يك كامپيوتر از قسمتهاي مختلفي تشكيل شده است ولي هيچ كدام از آنها اهميت پردازنده، (CPU) را ندارند. اين واحد قطعه اي مربع شكل از جنس سيلسكون است كه به عنوان روح هر كامپيوتر شناخته مي شود. پردازنده نقش زيادي در كارآيي كامپيوتر دارد و توليدكنندگان، قيمت كامپيوتر خود را باتوجه نوع به سرعت پردازنده آنها تعيين مي كنند. اگر در صدد خريد كامپيوتر جديد و يا ارتقاي كامپيوتر قديمي خود هستيد، لازم است طرز كار پردازنده را بشناسيد تا بر اين اساس، تصميمات صحيح را اتخاذ نمائيد.
امروزه براي خريد يا ارتقا يك سيستم كامپيوتري انتخابهاي بسياري وجود دارند. البته اين جنبة مثبت قضيه است. جنبه منفي آن اين است كه تنوع زياد پردازنده ها، باعث گيج شدن خريداران مي شود. شركت Intel به تنهايي بيش از 30 نوع پردازندة مختلف توليد كرده است. AMD و cyrix هم بيش از اين مقدار، پردازنده وارد بازار نموده اند.
تكنوژي پردازنده ها به سرعت در حال پيشرفت است به طوري كه حتي عمر مفيد سيستمهاي داراي پردازنده هاي سريع، حداكثر 5 سال مي باشد. ممكن است اين زمان طولاني به نظر برسد، ولي آن روي اين قضيه، قانون Moor است كه توسط مؤسس اينتل يعني گوردن مورد مطرح شده است. اين قانون مي گويد كه قدرت پردازنده ها ) كه معياري است از تعداد مداراتي كه مي توان در داخل يك فضاي ثابت جاي داد) هر ساله دو برابر مي شود. اين فصل به شما كمك مي كنند تا طرز كار پردازنده هاي سازگار با X86 را بهتر درك نمائيد.
در اين قسمت، در مورد پردازنده هاي اينتل و پردازنده هاي سازگار با ردة X86 كه توسط شركتهاي چون Cyrix, AMD و IBM عرضه شده اند، بحث خواهيم كرد. همچنين پردازنده هاي تقويت شده مانند پردازنده هاي OverDrive از شركت اينتل و محصولات مشابه از شركتهاي Evergreen و Kingstone و ديگران مورد بررسي قرار خواهند گرفت. با وجود اين كه اين پردازنده ها از نظر سرعت و طرز كار با هم تفاوت دارند، ولي همگي از قابليت اجراي سيستم عاملهاي مختلف از جمله DOS، ويندوز 1/3، ويندوز و ويندوز NT و نيز برنامه هاي كاربردي سازگار با آنها برخوردارند.