چنانچه در جداول فوق نشان داده شده است بخش قابل توجهي از هزينه هاي انجام شده مربوط به اعتبارات تأمين شده از منابع ملي بوده كه طبق آيين نامه هاي نحوه هزينه كرد منابع ملي مبتني بر طبقه بندي در غالب طرح مواد و پروژه، بوده است و طبقه بندي هزينه ها براساس هزينه ي جاري مقدور نگرديد. لذا بصورت سرجمع در ذيل جدول آورده شده است.
در هزينه هاي مندرج در جداول 3 ساله فوق هزينه هاي پرسنلي بخش عمده اي از كل هزينه ها را به خود اختصاص داده است كه اين نسبت در سال 79 معادل 57% و در سال 80 معادل 50% و در سال 81 معادل 52% مي باشد و مابقي بعنوان هزينه هاي غيرپرسنلي مي باشد. چنين نتيجه گيري مي شود كه عنصر اصلي محرك هزينه ها نيروي انساني مي باشد كه در بخش بعدي (چگونگي انجام هزينه يابي برمبناي فعاليت) بصورت مفصل تر مورد بررسي قرار خواهد گرفت.
روند فعاليتهايي كه منجر به هزينه مي گردد:
از اساسي ترين اصول حسابداري فعاليت تأكيد بر ساختار فعاليتي يك سازمان بجاي غالب سازماني يا اداري رسمي مي باشد.
بهره برداري از منابع طبيعي بدليل دخالت عوامل گوناگون غيرقابل كنترل همواره
پيش بيني روند توليد را با ضريب خطاي بالا دچار مي نمايد و اين كار با افزايش
فنآوري و بهره گيري از تجربه رو به بهبودي مي رود.با اين همه نمي توان ضريب خطا را به صفر رسانيد. ليكن در بخش صنعت توانايي بشر در كنترل عوامل محيطي بيشتر است. مثلاً سازندگان خودرو در پيش بيني توليدات خود با اطمينان بيشتري صحبت
مي كنند تا توليدكنندگان بچه ماهي در مركز مورد تحقيق بنحوي كه در صورت عدم مهاجرت بيش از حد بدليل مساعد بودن شرايط توليدات افزايش مي يابد لذا شناسايي روند فعاليت در تكثير ماهي سفيد تابعي از شرايط محيطي مي باشد. از سوي ديگر با نگرش به هزينه و نسبتهاي آن مي توان نتيجه گيري نمود كه بخش عمده هزينه ها، هزينه هاي ثابت هر دوره مي باشند كه با افزايش و يا كاهش توليدبصورت مختصر تغيير مي يابد.