روانشناسی و علوم تربیتی
مبانی نظری و پیشینه تحقیق مدل های استرس شغلی نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت می باشد. لوتانز (1985) به نقل از لوتانز ، ترجمه سرمد 1372) استرس شغلی را پاسخ سازش پذیر به موقعیت بیرونی می داند که به ناهنجاریهای جسمی ، روانی و یا رفتاری اعضای سازمان ها منجر می شود موسسه ملی بهداشت حرفه ای وایمنی ،استرس شغلی را این گونه تعریف می کند: استرس شغلی وقتی رخ می دهد که بین نیازهای کاری با توانایی ها ، قابلیت ها و خواسته های فرد هماهنگ نباشد . به عبارت دیگر وقتی آنچه در یک شغل از فرد انتظار می رود با آنچه مورد علاقه و خواسته اوست هماهنگ نباشد ، استرس شغلی رخ می دهد.طبق رویکرد موسسه ملی سلامت و ایمنی شغلی (1999به نقل ازبیکر وکارزاک 2004 )
استرس شغلی را می توان بعنوان پاسخ های هیجانی آزار دهنده تعریف کرد که در صورت عدم تناسب بین خواسته ها و الزامات شغل یا استعداد ، منابع یا نیازهای کارگر بروز می کند بر اساس نظر محققان این موسسه ، استرس شغلی و چالش به یک معنی و مترادف به کار می روند در حالیکه این دو مفهوم از هم جدا هستند . چالش از لحاظ جسمانی و روانی به فرد انرژی و نیرو می بخشد و افراد را در جهت آموختن مهارتهای جدید در شغلشان بر می انگیزد . وقتی افراد با چالش مواجه می شوند احساس آرامش و رضایت می کنند ، لذا چالش یک عامل مهم و سازنده برای سلامتی و بهره وری است . اهمیت چالش در زندگی کاری افراد شاید همان چیزی باشد که مردم در قالب این جمله که : «مقدار کم استرس برای شما خوب است» عنوان می کنند . در تعریف دیگر آمده است که استرس ناشی از شغل ، استرسی است که فرد معینی دستخوش آن می شود .
تا کنون مدل های مختلفی درباره استرس شغلی ارائه شده است . این نظریه ها ، رابطه بین محرک های استرس زا ،مشکلات وناراحتی های ناشی از مواجهه با این محرک ها، ومتغیر ها ی تاثیر گذار در فرایند استرس را بگونه های متفاوت تبیین کرده اند. معروفترین نظریه های موجود در این حوزه عبارتند از: مدل وظیفه- کنترل کاراسیک ومدل فرد –محیط فرنچ .در این قسمت علاوه بر توضیح دو مدل کاراسیک ومدل فرنچ به تعدادی دیگر از مدلهای استرس شغلی هم اشا ره می کنیم. این نظریه ها ، ابزارهایی مناسب برای درک بهتر ماهیت استرس شغلی وواثرات ان در اختیار ما می گذارند.
فهرست مطالب
تعریف نظری استرس شغلی تعریف عملیاتی استرس شغلی مبانی نظری و پیشینه تحقیق استرس شغلی
استرس شغلی: 11
مدل های استرس شغلی : 14
عوامل استرس زای سازمانی: 25
نقش تفاوتهای فردی در فرایند استرس: 29
پیامد های استرس شغلی 32
پیشینه پژوهش های خارجی: 38
پیشینه پژوهش های داخلی: 43
فهرست منابع و مأخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی