مدیریت
مبانی نظری و پیشینه تحقیق ارزیابی کارایی و عملکرد نمونه فصل دوم پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت که در آن چارچوب نظری و پیشینه پژوهش مورد بررسی قرارمی گیرد.
ارزیابی عملکرد
پیشرفت جوامع و رشد و گستردگی فعالیت های مختلف در دوران معاصر موجب با اهمیت تر شدن ارزیابی عملکرد و رتبه بندی شرکت ها از لحاظ پژوهشی و عملیاتی شده است. همچنین گسترش سرمایه گذاری ها، تنوع و پیچیدگی آن ها نیز در جامعه امروزی به مسئله ارزیابی عملکرد و رتبه بندی بنگاه های اقتصادی اهمیت ویژه ای داده است. تحقیقات و سیعی در دهه های گذشته در این زمینه صورت گرفته و در حال حاضر نیز مطالعات ادامه دارد.یکی از وظایف اصلی مدیریت نیز در هر سازمانی ارزیابی عملکرد است. اندازه گیری عملکرد عموما به مباحث استراتژیک و مجموعه کامل تر اندازه گیری معیارهای سنجش که توسط مدیران جهت کنترل و هدایت سازمان بکار گرفته می شود، ارتباط پیدا می کند(کاشانی، 1392).ارزيابي عملکرد فرآيندي استراتژيک و يکپارچه است که با بهبود عملکرد افرادي که در سازمانها کار مي کنند و با توسعه قابليت هاي فردي و گروهي ، موفقيت پايدار سازمانها را فراهم مي نمايد .(آرمسترانگ ، 1385) عمده ترین هدف ارزیابی عملکرد یک پرداخت حقوق مکفی به کارکنان و رسیدن به رضایت آنها می باشد که از طرفی این مهم به نیل به اهداف سازمان می انجامد.دیگر اینکه با ارزیابی عملکرد به توانایی افراد پی برده و میتوان نقش متناسب با توانایی شان را به آنها واگدار نمود.
کارایی
کارایی بیان این مفهوم است که یک سازمان تا جه اندازه خوب از منابع خود در راستای بهترین تولید استفاده کرده است. کارایی را می توان با توجه به ورودی و از طریق مقایسه بین منابع مورد انتظار مصرف و منابع مصرف شده برای رسیدن به هدفی خاص و یا با توجه به خروجی و با مقایسه میان مقدار خروجی مورد انتظار و استاندارد و خروجی واقعی تعریف نمود؛ همچنین می توان کارایی را با توجه به ورودی و خروجی یک واحد با محاسبه نسبت مجموع موزون خروجی ها به مجموع موزون ورودی ها تعریف کرد.کارایی خود به انواع کارایی فنی، کارایی تخصیصی، کارایی مقیاس و کارایی اقتصادی به شرح زیر تقسیم می شود.
-کارایی فنی : این کارایی نشان دهنده میزان توانایی یک بنگاه در کسب حداکثر میزان خروجی از مجموعه منابع بکار گرفته شده است.
- کارایی تخصیصی : در این کارایی هدف، تولید بهترین ترکیب محصولات با استفاده از کم هزینه ترین ترکیب ورودی ها است. به عبارت دیگر در این نوع کارایی عامل قیمت و تکنولوژی جهت تعیین کارایی لحاظ می شود.
- کارایی ساختاری : برای مقایسه کارایی صنایع مختاف با محصولات متفاوت مورد استفاده قرار می گیرد و از متوسط وزنی کارایی شرکتهای آن صنعت بدست می آید.
- کارایی مقیاس : کارایی مقیاس یک واحد از نسبت کارایی مشاهده شده آن واحد به کارایی در مقیاس بهینه بدست می آید.
- کارایی اقتصادی : از ترکیب کارایی فنی و کارایی تخصیصی حاصل می شود و در واقع کسب حداکثر میزان خروجی با حداقل هزینه تولید می باشد.
برای ارزیابی عملکرد و محاسبه کارایی واحدها در مواردی که تعداد ورودی ها و خروجی ها به اندازه ای است که تحلیل نموداری غیرممکن است روش های متعددی معرفی شده که بطور کلی به دو دسته روش های پارامتریک و ناپارامتریک تقسیم می شوند. از روشهای پارامتری می توان به رگرسیون و مرزهای احتمالی و از روشهای ناارامتریک می توان به مدلهای برنامه ریزی خطی و غیرخطی، روش وصل نقاط حدی و روش تحلیل پوششی داده ها اشاره کرد. در بسیاری موارد روش های ناپارامتریک بر روش های پارامتریک برتری دارند. این روش ها مبتنی بر سری بهینه سازی های ریاضی می باشد که برای محاسبه کارایی نسبی واحدها مورد استفاده قرار می گیرند.
روش های اندازه گیری کارایی فنی
روش های اندازه گیری کارایی فنی را می توان در یک دسته بندی کلی به دو دسته زیر تقسیم بندی نمود.
الف) روش های پارامتری: در این روش تابع تولید مشخص با استفاده از روش های مختلف آماری و اقتصاد سنجی تخمین زده شده سپس با به کارگیری این تابع نسبت به تعیین کارایی اقدام می گردد.
ب) روش های غیرپارامتری: این روش نیازمند تخمین تابع تولید نمی باشد. تحلیل پوششی داده ها روشی غیرپارامتری است که کارایی نسبی واحدها را در مقایسه با یکدیگر ارزیابی می کند.
فهرست مطالب
فصل دوم 4
ادبیات نظری و پیشینه تحقیق 4
1-2- مقدمه 5
2-2-عملکرد 5
3-2- ارزیابی عملکرد 6
1-3-2- اهداف اصلی و کلی ارزیابی عملکرد 7
2-3-2- مقایسه سیستم های ارزیابی عملکرد 9
3-3-2- مدل های ارزیابی عملکرد 12
4-2- کارایی 15
1-4-2- روش های اندازه گیری کارایی فنی 16
5-2- انواع بازده نسبت به مقیاس 17
6-2- تحلیل پوششی داده ها 17
1-6-2- مدل های کلاسیک تحلیل پوششی داده ها 19
1-1-6-2- مدل CCR 19
2-1-6-2- مدل BCC 22
3-1-6-2- رابطه تعداد ورودی ها و خروجی ها با تعداد DMU 24
4-1-6-2- ویژگی های مدل تحلیل پوششی داده ها 25
5-1-6-2- اشکالات مدل DEAکلاسیک 26
7-2- رتبه بندی واحدهای تصمیم گیری 27
1-7-2- روش شاخص کمینه حداکثر زیان(پشیمانی) 30
8-2- تئوری منطق فازی 33
9-2- اعداد فازی 35
1-9-2- متغیرهای کلامی 35
2-9-2- عملیات ریاضی بر روی اعداد فازی 38
3-9-2- تبدیل فازی به کلاسیک 40
1-3-9-2- روش های تبدیل فازی به قطعی 41
1-1-3-9-2- روش برش α 41
3-1-3-9-2- روش مرکز ثقل 42
4-1-3-9-2- روش میانگین موزون 43
5-1-3-9-2- روش درجه عضویت حداکثر-میانگین 44
10-2- پیشینه تحقیق 45
11-2- جمع بندی 57
منابع