مدیریت
در این نوشتار پرسشنامه مدل پذیرش تکنولوژی tam در صنعت بانکداری مورد بررسی قرار می گیرد.پرسشنامه پذیرش فناوری دیویس دارای 25 سوال می باشد که در اینجا 21 سوال از پرسشنامه پذیرش فناوری آورده شده است. مدل پذیرش فناوری دارای مولفه هایی است که در توضیحات زیر آورده شده است.پرسشنامه مدل پذیرش تکنولوژی tam هم منبع دارد و داری روایی و پایایی می باشد که در زیر مفصل بررسی شده اند.
ابزار جمع آوري اطلاعات
انتخاب نوع ابزار، گرد آوري اطلاعات بستگي به نوع پژوهش، اهداف و روش آن دارد. لذا در اين پژوهش با توجه به موضوع پژوهش و اهداف كاربردي آن از میان 25 سئوال پرسشنامه استاندارد و از تعداد پرسشنامه 21 سئوال استفاده گرديده است.
روايي و پايايي پرسشنامه
منظور از روايي آن است كه آيا ابزار اندازه گيري مي تواند خصيصه و ويژگي كه ابزار براي آن طراحي شده است را اندازه گيري كند يا نه؟ روايي انواع مختلفي دارد كه عبارتند از:
1- صوري ( بر اساس قضاوت افراد مطلع )
2- محتوايي ( توان سنجش ميزان وجود اندازه صفت )
3- ملاكي ( اثر بخشي يك ابزار در پيش بيني رفتار يك آزمودني در يك موقعيت خاص )
4- سازه¬اي (سنجشگر اجزاي متغير به تناسب سهم هر قسمت در كل ساختار متغير) (خاكي، 1382، 136).
در اين پژوهش با توجه به اينكه سوالات پرسشنامه استاندارد ميباشد و كارهاي مشابه بيشتري با اين پرسشنامه انجام شده است قبلاً روایی آن به دست آمده است.
تعيين پايايي (قابليت اعتماد) پرسشنامه
منظور از پايايي قابليت اعتماد آزمون ثبات و پايايي اندازه گيري در زمانهاي مختلف است. در آزمونهايي كه ضريب اعتبار بالايي دارند خطاهاي اندازه گيري به حداقل كاهش يافته است (بست، 1373، ص 95).آزموني كه داراي روايي است همواره داراي پايايي نيز هست و رابطه معكوس بين اين دو ضروري نيست (خاكي، 1382، ص 136). قابليت اعتماد يا پايايي يکي از ويژگيهاي فني ابزار اندازهگيري است. مفهوم ياد شده به اين امر سر و کار دارد که ابزار اندازهگيري در شرايط يکسان تا چه اندازه نتايج يکساني به دست ميدهد. دامنة ضريب قابليت اعتماد از صفر (عدم ارتباط) تا 1+ (ارتباط کامل) است. ضريب قابليت اعتماد نشانگر آن است که تا چه اندازه ابزار اندازهگيري ويژگي هاي با ثبات آزمودني و يا ويژگيهاي متغير و موقتي وي را ميسنجد. براي محاسبه ضريب قابليت اعتماد ابزار اندازهگيري، شيوههاي مختلفي به کار برده ميشود.
پرسشنامه اي كه در اين تحقيق مورد استفاده قرار گرفته بر گرفته از مدل تعدیل یافته پذیرش فناوری دیویس، 1989 و ساير ویژگی های خصیصه ای مشتریان تهيه و تنظيم شده است. براي حصول اطمينان از بدست آوردن نتايج بهتر، روايي و پايايي پرسشنامه مورد بررسي قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار spss ضريب آلفاي كرونباخ کل پرسشها 78/0بدست آمد. آنجا كه ضريب آلفاي كرونباخ بالاتر از 7% مطلوب است مي توان استنباط كرد كه پرسشنامه مورد استفاده در تحقيق، از پايايي بالاتري بر خوردار است.
جدول (3-2) ضرایب آلفای کرونباخ مولفههای تحقیق
ردیف عنوان پرسشنامه ضریب
1 سهولت ادراک شده 92/0
2 مفید بودن ادراک شده 85/0
3 امنیت ادراک شده 72/0
4 گرایش فناوری اطلاعات استفاده 78/0
5 کل پرسشنامه 78/0
ابزار اندازهگيري
تکنيک عمده اي که در اين تحقيق براي سنجش متغيرها بکار گرفته شده، پرسشنامه است. پرسشنامه تحقيق از دو بخش تشکيل شده است. سوالات پرسش نامه به گونهاي طراحي شده است كه پاسخ گويان، گزينه ها را بر مبناي طيف پنج فاصلهای ليكرت(کاملاً موافقم، موافقم، نظری ندارم، مخالفم، کاملاً مخالفم) علامتگذاري ميكنند و پرسش نامهاي كه به منظور ابزار جمعآوري اطلاعات به كار ميرود به صورت حضوري بين پاسخدهندگان توزيع می شود و شامل دو بخش ميباشد، بخش اول آن مربوط به مشخصات فردي پاسخ دهنده و شامل سن، جنسيت، ميزان تحصيلات، مهارت كار با رایانه است،
بخش دوم آن شامل 21سوال است كه 13 سوال آن مربوط به متغيرهاي مستقل 8 سوال آن مربوط به متغیر وابسته ميباشد. که سوالات 1،2،3،4 سهولت ادراک شده 6،7،8،9،5 مفیدبودن ادراک شده وسوالات 10،11،12،13 امنیت ادراک شده و سوال 14،15،16مربوط به نگرش، سوال های17و18مربوط به هنجارهای ذهنی و سوالهای 19،20،21 مربوط به گرایش فناوری اطلاعات می باشد.