روانشناسی و علوم تربیتی
فصل دوم پایان نامه که در آن چارچوب نظری و پیشینه پژوهش فراشناخت مورد بررسی قرار می گیرد.شعار نژاد (١٣٨٠) فرا شناخت را یک ایده جدید نمی داند، وی که معتقد است که بحث از مهارت "فراشناخت"یا بحث از چگونگی بررسی "یا دگیری خود"فکر چندان تازه ای نیست به این معنا که متفکران یونان باستان ارزش"خودشناسی"را شعار فلسفه یا سیستم فکری خود قرار داده بودند که هنوز هم مطرح ومعتبر است.
بنابراین مفهوم فراشناخت پیشینة طولانی دارد وتمامی فلاسفه قدیم که در مورد مفاهیمی مانند خودآگاهی و خود شناسی مطالبی را مطرح کرده اند به عنوان پیشگامان اولیه این حوزه محسوب می شوند. دیویی(١٨۵٩) به نقل از صالحی(١٣٨١) با تعریف تفکر تأملی نیز به مفهوم فراشناخت اشاره کرده است. او تفکر تأملی را به معنای تفکر درباره تفکر تعریف کرده است. لطف آبادی (١٣٧٥) تلاش کرده است که پژوهشهای فرا شناختی را در محور تحقیقات مربوط به هوش قرار دهد و پیوندی بین اندیشه های بینه و اسپیرمن و جریان فراشناختی برقرار نماید. او دراین زمینه بیان کرده است: "چند گروه از محققان در سالهای اخیر، جریان فرا شناخت را به عنوان جنبه مرکزی سطوح بالای تفکر و هوش آدمی به حساب آورده وآن را دانش شخصی نسبت به جریانهای ذهنی دانسته اند.
" اندیشه های بینه هم همین دیدگاه های جدید درباره هوش را، البته به صورت مقدماتی به ذهن می آورد. در آثار اسپیرمن نیز، که یکی از پایه گذاران تِـئوری هوش (عامل g وعامل s) است، گاهی به نکاتی بر می خوریم که مختصر شباهتی به اندیشه های جدید درباره هوش آدمی دارد، مثلاً او می گوید در آدمی قدرتی هست که می تواند آنچه را در ذهنش می گذرد بداند. اسپیرمن این قدرت ذهنی را که همراه با مهارتهای انتقادانه جریانهای ذهنی خود است به عنوان اساس هوش یا عاملg در نظر می گیرد. تفاوت جریانهای فراشناختی نزد روان شناسان در دهه اخیر با آنچه اسپیرمن و بینه و حکمای قدیم گفته اند در دقایق علمی مسأله است. مثلاً بینه روشن نکرده است که چگونه می توان توانایی بررسی نقادانه جریانهای ذهنی را با کمک آزمون هوش مورد سنجش قرار داد.
فهرست مطالب
1-7-1 تعاریف نظری فراشناخت
2-7-1 تعاریف عملیاتی فراشناخت
فصل دوم : مبانی نظری و پیشینه تحقیق فراشناخت
3-2-2 فراشناخت.30
1-3-2-2 تمايز شناخت وفراشناخت 36
2-3-2-2 مولفه هاي فراشناختي.38
3-3-2-2 برنامه ريزي 39
4-3-2-2 كنترل ونظارت.40
5-3-2-2 نظم دهي40
6-3-2-2 رشد فراشناخت.41
7-3-2-2 فنون آموزش راهبردهاي شناختي وفراشناختي.44
8-3-2-2 الگوهای آموزش راهبردهای فراشناختی.47
6-2-2 پیشینه پژوهش.
١-6-٢.تحقیقات انجام شده در ایران
2-6-٢ تحقیقات انجام شده در خارج از کشور.
منابع
منابع فارسی
منابع انگلیسی