روانشناسی و علوم تربیتی
شرطی سازی ارزشی (EC) شکلی از شرطی سازی پاولفی بوده که در آن تغییری در پاسخ به CS ایجاد شده که نشئت گرفته از جفتسازی CS با US است. در واقع به انتقال ارزشی که از طریق تداعی اتفاق میافتد شرطیسازی ارزشی میگویند.پیشرفت کمی در مورد ماهیت فرایندهای ذهنی مسئول EC انجام شده است.
چندین دیدگاه نظری برای EC بیان شده است که به طور خلاصه پنج طرح اصلی EC در ادامه میآید (هافمن و همکاران، 2010).
1- دیدگاه انتسابی
بائینز و همکاران (1993) فرض کردهاند که دو نوع شرطی سازی پاولفی وجود دارد که هر دو بر پایهٔ سازوکارهای سادهای از شکلگیری تداعی هستند. اولین نوع یادگیری تداعیگرایانه روابط پیشبین را در نظر گرفته که توسط آن، CS نشانهای برای ارائه قریب الوقوع US میشود (بائینز، الن، کرومبز، ون دن برق، 1992). فرض شده است که این نوع نشانه یا یادگیری انتظاری با رابطه بین CS-US تعیین شده و زمینه بیشتر موارد شرطی سازی پاولفی است. نوع دوم یادگیری تداعیگرایانه روابط صرفاً ارجاعی را در نظر میگیرد.
در یادگیری ارجاعی، CS محرکی شده که به سادگی بازنماییهای ذهنی US را بدون ایجاد انتظار و توقعی برای روی دادن US فعال میکند. برای نمونه نام بردن از غذایی که فرد دوست دارد، باعث گرسنگی فرد میشود بدون آنکه ضرورتاً انتظاری برای خوردن آن غذا وجود داشته باشد. فرض شده است که یادگیری انتسابی با همزمانی صرف محرکها و نه در رابطه، اتفاق افتاده که این نوع یادگیری فرض زیربنایی EC را تشکیل میدهد (بائینز و همکاران، 1992).
به این دلیل که یادگیری انتسابی با همزمانی محرکها (در مقایسه با رابطه بین رویدادها) به پیش رفته دیدگاه انتسابی پیشبینی کننده مقاومت EC به خاموشی است. در نهایت به این دلیل که فرض شده است یادگیری انتسابی بخشی از سازوکارهای شکلگیری تداعیهای خودکار ابتدایی بوده، این دیدگاه بیان میکند که آگاهی آشکار از رابطههای CS-US برای روی داد EC ضروری نیست (هافمن و همکاران، 2010).
فهرست مطالب
1-5- تعریف مفهومی شرطی سازی ارزشی
1-5-7-شرطی سازی ارزشی
- شرطی سازی ارزشی
-1- شرطیسازی ارزشی و شرطیسازی پاولفی
-2- شباهتهای شرطیسازی ارزشی (EC) و شرطیسازی پاولفی (PC)
-3- تفاوتهای شرطیسازی ارزشی و شرطیسازی پاولفی
-5- رویکردهای نظری شرطی سازی ارزشی
-5-1- دیدگاه انتسابی
-5-2- دیدگاه کلگرایانه
-5-3- دیدگاه اسناد نادرست ضمنی
-5-4- دیدگاه طبقهبندی مفهومی
-5-6- دیدگاه گزارهای
-6- کاربردهای شرطی سازی ارزشی
2-2- پیشینه عملی
فهرست منابع و مآخذ
منابع فارسی
منابع انگلیسی