ابعادِ مسائل حوزه اشتغال زنان را باید با توجه به همگرایی لایههای دین و اصول حاکم بر خانواده، شخصیت زن و شئونات وی ارزیابی نمود. اشتغال زنان به عنوان یک حق و نه یک تکلیف، علاوه بر مزایا و پیامدهای مثبت، همانند مشارکت در توسعه اجتماعی و اقتصادی و کمک به درآمد خانواده، دارای معایب و پیامدهای منفی نیز هست. از جمله این پیامدها، میتوان به تعارض نقشها و آسیب کیان خانواده و تربیت نسل و فشار مفرط بر زنان اشاره کرد که در برخی از موارد، دامنگیر خانواده و اجتماع میشود. در این مقاله، ضمن اقرار به فواید و مزایای مثبت اشتغال، به تفصیل، به بیشتر پیامدهای منفی اشتغال زنان پرداخته شده و سازوکارها و رهیافتهایی برای آفتزدایی از حوزه اشتغال زنان، مطرح گردیده است .
بررسی مهمترین عوامل مؤثر بر اشتغال زنان در ایران در طول چهار دهه پرداخته است. این عوامل در قالب دو دسته عمده اجتماعی و اقتصادی مورد توجه قرار گرفته است. در بخش عوامل اجتماعی، تحصیلات زنان و میزان اشتغال مردان، رابطه معناداری با میزان اشتغال زنان برقرار نموده است. در بخش عوامل اقتصادی نیز گسترش صنایع و بخصوص صنایع دستی مانند فرش و گلیم توانسته است زمینه اشتغال زنان را به طور معناداری هموار نماید؛ امری که با گسترش بخش خدمات حاصل نشده است. صنعتگران و متخصّصان ـ به ترتیب ـ اولین و دومین گروه عمده شغلی در بین زنان شاغل کشور در آخرین دهه مورد بررسی بودهاند. بیشتر زنان بیکار باسواد بوده و به گروه سنّی بالای 23 سال تعلّق دارند و عمدتا مجرّد نیز هستند. در پایان مقاله، به ارائه برخی پیشنهادات اجتماعی و آماری پرداخته شده است.
و در بخش روش شناسی از آزمون خی دو به تعداد سی نفر از جامعه زنان مشهد تجزیه و تحیلی گردیده و در آن از نمودار، فراوانی و جدول تشکیل شده است.