مدیریت
دانلود
پروپوزال پایاننامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت
پروپوزال ارائه الگوی تدوین استراتژی با روش ماتریس سوات و RBV در جهت کسب مزیت رقابتی پایدار
هدف از این پژوهش ارائه الگوي تلفيقي تدوين استراتژي بر مبناي تحليل سواتSWOT و رويکرد مبتني بر منابع RBV در راستاي کسب مزيت رقابتي پايدار در شرکت بين المللي مهندسي سيستم ها و اتوماسيون بصورت جامع و کامل و با منابع جدید می باشد.
چکيده
ديدگاه ها و مدل هاي مختلفي در زمينه تدوين استراتژي وجود دارد که هريک داراي معايب و مزيت هايي مي باشند. يکي از مطرح ترين آنها که در کشور ما نيز داراي سابقه زيادي مي باشد، تحليل SWOT است كه همزمان دو محيط داخلي و خارجي را بررسي مي كند و با بهره جستن از نقاط ضعف، نقاط قوت، فرصت ها و تهديدهاي پيش روي سازمان به تدوين استراتژي مي پردازد. اخيراً ايرادها و انتقادات بسياري به تحليل SWOT وارد شده است. اين مسئله باعث شده که برخي از صاحبنظران از اتمام دوره مفيد تحليل SWOT سخن بگويند. اما با وجود انتقادهايي كه بر اين تحليل وارد مي شود، اين رويكرد داراي مزاياي بسياري نيز مي باشد. يکي از ايرادات عمده تحليل SWOT عدم تمرکز کافي بر روي مقوله مزيت رقابتي مي باشد. يکي از مطرح ترين ديدگاه هايي که تمرکز خود را در تدوين استراتژي هاي سازمان، بر دستيابي به مزيت رقابتي قرار داده است ، ديدگاه مبتني بر منابع (RBV) مي باشد.
اين ديدگاه توجه خود را بر استفاده از منابع و توانمندي هاي سازمان جهت دستيابي به مزيت رقابتي پايدار معطوف نموده است. در اين پژوهش يک مدل تدوين استراتژي با تلفيق تحليل SWOT و رويکرد مبتني بر منابع ارائه شده است. در توسعهي اين مدل ضمن حفظ مزاياي هر دو رويکرد مذکور، به حذف معايب عمده آنها نيز پرداخته شده است. توجه به نقش منابع و مزيت هاي رقابتي در تدوين استراتژي هاي سازمان، در کنار عوامل چهارگانه ضعف، قوت، فرصت و تهديد، يکي از جنبه هاي جديد و مهم اين مدل مي باشد . همچنين مدل مذکور کارايي بالايي در طبقه بندي منابع سازمان به لحاظ وضعيت رقابتي آنها دارد که به برنامه ريزي جهت ارتقاء منابع و استفاده بهينه از آنها کمک شاياني مينمايد. اين تحقيق يکي از محدود پژوهش هايي است که در آن مباني رويکرد مبتني بر منابع به صورت کاربردي مورد توجه واقع شده است و مي تواند به سازمان هاي مختلف در تدوين استراتژي کمک نمايد. مدل مذکور در شرکت بين المللي مهندسي سيستم ها و اتوماسيون پيادهسازي شده است که نتايج آن نشانگر کارايي مدل در تدوين استراتژي هاي سازماني مي باشد.
کلمات کليدي: تدوين استراتژي، تحليل SWOT، رويکرد مبتني بر منابع، مزيت رقابتي
مقدمه
آنچه در دنياي امروز، شركتها و سازمان ها را با دنياي چند دهه قبل آنها متمايز مي كند، محيط ناپايدار و پيچيده، رقابت فزاينده، تغييرات و تحولات سريع، پيشرفتهاي تكنولوژيكي، توسعه روزافزون ارتباطات و مبادلات سريع اطلاعات و ... مي باشد. سازمان ها به منظور موفقيت و بقا در چنين محيطي نيازمند استفاده از اصول نوين برنامه ريزي و مديريت هستند. يکي از مقولاتي که در چند دهه اخير توجه بسياري از سازمان ها را به خود معطوف نموده است، بحث برنامه ريزي و مديريت استراتژيک است. برنامه ريزي استراتژيك به سازمان اين امكان را ميدهد كه به شيوهاي خلاق و نوآور عمل كند و براي شكل دادن به آيندة خود به صورت انفعالي عمل ننمايد.
برنامه ريزي استراتژيک از سه فاز تدوين، اجرا و ارزيابي استراتژي ها تشکيل شده است. ديدگاه ها و مدلهاي مختلفي در زمينه تدوين استراتژي وجود دارد که هريک داراي معايب و مزيت هايي مي باشند. در اين پژوهش به دنبال اين هستيم که با تلفيق و استفاده توأم از مزاياي تحليل SWOT و رويکرد مبتني بر منابع (RBV ) به الگويي کارا براي تدوين استراتژي هاي سازمان دست پيدا کنيم.
فهرست مطالب
چکيده 1
فصل اول: کليات
1-1 مقدمه 2
1-2 تعريف مسأله و ضرورت انجام تحقيق 3
1-3 سؤالات و اهداف پژوهش 3
1-4 فرضيات مورد آزمون 4
1-5 روش تحقيق 4
1-6 ساختار گزارش 5
معرفي مدل پيشنهادي تدوين استراتژي
3-1 مقدمه 37
3-2 سابقه پژوهش 37
3-3 شرح مدل پيشنهادي تدوين استراتژي 42
3-3-1 تعيين مأموريت و چشم انداز سازمان 42
3-3-2 تعيين عوامل چهارگانه 42
3-3-3 غربال سازي عامل ها 44
3-3-4 حيطه بندي منابع سازمان 44
3-3-5 تعيين منابع در هر حيطه 44
3-3-6 اجراي چارچوب VRIO 45
3-3-7 تعيين ارتباطات بين عوامل و منابع در هر حيطه 45
3-3-8 تعيين اهداف کلان 47
3-3-9 تعيين گزينه هاي استراتژي در هر حيطه 47
3-3-10 اولويت بندي گزينه ها و انتخاب استراتژي هاي اصلي 49
3-3-11 هدف گذاري وضعيت رقابتي منابع 49
مراجع