عنوان:
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 45
مطالعات پیرامون توسعه چنان وسیع است که گردآوری تمامی نظریات نه تنها امکان پذیر نیست بلکه حتی پژوهشگران را به هنگام انتخاب تقدم نظریه ها چه از لحاظ زمان ارائه و یا اهمیت نظریه و یا ترتیب موضوعی آن با سردرگمی بسیار مواجه می کند لذا در این جا به برخی از نظریات اشاره می شود.
ــ روستو
تئوریهای خود را در سال 1960 باانتشار کتاب مراحل توسعه اقتصادی یک مانیفیست غیرکمونیستی اعلام داشت برداشت وی از تحول کشورهای جهان سوم موئد نگرش نظریه پردازان توسعهای بود که گرایش به مکتب تحول و تکامل داشتند روستو معتقد است که تمامی جوامع بشری یا به عبارتی تمام کشورهای دنیا در روند توسعه مراحلی را طی می کنند که عبارتند از مرحله جامعه سنتی، مرحله مقدماتی، مرحله خیز، مرحله بلوغ و مرحله مصرف انبوه (دورفمان،1991، به نقل ازمطیعی لنگرودی،1383،ص 118).
ــ مایکل تودارو
از نظر وی اگر قرار است که توسعه ملی در کشورهای جهان سوم واقعیت پذیرد باید تعادل بهتری بین توسعه روستایی و شهری ایجاد شود چون اکثر پروژه های دارای اولویت دهه های 1950 و 1960 بر نوسازی و توسعه بخش شهری متمرکز بود لذا در سالهای آینده باید تاکید بیشتری برگسترش امکانات اقتصادی و اجتماعی در مناطق روستایی شود. تودارو سه شرط لازم برای موفقیت استراتژی توسعه روستایی و کشاورزی را اصلاحات ارضی سیاستهای حمایتی وهدفهای توسعه هماهنگ می داند (تودارو به نقل ازمطیعی لنگرودی،1383، ص 128).
ــ آرتور لوئیز
از جمله افرادی است که با استفاده از دوگانگی اقتصادی یعنی وجود بخش مدرن و سنتی و وجود بخش عظیمی از عرضه نیروی کار در بخش سنتی نظریه خود را پایه گذاری می کند وی کشاورزی را اساس و محور توسعه می داند وی معتقد است فرایند توسعه تکنولوژیکی در بخش صادراتی ممالک توسعه نیافته صرفاً به سود کارگران کشورهای پیشرفته است. کشورهای توسعه نیافته ای که نسبت به جمعیت خود از منافع ناکافی کشاورزی برخوردار هستند، باید به صادرات کالاهای ساخته شده و واردات محصولات کشاورزی روی آورند (لوئیز به نقل از مطیعی لنگرودی،1383، ص 98).
ــ جون رابینسون
نخستین کسی است که اصطلاح بیکاری پنهان را بکار برده است. بیکاری پنهان در کشورهای توسعه نیافته با شدت بیشتری در نواحی روستایی دیده می شود. در نظر رابنیون کشاورزی مولد دهقانی، اساس توسعه است او معتقد است که صنعت باید در خدمت کشاورزی قرار بگیرد و تولید محصولات کشاورزی را ضروری ترین وسیله برای قطع وابستگی سیاسی کشورهای جهان سوم از سلطه گران غربی میداند (رابینسون به نقل از مطیعی لنگرودی،1383، ص 101).
ــ میسرا
یکی از مشهورترین نظریه پردازان توسعه روستایی است که در دهه 1980 نظریات خود را در مورد توسعه جهان سوم مطرح کرده است. او از روشهای جدید توسعه صحبت می کند که این روشها دارای ضوابط زیر می باشد:
باید توسعه حالت دو قطبی را تضعیف کند، باید جهت گیری آن مشکلات فقر را رفع نماید. باید باعث پیشبرد رشد اقتصادی شود. الگوی توسعه میسرا دارای فاکتورهای زیر می باشد.
قطع وابستگی یک طرفه و ایجاد وابستگی متقابل، تغییر ساختارهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در جامعه: الگوی توسعه در هر جامعه ای باید براساس میراث فرهنگی، منابع و مراحل توسعه لازم و غیره موجود در آن کشور انتخاب شود، صنعتی کردن روستا، توسعه همه جانبه روستایی (میسرا به نقل از مطیعی لنگرودی،1383، ص 78).
ــ ویتز
از جمله پیروان مکتب رهووت[1] است که به طرفداران نظریه توسعه همه جانبه روستایی معروف می باشد وی توسعه را ثمره مجموعه ای از فعالیتها می داند که توسط افراد داوطلبی که از امکانات شخصی خویش استفاده می کنند و نیز توسط دولتهایی که به وسیله اعمال قانون از امکانات عمومی استفاده می کنند آغاز می شود (حامد مقدم، 1370، به نقل از مطیعی لنگرودی،1383، ص 298).
1-Rehovot shchool
فهرست مطالب
پیشینه تحقیق
نظریه های توسعه
نظریههای توسعه اقتصادی
برنامه ریزی روستایی
توسعه روستایی
ضرورت برنامه ریزی توسعه روستایی
مفهوم توسعه روستایی
توسعه اقتصادی
انواع سیستم های کشاورزی
پرورش گُل و گياه
منابع و مأخذ
جغرافیا