران نخبه در هر رقابت در شرایط دشواری قرار میگیرند و تهدیدهایی برای آنها وجود دارد درحالیکه ورزشکاران دانشگاهی ممکن است شرایط مشابه با فشار رقابتی شدید را در برخی اوقات تجربه کنند. ورزشکاران دانشگاهی در سرسختی ذهنی با ورزشکاران نخبه متفاوت هستند زیرا تفاوتهایی در نوع، شدت و تکرار شرایط فشارزا برای آنها وجود دارد. به دلیل شرایط متفاوت ورزشکاران دانشگاهی به نظر میرسد بهتر است مقیاسی بر اساس ویژگیهای آنها طراحی شود.
اگرچه تفاوتهایی در مؤلفههای سرسختی ذهنی بین ورزشکاران نخبه با دانشگاهی وجود دارد اما هنوز هم ابزارهای سرسختی ذهنی طراحیشده برای ورزشکاران نخبه برای ورزشکار دانشگاهی استفاده میشود. با توجه به درآمد زیاد ورزش دانشگاهی تعیین اینکه چه چیزی پیروزی را برای تیمهای ورزشی به ارمغان میآورد برای مربیان بسیار مهم است. ازاینرو طراحی ابزارهایی برای ارزیابی و سنجش عوامل روانی ورزشکاران دانشگاهی میتواند در راستای تحقق این امر مفید باشد. طراحی ابزاری برای سرسختی ذهنی بهعنوان یکی از عوامل موفقیت ورزشکاران در این راستا قرار دارد.
فهرست مطالب
1-8) تعاریف نظری سرسختی ذهنی 3 1-9) تعاریف عملیاتی سرسختی ذهنی 4 فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه تحقیق سرسختی ذهنی 12
2-1)مقدمه 13
2-2)بخش اول مبانی نظری 13
2-2-1)تعریف سرسختی ذهنی 13
2-2-2) سیر تکامل مفهوم و ابزارهای سنجش سرسختی ذهنی 20
2-2-3)خرده مقیاسهای پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی 30
2-2-4)ویژگیهای افراد سرسخت 33
جدول2-1.ویژگیهای ورزشکاران سرسخت ذهنی که جونز و همکاران(2002) به ترتیب اهمیت ارائه کرده است. 40
2-2-5)سرسختی ذهنی و نوع ورزش 42
2-2-6)ورزشکاران نخبه در مقابل ورزشکاران دانشگاهی 44
2-2-7)تفاوتهای جنسیتی در سرسختی ذهنی 45
2-2-20)سرسختی ذهنی و مقابله با استرس 46
2-2-21)خوشبینی و سرسختی ذهنی 47
2-3)تحقیقات داخلی و خارجی سرسختی ذهنی 47 2-3-1)تحقیقات داخلی سرسختی ذهنی 47 2-3-2)تحقیقات خارجی سرسختی ذهنی51
منابع 57