علوم انسانی
مقاله رشته ادبیات فارسی و عرفان و ادیان با عنوان بیان تشابهات و افتراقات عرفان مسیحی و اسلامی
مقدمه:
عرفان در لغت، نوعی بینش و شناخت است ریشه واژه عرفان از عرف یعرف عرفاناً به معنی شناخت و معرفت است.(لغت نامه دهخدا) و در اصطلاح، نوعی معرفت و شناخت مستقیم، که بیرون از حسّ (فراحسّی)و خارج از محدوده قدرت عقل(فراعقلی) است. شناختی که به واسطه آن حجابهای دل و قلب با نوعی سلوک و جذبه رفع میگردند و عارف اینگونه است که به باطن، غیب و وحدت اصیل نهفته در وراء ظواهر و کثرتها وقوف پیدا میکند.
به طور کلی عرفان اسلامی تلاش در جهت نجات فردی از طریق دستیابی به توحید حقیقی تفسیر شده است و در عرفان مسیحی نیز رسیدن به حق وملکوت آسمان ، هدف عارف مسیحی است. همان گونه که بنیان تفکر و سیر و سلوک عارفان مسلمان اسلام و کلام الله مجید است پایه های عرفان مسیحی قسمت هایی از کتاب مقدس، مانند ملاقات حضرت موسی با خداوند یا معراج حضرت مسیح است که نمونه ارتباط با خداوند قلمداد شده و پایه و اساس درک عرفانی و تجربه مذهبی شخصی قرار گرفتهاست.
کلمات کلیدی : عرفان اسلام مسیحیت وحدت فنا
فهرست :
مقدمه
تعریف عرفان از روی اقوال مشایخ
وجه تسمیه عرفان و تصوف
سرچشمه عرفان اسلامی عناصر و اصول اساسی عرفان تحولات مذهبی عیسوی کاتولیک فرقه گنوسی فرقه مرقیونیه ارتدوکس و رهبانیت پروتستان ها ژزوئیت ها صلاح مذهبی پروتستان ناموافقان یوریتن ها کویکرها نهضت تورّع شباهت ها و افتراقات عرفان مسیحی
نتیجه
منابع