فایل ورد ، در حجم 58 صفحه آماده پرینت.
بخشی از متن:
تعريف دين
دين در لغت به معناى فرمانبردارى، خضوع، پيروى، اطاعت، تسليم و جزا و در اصطلاح، مجموعه عقايد و قوانين و مقرراتى است كه خداوند از طريق پيامبران براى هدايت و سعادت انسانها نازل فرموده و داراى ابعاد مختلفى نظير بعد شناختى و آموزهاى، اخلاقى، فردى، عبادى، حكومتى، اقتصادى، حقوقى و جزايى، احساسى و روانى و آرمانى است.
تعريف دين از ديدگاه قرآن: دين در نزد خدا اسلام است؛ يعنى تسليم در برابر خدا بودن، از اين رو هر كس جز دين اسلام دين ديگرى را طلب كند و پيرو آن گردد، هرگز از وى پذيرفته نيست.
فطرى بودن دين
دين امرى فطرى است؛ بدين معنا كه دين مجموعه اعتقادات و اعمالى است كه فطرت و ساختار وجودى آدمى آن را اقتضا مىكند و در پرورش استعدادهاى آدمى مؤثر است. بىشك توحيد، نبوت و معاد به عنوان عناصر اصلى دين، اقتضاى وجود آدمى است.
مراتب دين
شريعتها و مذاهب، در طول تاريخ، داراى حقيقت واحدى هستند كه همان اسلام (تسليم بودن در برابر خدا) است. اختلاف آنها نيز بر حسب درجات كمال است كه در استعدادهاى امتهاى گذشته و آينده ريشه دارد. به تعبيرى شرايع مختلف مانند سالهاى مختلف يك دوره تحصيلى و يا مانند مراحل درمان يك بيمارى است. همه مراحل درمانى كه پزشك تجويز مىكند، داراى هدف مشترك و واحدى است. بىگمان شرايط و زمان و طبيعت بيمار، چنين مراحلى را اقتضا كرده است. از اين روست كه قرآن مىفرمايد:
لِكُلٍّ جَعَلْنا مِنْكُمْ شِرْعَةً وَ مِنْهاجاً؛ براى هر يك از شما [امّتها] شريعت و راه روشنى قرار دادهايم.
همه اين شريعتها و روشها، راههايى براى رسيدن به اصول و اهداف كلى هستند كه فراخور استعدادهاى امتها و مقام انبيا شكل گرفته است. اين راهها مكمل هماند، نه ناسازگار باهم. نخستين راه و روش صحيح را حضرت آدم عليه السلام به فرزندان خود آموخت. خداوند نيز به وسيله نوح عليه السلام اولين شريعت را براى هدايت انسانها نازل فرمود. آخرين و كاملترين شريعتها نيز شريعت پيامبر گرامى اسلام صلى الله عليه و آله است.
د) نقش دين در زندگى دنيايى
امروزه پرسشهايى درباب گستره تأثير دين مطرح است: آيا دين تنها براى سعادت اخروى انسانها نازل شده، يا افزون بر آن به سعادت و تدبير زندگى دنيوى انسانها نيز نظر دارد؟ آيا دين تنها بر جنبه فردى انسانها تأكيد دارد، يا اينكه بر جنبه اجتماعى آدميان نيز انگشت مىنهد؟
در پاسخ به اين پرسشها يك ديدگاه برآن است كه دين جنبه فردى دارد و ناظر به سعادت اخروى انسانهاست، اما ديدگاه ديگر مىگويد خداوند دين را براى سعادت دنيا و آخرت انسانها نازل فرموده و سعادت اخروى انسان تابع و بازتاب زندگى سعادتمندانه انسان در دنياست كه تنها از طريق عمل به تعاليم دين ميسر است. اهداف پيامبران الهى بيانگر آن است كه دين در تمامى اركان زندگى انسان نقش بسزايى دارد. نقش دين در زندگى را در قالب چند بحث پى مىگيريم.
1. جامعيت و كمال دين
دين اسلام، آخرين آيينى است كه خداوند از طريق پيامبر خاتم براى هدايت، تكامل و سعادت انسانها نازل كرده است. اعمال انسان ابعاد مختلفى مانند فردى و اجتماعى، جسمى و روحانى و دنيوى و اخروى دارد. همچنين رفتار و عمل انسان گاهى متوجه خود او، خدا و يا اجتماع است. رفتار انسان در برابر اجتماع، گاه مربوط به زندگى خانوادگى و گاهى نيز مربوط به زندگى اجتماعى است. زندگى اجتماعى نيز داراى ابعاد مختلفى نظير؛ اخلاقى، حقوقى، اقتصادى، بينالمللى و حكومتى است.
جامعيت دين بدين معناست كه دين اسلام به همه اين ابعاد نظر دارد و براى تمامى آنها متناسب با نيازهاى انسان، قوانين عام و خاصى وضع نموده است؛ به گونهاى كه آدمى با عمل به آنها مىتواند به سعادت همهجانبه دست يابد. در واقع مىتوان گفت دين اسلام كامل است و در پاسخ به نيازهاى انسان هيچ نقصى ندارد.
و...
این فایل با فرمت ورد در 58 صفحه آماده پرینت تهیه شده است.
فقه و حقوق اسلامی