روانشناسی،علوم تربیتی واجتماعی
لوتانز (1985) به نقل از لوتانز ، ترجمه سرمد 1372) استرس شغلی را پاسخ سازش پذیر به موقعیت بیرونی می داند که به ناهنجاریهای جسمی ، روانی و یا رفتاری اعضای سازمان ها منجر می شود .عوامل تنش زای مربوط به سازمان را به دو دسته کلی ، عوامل مربوط به محتوای کار ( ساده بودن ویکنواخت بودن – متنوع بودن ) ، عوامل مربوط به ویژگی های شغلی ( ابعاد اجتماعی شغل ،روابط با سرپرست وهمکاران وتعارض شغلی) تقسیم بندی کرده اند. نتایج تحقیقات انان نشان داد که ویژگی هایی مانند یکنواخت بودن شدید کار ،کار نوبتی وتنش زا های جسمی ( سرما ، گرما ،وسر وصدا ) باعث استر س می شوند همچنین نتایج تحقیقات (ساعتچی به نقل از سویینی ،1995 ،استنبرگ ،ووال 1995) نشان داده است که مشکلات فیزکی محیط کار در زنان نسبت به مردان بیشتر ایجاد استرس می کند . ( ساعتچی محمود (1389)
یکی دیگر از عوامل استرزای محیط کار خطرات ارگونومیک است که در صورت کم بودن میزان تناسب و هماهنگی کار، ابزارهای کاری و نیازهای شغلی با تواناییهای فرد بوجود می اید.شرایط ارگونومیک نامناسب کار موجب اختلالات بینایی ، عضلانی و روحی- روانی شده و مسائلی مانند خستگی و سوزش چشم ، سردرد ، خستگی و درد عضلات ، ایـسکمی ، تنشهـای روانی ، اضطـراب ، افسـردگی و... را به وجود می آورد. در ابتدا این اختلالات گذرا میباشند ولی با طولانی شدن شرایط نامناسب ارگونومیکی این مشکلات نیز دائمی خواهند شد . مسئله بسیار مهم این است که این گونه اختلالات بر یکدیگر اثر تشدید کننده دارند . به عنوان مثال اختلالات بینایی و ضعف عضلانی میتواند منجر به بروز و یا تشدید اضطراب و تنش روانی فرد شود و حال خود اضطراب و تنش روانی باعث افزایش درجه حساسیت فرد به خستگی و درد شده و در نتیجه فرد درد و خستگی بیشتری حس خواهد نمود ؛ بدین ترتیب یک سیکل معیوب ایجاد میگردد.(جلالی 1387)
از عوامل استرس زای شغلی می توان ، عوامل استرس زای مرتبط با وظایف شغلی مانند تعارض وظایف، ابهام وظایف ، محدودیت در تصمیم گیری وعدم کنترل کافی ،ارتباطات ناکافی با همکاران و روسا ، تفویض وظایف کاری به دیگری ، و قواعد و مقررات سازمانی نام برد که می توانند منجر به استرس شوند .
فهرست
فراتحلیل : 13
تعریف فرا تحلیل: 14
تاریخچه فرا تحلیل: 17
ضرورت فرا تحلیل : 18
فراتحلیل و مرورنظاممند: 19
فراتحلیل 21
مرور نظاممند 21
امتیازات فراتحلیل : 22
مراحل اجرای روش فراتحلیل : 23
مدل های فراتحلیل: 27
روش های تلفیق احتمالات(ترکیب نتایج) 28
تشخیص متغیر های میانجی. 30
ارزشیابی نتایج فراتحلیل به منظور کاهش خطا: 31
استنباط آماری در فراتحلیل 34
مسائل و مشکلات فراتحلیل : 36
کارکردهای فراتحلیل : 37
استرس شغلی: 39
مدل های استرس شغلی : 41
عوامل استرس زای سازمانی: 49
نقش تفاوتهای فردی در فرایند استرس: 52
پیامد های استرس شغلی 54
پیشینه پژوهش های خارجی: 58
پیشینه پژوهش های داخلی: 62
«روش شناسی پژوهش» 65
منابع :
ضمائم وپیوست ها
لیست پایان نامه هاومقالات