روانشناسی و علوم تربیتی
فراتحلیل فرایند ترکیب آماری نتایج پژوهش های مستقل و جداگانه برا ی رسیدن به نتایج کلی درباره حجم اندازه کاربندی یا همپراش می باشد.. به بیان دیگر، این تکنیک خلاصه ای از پژو هش های پیشین است که برای مقایسه پیامدها در طول دامنه وسیعی از مطالعات، روش های کمی را به کار می برد(هومن، 1387 ص13). فرا تحلیل در واقع یک نوع ترکیب است نه تحلیل؛ زیرا بر ترکیب و ادغام اجزا مثل داده ها، اطلاعات، مفاهیم، نظریه ها و غیره به منظور تکوین یک چیز (کل) دلالت دارد، در حالی که تحلیل اغلب تجزیه یا خرد کردن کل برا ی مطالعه اجزای آن را شامل می شود. در عمل به نظر می رسد که تحلیل به مثابه یک گام یا مرحله مقدماتی در مسیر نتایج پژوهش های انجام شده قبلی مورد استفاده قرار می گیرد(دلاور وگنجی، 1391 ص 3به نقل وگت ،1993).
هدف از این پایان نامه بررسی مدل ها و کارکردهای روش فراتحلیل و مراحل اجرای آن می باشد.
برای اجرای روش فراتحلیل ابتدا حوزه ای که نتایج ان متناقض است را انتخاب کرده وسپس مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید
1- شناسایی منابع و ارزشیابی نتایج پژوهش ها
2- ترکیب نتایج پژوهش های انتخاب شده و مقایسه آنها بایکدیگر
3- ارزشیابی نتایج فراتحلیل به منظور کاهش خطا ((دلاور 1389)
مایکل بورنشتین وهمکاران در در کتاب راهنمای نرم افزارفراتحلیل(ترجمه دکتر دلاور وگنجی) مراحل اجرای روش فراتحلیل را در شش مرحله خلاصه می کنند:
1- بیان مسئله و سؤال پژوهش، 2- بررسی ادبیات پژوهش، 3- کد گذاری پژوهش ها، 4- محاسبه شاخص اندازه اثر، 5- تحلیل و تفسیر آماری، 6- تهیه گزارش پژوهشی(کوپر ،2010 ؛ لیتل، کورکوران و پیلایی ، 2008 ؛ سانچز، مکا و مارین – مارتینز ، 2010 به نقل از دلاور گنجی 1391 ص6).
بیان مسئله به معنای ارائه تعریف های مفهومی و عملیاتی مفاهیم و سازه های مربوط به سؤال پژوهش است. دو رویکرد در بیان مسأله پژوهش عبارتند از ترکیب و مقایسه پژوهش ها. در ترکیب پژوهش ها به برآورد کلی اندازه اثر یا دامنه ای از اندازه های اثر می پردازیم و در مقایسه پژوهش ها به دلیل وجود ناهمگونی در اندازه های اثر به بررسی متغیرهای تعدیل کننده یا میانجی می پردازیم. هدف ترکیب تشخیص میانگین اندازه های اثر و هدف مقایسه ارزیابی ارتباط بین این اندازه های اثر با ویژگی های مطالعات است. هدف جستجوی ادبیات پژوهش در فراتحلیل ، دستیابی به مجموعه ای از مطالعات معرف و بدون سوگیری است. پس از طرح سؤال پژوهش مرحله بعد تعیین ملاک های پذیرفتن یا ورود و نپذیرفتن مطالعات برای فراتحلیل است. این ملاک ها بستگی به هدف فراتحلیل دارند، اما همواره تعیین نوع طرح پژوهشی ضروری است.
فهرست
فراتحلیل : 10
تعریف فرا تحلیل: 13
تاریخچه فرا تحلیل: 16
ضرورت فرا تحلیل : 18
فراتحلیل و مرورنظاممند: 20
فراتحلیل 22
مرور نظاممند 22
جدول1-2 فراتحلیل در مقایسه با مرور نظاممند و مرور روایتی ( سنتی) 23
امتیازات فراتحلیل : 23
مراحل اجرای روش فراتحلیل : 24
مدل های فراتحلیل: 30
روش های تلفیق احتمالات(ترکیب نتایج) 31
تشخیص متغیر های میانجی. 34
ارزشیابی نتایج فراتحلیل به منظور کاهش خطا: 36
استنباط آماری در فراتحلیل 40
مسائل و مشکلات فراتحلیل : 42
کارکردهای فراتحلیل : 44
پیشینه پژوهش های خارجی: 47
پیشینه پژوهش های داخلی: 52
منابع : 56