در سال 1987 هيات تدوين استانداردهاي مالي، تهيه گردش وجوه نقد را الزامي نمود. اين صورت مالي جايگزين صورت حساب تغيير در وضعيت مالي گرديد. صورت تغيير در وضعيت مالي بر اساس تغيير در داراييها، بدهيها و حقوق صاحبان سهام تهيه ميشد.
در سال 1936 بر اساس APB شماره 3 تهيه صورت تغيير در وضعيت مالي توصيه گرديد ولي تهيه آن اجباري نشد. در ابتداي سال 1971 كمسيون بورس اوراق بهادار آمريكا تهيه اين صورت مالي را براي شركتهاي پذيرفته شده در بورس الزامي نمود. در پاسخ به عمل كميسيون بورس اوراق بهادار آمريكا، APB شماره 19 در سال 1971 منتشر شد. اين بيانيه جايگزين APB شماره 3 گرديد. در نتيجه تهيه صورت تغييرات در وضعيت مالي را الزامي نمود. تهيه صورت جريان وجوه به جاي صورت جريان نقد منعكس كنندة تمايل FASB به گزارشگري بر مبناي اصل نقدي به عنوان يك مكمل براي صورت سود و زيان و ترازنامه اي مي باشد كه بر اساس فرض تعهدي تهيه ميشود. صورت جريان وجوه نقد، صورت تغييرات در وضعت مالي وجوهي ميباشد كه به عنوان وجه نقد طبقهبندي ميشود. APB شماره 19 تهيه يكي از 2 صورت فوق را الزامي نمود. بيشتر شركتها تغيير در وجوه را به عنوان تغيير در سرمايه درگردش در نظر گرفتند و آنرا تهيه نمودند. زيرا صورت گردش وجوه نقد يك حالت ساده و ويژه از صورت تغيير در وضعيت مالي ميباشد.
اين فصل با تجزيه و تحليل منطق زيربنايي صورت تغيير در وضعيت مالي شروع ميشود.
همچنين تحقيقات تجربي و تئوريكي در اين فصل بررسي ميشود:
منطق زيربنايي تهيه صورت تغييرات در وضعيت مالي:
APB شماره 19 اهداف گزارشگري صورت تغيير در وضعيت مالي را به شرح زير بيان ميدارد.
1- افشاي كامل تغيير در وضعيت مالي.
2- تلخيص فعاليتهاي سرمايهگذاري و تأمين مالي.
3- گزارش جريان وجوه حاصل از فعاليتهاي عملياتي.
اين اهداف مستقيماً از صورت سود و زيان و ترازنامة مقايسهاي بدست ميآيد زير اين اطلاعات در اين دو صورت مالي قرار دارد. بنابراين اطلاعات جديدي در صورت تغيير در وضعيت مالي گزارش ميشود هر چند اين اطلاعات به صورت معاملات خلاصه شدهاي كه در صورت سود و زيان و ترازنامه مقايسه اي ارائه شده است گزارش ميشود. به عبارت ديگر صورت تغيير در وضعيت مالي روش ديگري براي طبقهبندي و گزارشگري معاملات نسبت به آنچه كه در ترازنامه و سود وزيان وجود دارد ارائه مينمايد ولي با توجه به اينكه صورت تغييرات در وجوه نقد بر اساس تعريف و اندازهگيري عناصر مربوط به ترازنامه و سود و زيان تهيه شده است، لذا اين صورت ممكن است به عنوان مشتقي از صورتهاي مالي ناميده شود. منطق زيربنايي اين صورت ميتواند به صورت بدهكاري معاملات = بستانكاري معاملات باشد.