بررسی یادگیری مهارتهای هندسی به کمک نرمافزارهای هندسهی پویا در دوره راهنمایی تحصیلی
چکیده
هدف پژوهش حاضر بررسی چگونگی ارتقاء مهارتهای هندسی با به کارگیری نرمافزارهای هندسهی پویا به عنوان ابزار کمک آموزشی و مقایسهی آن با کلاسهای متداول است. هوفر (1981) یادگیری مهارتهای هندسی را به پنج دسته شامل مهارتهای منطقی، دیداری، کلامی، ترسیمی و کاربردی تقسیم میکند. پژوهشگر در این راستا، مطالعهی خود را با انتخاب یک گروه آزمایش و یگ گروه کنترل هر کدام مشتمل بر 28 دانشآموز پسر به شیوهینمونهگیری دردسترس از جامعه آماری دانشآموزان مدارس راهنمایی تحصیلی پسرانه با امکانات رایانهای مناسب، در طول یک سال تحصیلی انجام داده است. در گروه آزمایش 10 جلسه آموزشی به جای کلاسهای درسی به شیوه سخنرانی در کارگاه رایانه با استفاده از نرمافزار جئوجبرا به اجرا درآمد. همچنین دانشآموزان موظف به شبیهسازی مسائل و تمرینهای کتاب درسی به عنوان تکلیف شب در نرمافزار بودند.
جهت کنترل پیشرفت یادگیری مهارتها در دانشآموزان، در ابتدای سال تحصیلی، پیشآزمون و در انتها پسآزمون برگزار شد. دادهها با آزمون کواریانس چندگانه (MANCOVA) برای بررسی فرضیه اصلی پژوهش و آزمون آماری کواریانس تک متغیره ANCOVA)) برای تحلیل رشد هر یک از مهارتها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده از آزمون کواریانس چندگانه با اطمینان 99 درصد فرضیه اصلی پژوهش را مبنی بر موثرتر بودن یادگیری مهارتهای هندسی با کمک نرمافزارهای هندسهی پویا را نسبت به کلاسهای متداول به شیوهی سخنرانی تایید کرد. از طرفی نتایج آزمون کواریانس تک متغیره برای بررسی فرضیههای جزئی پژوهش نشان داد به جز در مهارتهای منطقی که تفاوت چندانی بین گروه آزمایش و کنترل مشاهده نشد، در چهار مهارت دیگر، با اطمینان %99 (0.01 = α) تفاوت قابل توجهی بین دانشآموزانی که از نرمافزار استفاده کردهاند و گروه کنترل مشاهده شد.
این پژوهشگر به منظور تبیین کاملتر پدیدهها در فرآیند آموزش و نتیجهگیری صحیح، از یافتههای کیفی بهره جست. پژوهشگر با مستندسازی مشاهدات ، تحلیل فیلمهای ضبط شده از کارگاههای رایانه، تحلیل نظرسنجی از دانشآموزان و مصاحبه نیمهساختاری از برخی دانشآموزان به صورت مطالعه موردی ، دادههای کیفی را تامین کرد. دادهها پس از مستندسازی، مقولهبندی، اهمیتبخشی و تفسیر، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصله فرضیه اصلی پژوهش را تایید کرد. همچنین رشد هر یک مهارتهای هندسی را به طور نسبی نشان داد.
از نتایج فرعی پژوهش اهمیت توجه به حوزههای مختلف اهداف آموزشی و ارتباط متقابل مهارتهای هندسی و اثر تقویتی آنها بر روی هم بود. همچنین توجه به رشد همگون در تقویت ابعاد شناختی و عاطفی لازم دیده شد. و از طرفی تقویت دو بعد شهود و تجرد در دانش آموزان مورد تاکید قرار گرفت.
علوم تربیتی